keskiviikko 8. kesäkuuta 2016

Tapaus Madame Jeanette c.chinense

Madame Jeanette on ollut kovan onnen chililajike minun kasvatuksessa. Luin lajikkeen nimen syntytarinaa monta vuotta sitten jolloin kiinnostus tätä prostituidun nimen saanutta chiliä kohtaan syntyi. Ensimmäisen kerran löysin Madame Jeanetten siemeniä joskus 5 vuotta sitten, mutta en saanut niitä itämään. Toisen kerran yritin uudesta paikasta hankituilla siemenillä vuonna 2013. Nämä siemenet itivät ja keväällä kun ensimmäiset podit muodostuivat ja kypsyivät niin paljastui että siemenet olivat epäkurantit eivätkä aitoja. Kypsyneestä podista tuli hieman pyöreähkö ja punainen, kun aidon Madame Jeanetten hedelmä on keltainen ja kapeampi. Chilifoorumilla kasvattamani Jeanette tunnistettiin Surinam Red chiliksi.
Seuraavanakaan vuonna en löytänyt mistään aitoja siemeniä, joten lajike jäi unohduksiin pariksi vuodeksi. Viime talvena kun tilasin siemeniä kroatialaisesta siemenkaupasta, niin Madame Jeanette löytyi uudelleen.
 Uudet siemenet itivät hyvin, ja kasvi oli vielä helmikuussa ehkä parhaiten kasvanut chinense, isoimmat lehdetkin olivat taimi-NFT:ssä kasvaneessa kasvissa ison kämmenen kokoiset. Siirsin kasvin maaliskuussa sisävarastosta kasvihuoneeseen tilanahtauden takia. Hyvin haaroittunut lähes metrin levyinen kasvi joutui taas ahtauteen pienoiskasvihuoneessa joka oli pystytetty Euro-Serren kasvihuoneeseen. Yritin pitää huoneessa minimissään +15 asteen lämpötilaa, mutta sekään ei riittänyt Jeanettelle joka ehkä sai kylmää myös huoneen liepeiden alta. Ongelmia tuli myös kasvuun ja alalehdet alkoivat tippua järjestään ja kasvu oli heikkoa.
Huhtikuun puolenvälin jälkeen kasvihuoneessa alkoi kesäkausi ja pienoishuone purettiin. Madame Jeanette pääsi nelipaikkaiseen NFT:hen ja kasvihuoneen takaseinälle jonne aurinko paistaa hyvin iltapäivisin. Jonkinajan kuluttua ongelmat lisääntyivät ja kaikki lehdet alkoivat riippua ja lisää lehtiä tippui pois. Madame Jeanette kärsi juurimädästä ja juuristo oli muuttunut rusehtavaksi. Vetyperoksiidikuurilla kasvi toipui yllättävänkin nopeasti ja uusia lehtiä on taas tullut toukokuun aikana. Kasvin kasvu jämähti kuitenkin paikoilleen pitkäksi aikaa alkukeväällä.

Ensimmäiset podit ovat kypsyneet ja alalehdet puuttuvat joten kasvi on ankean näköinen. Liian kylmässä hedelmöittyneet podit ovat pieniä nappuloita, mutta todella kipakka polte on tallella, podeista en löytänyt oikeastaan mitään makua ja hedelmäisyyttä kovan poltteen vuoksi, nyt kasvissa kypsyy jo isompia podeja ja tämä kasvi vaikuttaa aidolta Madame Jeanettelta.

Viime viikkoina kasvi on taas lähtenyt kasvuun ja uusia lehtiä ja kukkia tulee vauhdilla, ehkä tänä vuonna vihdoin onnistaa tämän minulle hankalan lajikkeen kanssa vaikka mitään suuria satoja en tuosta odota ja tarvitsekaan, varmaankin suurin osa sadosta menee lopulta jauheeksi ja voin ainakin todeta että minäkin olen kerran kasvattanut Madame Jeanettea.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti