perjantai 30. syyskuuta 2016

Monster NFT:n ensimmäinen kasvatuskausi

Ison NFT vesiviljelysysteemin ensimmäinen kasvatus ja toimintakausi on nyt takana. Viikolla poistin siitä viimeisetkin kasvit ja kasvatuskaukalo on nyt siirretty Euro-Serren kavihuoneesta pois ja on yhteenvedon paikka laitteiston toiminnasta.

Kuva oviaukosta kun kaukalossa oli vielä kaikki chilit. Kasvit kasvoivat siinä valtaviksi ja kuvaaminen oli vaikeaa huoneen sisältä päin eli laitteisto toimi juuri niin kuin pitikin. Chilit kasvoivat huoneen kattoon ja oli hyvä idea upottaa ravinnesäiliö eli reso maan alle, kasveille jäi tällöin enemmän tilaa kasvaa korkeusuunnassa.

Ravinnesäiliön koko ja muoto oli erinomainen. Erittäin tukeva ja vahva rotaatiovalusäiliö pysyi hyvin ryhdissään sitä varten rakennetussa laatikossa. Lämpötila laatikossa ei oikeastaan poikennut huoneen lämpötilasta koko kasvatuskauden ajan, vaikka tuossa oli kansi päällä. Tämä tiesi myös sitä että mitään levääntymistä resossa eikä kaukalossa tapahtunut. Finnfoamilla eristettyyn laatikkoon ei päässyt kylmää edes alkukeväällä.

Koko kauden aikana en kertaakaan vaihtanut vesiä säiliöön ja se oli koko ajan lähes kristallinkirkasta. Myös resossa olevat kaksi vesipumppua olivat täysin puhtaat eivätkä tarvinneet minkäänlaista huoltamista lähes puolen vuoden aikana, vaikka kävivät tauotta koko ajan. Säiliön aukko oli riittävän iso ja vettä oli helppo lisätä joko kastelukannusta tai sitten vesiletkulla. Ravinnearvojen mittaaminenkin oli helppoa kun tiputti Bluelabin anturit vain korkin aukosta sisään, mittauspiste kun sijaitsi ihan säiliön vieressä. Heinäkuun jälkeen jäi koko ravinnearvojen mittaaminen ja ravinneliuosta lisäsin vain mutu -tuntumalla. Käytössä oli koko kauden Yaran vesiviljelyravinteet.

Kasvatuskaukalon kansi oli jaettu useisiin vesivaneripalasiin ja oli helppo tarkistaa pumppujen toiminta kun vain kurkkasi kannen sisään että pumppujen syöttöletkuista vesi kulki kaukaloon, ja koko kauden se kulki yhtä hyvin ja olisi kulkenut varmaan maailman tappiin asti.

Kasvit oli istutettu jättikivivillakuutioihin ja juuristo kasvoi kuution pohjasta patolevyn ja kuitukankaan väliin ja alle täyttäen koko kaukalon.


Kasvien juurimattoa kaukalosta. Juuristo oli hyvin puhtaan näköinen kun kansi oli suojannut valon pääsyn kaukaloon, jolloin levää ei päässyt muodostumaan. Juuristo kasvoi joka paikkaan kaukalossa.

Kasvit ja patolevy poistettu kaukalosta joka oli erittäin puhdas eikä tarvinnut kuin huuhtelun vesiletkulla. Peltikaukalo oli käsitelty sisältä epoksilla. Satoa NFT:n kasveista tuli kuitenkin aika vaatimattomasti kun kirvat ja loppusyksyllä vihannesyökkösen toukat iskivät pahiten juuri tämän kaukalon chinenseihin, kukkia tippui valtavasti kesällä ennenkuin sain kirvat jotenkin aisoihin, Satoa tuli selvästi alle 10 kiloa kasveista yhteensä, minipaprikasta vain puolisen kiloa.

En keksi mitään mitä laitteistossa pitäisi muuttaa tai parantaa ensi vuotta ajatellen ja samalla systeemillä mennään jatkossakin kun Euro-Serren kasvihuoneeseen ja tähän NFT -laitteistoon tulee ensi vuonna ensimmäistä kertaa rocotoja kasvatukseen.

3 kommenttia:

  1. Hieno järjestelmä ja kiitettävää raportointia, kiitos hienosta blogista muutenkin. Millainen oli Monster NFT:n vedenkulutus kesän kuumina päivinä? Tarkoitan, pystytkö arvioimaan tapahtuiko paljon haihtumista, vrt. kasvien kuluttama vesi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon. Monster NFT:n vedenkulutus oli kaikenkaikkiaan huomattavasti pienempää kuin olin kuvitellut. Yhden kasvin järjestelmissä vedenkulutus on ollut lähes 10 litraa vuorokaudessa parhaimmillaan ja tässä ehkä jonkin verran enemmän viidellä kasvilla. Vaikka monilla kasveilla oli paljon vihermassaa, niin satoa tuli varsin heikosti ja juuri noiden ötököiden takia. Ehkä siinä oli syy vähäiseen vedenkulutukseen. Ensi kaudella koitetaan uudelleen ja uskoisin että jos kasvit tekevät runsaasti hedelmää niin vedenkulutus on useita kymmeniä litroja vuorokaudessa.

      Poista
  2. Kiitos paljon vastauksesta, auttaa oman systeemin mitoittamisessa kun tuleva viljelypaikka sijaitsee matkan päässä ja järjestelmän tulisi kestää muutamia päiviä yksinoloa. Kun vielä huomioi vedenkulutuksesta johtuvan liuoksen väkevöitymisen niin resohan saa olla tosi iso, mieleen tulee ehkä IBC säiliö (1 m3), joskin sellaisen montun kaivamisessa on aikamoinen työ. Mutta tasalämpöinen reso on niin tärkeä että kannattanee vaan tarttua lapioon.

    VastaaPoista