maanantai 6. helmikuuta 2017

Lannoitus

Tänä vuonna käytössä on lähinnä vain Yaran vesiviljelylannoitteet Calcinit, Hydro ja Krista. Pikkutaimet saavat ensimmäiset 2-3 viikkoa Nutriforten Starttilannoitetta. Kesällä lannoitteita menee niin paljon että varmaankin Puutarhan Kesä yleislannoitteena ja mahdollisesti Nutriforten muut lannoitteet tulee mukaan.

Lannoitearvojen mittaaminen on kätevää kun on hyvä mittari. Varsinkin vesiviljelyssä tarkat arvot ovat tärkeitä kun kasvualustassa ei ole ravinteita. Kuvan arvot ovat rocotojen altakastelupöydän resosta ja kasvit ovat kaikki pöydällä kivivillassa, eli kaikki ravinne tulee kasteluveden mukana. Paprikakasville ihanne PH-arvo olisi 5,0 - 5,5 välillä, mutta niin tarkkaan en ole noita säätänyt. PH -arvo tuntuu olevan aina liian emäksinen jopa sadevedellä. Nyt vesi tulee hanasta jonka PH on ollut yli 8. Stokkiliuokset happamoittaa vettä, mutta silti PH jää 6,5 paikkeille tai yli kun EC -arvo on kohdillaan. Typpihapolla olen nyt laskenut PH:ta. Kesällä kun kasvit ovat isoja ja tuottavat satoa PH:n säätäminen on jäänyt eikä sillä silloin enää kovin paljon ole merkitystäkään. Tässä taimivaiheessa on vielä tärkeää että PH ja EC eli lannoiteväkevyydet ovat kohdillaan. Sirkkataimille EC on minulla ollut alle yhden ja nyt viimeisessä tarkistuksessa nostin sen jo 1,6:een.

 Ilman ravinteitahan kasvi ei kasva ja kun kaikki kaikki ovat tasapainossa ja valaistus kunnossa niin taimi kasvaa hyvin ja tasaisesti. Kuvan rocoton runko on lyijykynän paksuinen ja kasvin korkeus noin 20 senttiä. Hyvin haaroittuneen kasvin leveys on noin 30 senttiä tässä vaiheessa.

Kukinnasta ei ole mitään hyötyä vielä tässä vaiheessa ja se on lähinnä silmäniloa jos sillä on jotain merkitystä. Yleensä kukat tippuvat muutaman päivän kuluttua kun ne ovat auenneet ja lisäksi nypin niitä pois, koska se vain hidastaa kasvin kasvua, joka on tärkeintä näin pienille taimille. Maalis-huhtikuussa kukat saavat jo jäädä kiinni ja muodostaa hedelmiä, kun kasveilla on riittävästi kokoa ja ne asustavat jo kasvihuoneessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti