perjantai 16. syyskuuta 2016

Viinitarhurin sadonkorjuu

Kaiken sadonkorjuurumban ohella myös viiniköynnökset antoivat tänä vuonna komean sadon ja viinirypälekausi on nyt saatu päätökseen. Ulkona katetun terassin kupeessa kuvan ruokapöydän yläpuolella kasvava tummamarjainen Zilga antoi tänä vuonna noin 25 litraa ryplälettä. Kasvihuoneessa olevan vihreärypäleinen Supaga antoi parhaan satonsa, lähes kymmenen litraa on tullut erittäin makeita rypäleitä joista puolet meni mehuksi.
Zilgasta olen joskus tehnyt viiniäkin, mutta tänä vuonna koko rypälesato meni mehuksi jota viikolla keitettiin pari iltaa. Mehutiivisteitä talven varalle tuli kymmenisen viinipullon verran eli kaupasta ei juomia tarvitse hankkia pitkään aikaan.

Zilga on siitä jännä viiniköynnös, että se antaa meillä hyvän sadon vain joka toinen vuosi. Mikään ennätyssato tämä ei ollut vaikka ihan mukavasti tuolta marjoja lopulta tulikin. Zilgaa on ihan turha istuttaa kasvihuoneeseen tilaa viemästä, koska se pärjää ja satoaa hyvin myös ulkona lähes koko maassa. Rypälettä ei tietenkään voi verrata aitoviiniköynnöksiin, joille olen varannut parhaat paikat kasvihuoneesta. Hyvänmakuinen rypäle Zilga silti on ja sopii mehustukseen mainiosti, koska siemeniä täynnä olevia marjoja ei ole mukava syödä tuoreena.

Kesällä tuli ulos istutettua myös kaksi muuta Zilgan tainta, jotka oli kasvatettu tämän kasvin pistokkaista. http://kaksikasvihuonetta.blogspot.fi/2016/06/ensimmaiset-viinirypaleet-kypsyvat.html

Zilgojen lisäksi kasvihuoneissa ovat Supaga, Merlot ja Chardonnay. Taimiruukuissa kasvihuoneessa on lisäksi Merlot ja Zilga, joiden kohtalosta päätetään joskus myöhemmin tulevan talven jälkeen. Zilgasta en enää ota pistokkaita, mutta leikkaus tehdään joko loppusyksystä tai lopputalvella hyvissä ajoin ennen uutta kasvukautta kuitenkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti