keskiviikko 15. kesäkuuta 2016

Ensimmäiset viinirypäleet kypsyvät

Viininviljelijän ura ei ihan vielä urkene tänä vuonna vaikka aitoviiniköynnökset Merlot ja Chardonnay ovat hyvin kasvaneetkin. Merlotissa ensimmäiset tertut alkavat kypsyä, mutta kovinkaan montaa terttua ei ole tulossa ja sama juttu Chardonnayn kanssa. Ehkä taimet ovat sitten vielä liian nuoria tuottamaan runsasta satoa.

Viiniköynnösten kasvu Euro-Serren huoneessa on jatkunut voimakkaana ja haarat menee jo tuolla huoneen harjalla. Kasvit saaneet aina välillä samaa lannoitetta kuin chilitkin, mutta pääosin on menty pelkällä vedellä. Ehkä kasvien lannoittamiseen pitäisi perehtyä paremmin.

Supaga Monexin kasvihuoneessa on jo useamman vuoden vanha ja nyt näyttää siltä että ensimmäistä kertaa satoa rupeaa kehittymään enemmänkin. Monexin kasvihuoneessa kausi alkoi paljon myöhemmin ja se on ollut kylmempi, jonka johdosta tämän viiniköynnöksen rypäletertut ovat vasta kehittymässä. Marjat kypsynevät heinäkuun aikana.

Kaksi Zilgan tainta tuli nyt myös istutettua ulos puuvaraston eteläseinustalle. Taimet on otettu pistokkaina Zilgasta joka kasvaa ulkona terassin kupeessa. Pistokkaat otettiin edellistalvena, joten tamet ovat nyt noin 1,5 vuoden ikäisiä. Mielenkiintoista nyt nähdä miten nuo lähtevät kasvuun kun ne ovat koko elämänsä olleet kasvihuoneissa.
Viime talvena otin pistokkaita myös Chardonnaysta ja Merlotista, mutta vain Merlotin toinen pistokas taisi onnistua, toisessakin on yksi lehti, mutta se ei ole lähtenyt kasvuun. Jos saan aitoviiniköynnöksiä monistettua, niin ne tulevat tulevaisuudessa ruukkuun kasvamaan jotta niitä voi siirtää kesäksi ulos ja sitten talveksi taas kasvihuoneeseen. Merlotin taimen istutan ruukkuun aikaisintaan vuoden päästä ja siihen asti se saa vielä kasvaa ja vahvistua taimiruukussa kasvihuoneessa.

2 kommenttia:

  1. Mihin aikaan viiniköynnökset lähtevät kasvamaan ilman lämmitystä/lämmityksen kanssa jos jo nyt alkaa satoa tulla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla viiniköynnökset ovat lähteneet kasvamaan yleensä siitä kun olen huonetta alkanut lämmittämään. Merlotissa silmut avautuivat maaliskuun loppupuolella joten kolmisen kuukautta menee ensimmäisiin kypsiin marjoihin, riippuu tosin lajikkeista miten nopeita ovat satoamaan.

      Poista