sunnuntai 5. kesäkuuta 2016

Tomaatit kasvussa

Tomaattikausi ei ole edennyt ongelmitta vaikka kasvit ovat taas hyvässä kasvussa. Kuten aiemmin kirjoitin toukokuun alussa kasvua hidasti väärät lannoitteet, mutta tästä penkeissä olevat tomaatit ovat jo toipuneet hyvin. Erikoista on myös se että yhtään kypsää tomaattia en ole vielä saanut edes amppeleista. Syynä saattaa olla se että kasveilla oli liian kylmät olosuhteet kasvihuoneessa maalis-huhtikuussa joka hidasti kasvua. Keinovaloakaan tomaatit eivät saaneet tänä vuonna oikeastaan yhtään kun ne siirrettiin kasvihuoneeseen lähes heti sirkkavaiheen jälkeen.
Kasvihuoneessa olevat tomaatit ovat kaikki Monexin huoneessa ja kuvassa kaksi amppelitomaattia Firecracker ja Tumbler jotka ovat erittäin reheviä. Raakileita kehittyy nyt paljon ja jokapuolella sekä runkotomaateissa että amppeleissa ja satoa tulee näillä näkymin riittävästi tänä vuonna, mutta ensimmäiset runkotomaatit tuskin kypsyvät vielä juhannukseksi.

Erk on totuttuun tapaan satoisin ja nopeimmin kehittyvä runkotomaateista.

Cuore de Bue "häränsydän" ja latvamätää jo raakileissa joka on ollut erittäin harvinaista minun kasvihuoneessa. Latvamätää ei ole esiintynyt moneen vuoteen eikä koskaan näin aikaisin vuodesta. Cuore de Bueta olen kasvattanut monta vuotta sitten ja tämä lajike on ollut herkkä latvamädän suhteen aikaisemminkin.

Indigo Rose on runkokirsikkatomaatti joka on vielä ollut kokeilematta. Tomaatti kypsyy ihan tummaksi.

Andine Cornue on yksi tämän vuoden uutuuksista.

Eksootika tekee jo isoja hedelmiä kasvihuoneen ulkopuolella Chinoton vieressä.

Hartzfeuer F1 on myös ulkotomaatti ja kasvanut talon seinustalla jo useamman viikon.

8 kommenttia:

  1. Latvamätä näyttää olevan mysteeri monellekin kotiviljelijälle. Kaliumin puutetta ja epätasaista kastelua esimerkiksi syytetään. Kun sinulla sitä on vain yhdessä lajikkeessa, täytyy silläkin olla merkitystä, jos kaikkia hoidetaan samalla tavalla.
    Itse en ole siihen törmännyt kuin pari kertaa ja kuivuminen saattoi olla syy ja silloin oli jo syksy pitkällä. Se on ikävän näköistä, mutta ei estä tomaatin terveen osan käyttöä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Etten sanoisi käsittämätön tapaus koska missään muussa tomaatissa ei ole vastaavaa ja vielä tähän aikaan vuodesta. Kaikilla tomaateilla samat lannoitteet, kasvualusta ja vielä samassa kastelulinjassa.
      Pitää seurata tarkaan nyt miten tilanne kehittyy.

      Poista
  2. Törmäsinpä chilin magnesiuminpuutosta epäillessäni englantilaiseen sivustoon, joka suositteli Epsom-suolaa ja mainitsi, että sillä ehkäistään myös tomaatin latvamätää. Ohjeet löytyvät chilifoorumille kirjoittamastani kommentista: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=17142.0

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää informaatiota. Pitää varmaan ensi viikolla läheä etsimään tuota Epsom -suolaa. Uusia latvamätä tapauksia ei ole nyt tullut vastaan.

      Poista
  3. Tämän varmaan tiedätkin, mutta itselleni oli uutta. Eksyin jollekin tomaatinkasvattajien sivustolle ja siellä joku "vanha parta" kertoi vuosien kokemuksella, että hän ei luovu Nutriforten tomaatti-mansikka lannoitteesta, kun siinä on kakkososassa typpilisänä kalkkisalpietari ja sen kanssa ei kuulemma tule koskaan latvamätää. Hän kertoi, että latvamätää aiheuttaa a) kuivuminen ja b) kalkin puute. Voisin vaikka uskoa tuota.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä tieto Nutriforten ominaisuuksista uusi ja mielenkiintoinen tieto minullekin. Nutrifortea en ole tänä vuonna käyttänyt ja tomaattipenkit saaneet nyt Puutarhan Kesää.
      Kuivumisesta ja kalkin puutteesta olen kuullut mutta en osaa noihin ottaa kantaa. Taimen kastelua olen jo tehostanut koska tippukastelu ei toimi parhaalla mahdollisella tavalla eikä tiputa mielestäni tarpeeksi laajalle alueelle varren ympärille, olen lisäksi kastellut tomaatteja manuaalisesti kun olen ollut kotosalla.

      Uusia latvamätäoireita ei ole ilmestynyt ja myös Cuore de Buen uudet raakileet ovat virheettömiä.

      Poista