tiistai 19. huhtikuuta 2016

LED Spider COB 432W / 360W

Sain testattavaksi varsin mielenkiintoisen kasvivalaisimen blogin pääyhteistykumppanilta VP-Luxilta, LED Spider COB 432W / 360W.
Valaisin vaikuttaa erittäin jykevältä ja laadukkaalta ja painoa tuolla on 4,3 kg eli vaatii hyvän kannattimen. Itse asensin valaisimen nyt kasvihuoneen harjalla olevaan tukivarteen.

Tämä on uuden sukupolven COB LED valaisin ja valon väri ei ole niin häiritsevän punainen ihmissilmään mitä monilla halvemmilla kasvivalaisimilla on. Valotehoa tuossa tuntuu olevan ainakin hurjasti.

Rakenteeltaan COB LED on vähintäänkin mielenkiintoinen ja siinä on ns. neljä iso silmää joiden sisällä nuo eri sävyiset LED:it ovat. Erityistä mielenkiintoa herättää se että myyjä ilmoittaa tuolle valaisimelle PAR arvot, jotka ovat 30 sentin päässä 1880 mikromoolia. PAR säteily tarkoittaa kasveille hyödyllistä valoa jolloin valoteho ilmoitetaan mikromooleina. Vain yhden toisen laadukkaita kasvivalaisimia myyvän yrityksen lampuissa olen nähnyt PAR -arvoja ja saman wattimäärän lampussa se oli lähes puolet pienempi samalta etäisyydeltä kuin tällä Spider -valaisimella.

 Valaisimessa on oma virtakytkin ja vaijerin kiinnityspisteet jokaisessa neljässä nurkassa. Olisin kyllä kaivannut enemmän kuin yhden hakasen jonne vaijerit tulevat jotta sen saa tukevasti roikkumaan. Mikään suuri ongelma tuo ei ole kun jokaiseen vaijeriin saa helposti lisättyä s-koukun tai palohakasen jolloin Spiderin saa useammasta pisteestä roikkumaan rakenteisiin tukevasti.

Nykyaikaisen valaisimen tapaan tuulettimet ovat erittäin hiljaiset ja ääntä tuskin kuulee huoneen toiseen päähän. Kaikin puolin erittäin tyylikäs laite.

Koska valaisin ei ole varsinaisesti tarkoitettu kasvihuonekäyttöön se ei ole myöskään suojattu roiskevedeltä. Euro-Serren kasvihuoneessa on erittäin kuivat rakenteet, mutta varmuuden vuoksi rakensin tuohon valaisimen yläpuolelle suojan jätesäkistä. Kattoluukku on ihan vieressä mutta on kylmän ulkoilman takia vielä kiinni tähän aikaan vuodesta jos ulkona rupeaa satamaan. Kesällä kun on lämmintä kattoluukusta tulee herkemmin vesipisaroita huoneeseen sisään sateella.

Spiderin valoja kokeilen ainakin ensialkuun noihin kakkosluokan jämächileihin jotka jääneet muista jälkeen sekä uusille kurkun taimille. Myöhemmin lamppu menee varmaan sisätiloihin jossa sen alla kokeilen kasvattaa vasta-idätettyjä sirkkalehtisiä kasveja, jotta voin nähdä miten tukevia taimia tuolla saa aikaiseksi.

4 kommenttia:

  1. Ongelmaksi ei ainoastaan muodostu roiskevesi, vaan myös kondensoituva kosteus joka alkaa kerääntyä kylmentyville pinnoille valon sammuttua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin varmaan kävisi jos huoneessa olisi kylmä. Nyt tuolla on lämmitys päällä ja rakenteet pysyvät kuivina läpi vuorokauden.

      Poista
  2. No kuinka on lamppu toiminut ja onko ollut riittävästi tehoa että olet saanut chileistä satoa ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lamppu oli kevään ja alkukesän alimmassa kuvassa oikealla näkyvän Chiclayon päällä ja kasvi kasvoi mainiosti ja lähti kukkimaan ja tuottaa nyt runsaasti podeja. Aurinko ei tuohon paljoa silloin paistanut joten oletan että lampusta oli suuri etu. Nyt Led Cob on ollut pois käytöstä kun kasvit satoaa muutenkin ja kasvihuoneessa lähinnä kasvattelen, tarkempi raportti lampusta tulee elokuussa ja erittäin vankalta ja laadukkaala se vaikuttaa.

      Poista