sunnuntai 10. huhtikuuta 2016

Monster NFT -vesiviljelylaite

Euro-Serren Tropic -kasvihuoneen kaskelle tuleva suuri vesiviljelylaite rupeaa olemaan viimeistelyä vaille valmis. Työnimenä on ollut "Monster NFT" ja systeemin kehittely alkoi jo 1,5 vuotta sitten kun koko kasvihuonetta ei vielä ollutkaan. Vesiviljelylaitteen reso eli 200 litrainen ravinnesäiliöhän meni maan sisään joten paikka sille piti suunnitella ennenkuin huoneen pohjia ruvettiin rakentamaan.

NFT:n kaukalo on 3,5 metriä pitkä peltikaukalo jolla leveyttä 30 senttiä. Kansi muodostuu monesta filmivaneerin palasesta. Kuvan kasvit ovat tuossa nyt vain väliaikaisesti.

Kasvit jotka noihin väleihin laitetaan kasvavat jättikivivillakuutioissa joka on hieman kantta korkeampi. Kivivillakuutio suojataan jollain muovilla joka vielä hankkimatta jotta vesiviljelykanavan sisälle ei pääse levää muodostumaan.

Monster NFT:n reso on huoneen lattian alla olevassa laatikossa josta kaksi vesipumppua syöttää vettä kaukalon oven puoleiseen päähän. Kaukalon toisesta päästä taas poistoletkut valuttavat veden takaisin säiliöön joten ravinneliuos kiertää jatkuvasti kaukalossa pumppujen avulla. Kaukalo on osittain kannen päällä jonka vuoksi kanteen on tehty tuo saranointi. Säiliön korkista saa helposti lisättyä vettä ja pääsee pumppuja huoltamaan. Keskikesällä kaukalon kasvien vedenkulutus on varmaan lähes 50 litraa päivässä ja viidelle kasville on kaukalossa nyt paikat.

 Syöttö -ja poistoletkut menevät siististi kaukalon alta kannen läpi ravinnesäiliöön.

Kasvit laitetaan kaukaloon vasta kun pienoiskasvihuone ja kuplamuovit on ympäriltä purettu. mahdollisesti huhtikuun loppupuolella. Tähän kasvihuoneeseen tulee mahdollisesti kolme muutakin isompaa vesiviljelylaitetta ja seuraavaksi on työn alla 2,8 metrisen Chilitarvikkeen lahjoittaman NFT -kaukalon alle rakennettava reso josta tarkempi esittely laitteen valmistuttua.

Pienoiskasvihuoneesta poistin tänään heijastinkalvot joten aurinko pääsee nyt paistamaan myös tämän huoneen sisään kun kevätkelit nyt paranevat. Lamput on pois käytöstä ainakin aurinkoisten päivien ajan. Tämä huone puretaan mahdollisesti parin viikon sisällä.

Kevät ja aurinko saa myös monet kasvit kasvihuoneessa heräämään.
Aitoviiniköynnös Chardonnay kuvassa keskellä. Vasemmalla näkyy haara Merlotista joka myös lähtenyt kasvuun.

Maaliskuun alussa "tuhoutunut" Passiflora Mollissima työntää nyt myös uusia versoja mullasta eli kaikki alkaa taas alusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti