lauantai 18. helmikuuta 2017

Perunaa ja eksoottisia kasveja

Tämän vuoden perunoitakin voi kutsua varsin eksoottisiksi kasveiksi. Nimittäin kuvan perunat olen tuonut Perun Cuzcosta, mercado de San Pedrosta viime syksynä. Perunat ovat kasvaneet Sacred Valleyssa eli Inkojen Pyhässä laaksossa, jossa viljellään yli 2000 erilaista perunalajiketta. Kovin suuria odotuksia ei noiden suhteen ole ja istutin perunat Potato Barreliin kasvihuoneeseen jo tammikuun puolella.

Tällä viikolla alkoi sitten perunoiden pieniä varrenalkuja nousemaan mullasta ylös joka on puolivoitto jo sekin ja katsotaan nyt mitä tuleman pitää.

Pitaya on myös uusi kasvi ja siemenet peräisin myös Perusta ja Arequipasta. Ostamani hedelmä oli todella herkullinen ja siitä keräsin sitten siemenet talteen.

Naranjilla eli Lulo Solanum quitoense on myös eksoottinen kasvi joka on vielä taimihydrossa ja päässyt nyt hyvään kasvuvauhtiin. Siemenet idätin joskus vuodenvaihteessa. Sekä Pitaya että Naranjillo jäävät kesällä Euro-Serren kasvihuoneeseen, koska vaativat kasvihuone-olosuhteet jos Suomessa näitä lämpimän ilmanalan kasveja aikoo kasvattaa.

7 kommenttia:

  1. Minä olen kasvattanut Mayan Twilight pottua ihan kasvimaalla, sekin on kait lähtöisin noilta seuduilta?!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perunasi nimi kyllä viittaa samalle mantereella, ehkä jopa väli-amerikkaan asti. Jos oma perunasi on menestynyt täällä niin varmaan perulaisetkin, joista monet aika samanlaisissa olosuhteissa kasvaa kuin suomalaisetkin perunat. Ilmeisesti ollut hyvä valinta ?

      Poista
  2. Kaikki potut kai ovat alun perin Perusta lähtöisin.
    Yksi noista näyttää puikulalta. Mielenkiintoisia aikoja tosiaan sinulla, mitä noista tulee.
    Kävikö mielessä mahdollinen kasvitautien leviäminen? Rajatussa astiassahan sinä noita kasvattelet, joten sitä vaaraa ei liene.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän se mielessä oli että noissa mukuloissa voi jotain olla ja siksi en enempää tuonut että voi kokeilla tuolla "perunatynnyrissä" näiden perunoiden kasvatusta. Keväämmällä kun ilmat sallivat niin tynnyri menee varmaan ulos ja olisihan se hienoa jos jonkun noista saisi selviämään jatkokasvatukseenkin tulevina vuosina, ulkonäön perusteella tuli perunat laareista valittua.

      Poista
  3. Semmoinen muistikuva on perulaisista perunoista, että joku suomalainen pottututkija kävi siellä tutustumassa sikäläisiin lajikkeisiin ja kasvuoloihin ja kirjoitti raportissaan, että perunat kasvavat vuoristossa hyvin happamassa ja vähäravinteisessa maassa. PH saattoi olla neljän ja viiden välillä.
    Tämmöinen tieto putkahti esiin, kun taannoin kasvattelin perulaisia chilejä ja yritin ottaa selvää niiden kasvuoloista. Rannikkoseuduilla tilanne on aivan erilainen ja vuoristossakin jokilaaksoissa, missä tulvien levittämä liete sisältää ravinteita ja kait nostaa pH:takin. Perunoita kuitenkin kasvatettiin ylempänä rinteillä.

    VastaaPoista
  4. Jatkanpa yksinpuheluani (kun edellistä viestiä ei pysty korjailemaan).
    Löysin Chilifoorumilta kirjoitukseni 2009 vuodelta ja sen mukaan Perussa perunat kasvoivat jopa pH 3,6 hiekkaisessa ravinneköyhässä maassa. Tietenkin vain paikalliset siihen sopeutuneet lajikkeet. Cuzcossa ollaan kuitenkin vuoristo-olosuhteissa, joten voisi vaikuttaa sinunkin siemenperunoihisi.
    http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=5272.msg60142#msg60142

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erittäin mielenkiintoista ja arvokasta tietoa olet löytänyt Perun maaperästä ja varsinkin tuo PH-arvo on suorastaan ällistyttävä. Kuinka ollakaan minulta oli tavallinen pussimulta loppu kun noita perunoita tammikuussa istuttelin ja nurkista löytyi havu/rodo multaa ja turvetta joiden seokseen noita perunoita laitoin, tarpeeksi hapanta ei sekään ole mutta parempaa kuin normi puutarhamulta. Taitaa mennä seuraavaksi hankintalistalle maaperän PH-mittari kun sellainen ei kovin paljoa edes maksa.

      Keväällä tulee vuoroon perulainen musta maissi ja pitää selvitellä senkin maaperää ennen kuin istuttaa normimultaan. Perussa maissia kasvatettiin luonnollisesti lämpimissä laaksoissa, mutta voi sielläkin olla varsin hapanta maata.

      Poista