sunnuntai 24. huhtikuuta 2016

Tomaattien istutus

Tomaatit tulivat tänään istutettua Monexin -kasvihuoneen multapenkkeihin, lähes kaksi viikkoa aikaisemmin kuin viime vuonna. Istutuspäivä on ollut vähintään mielenkiintoinen. Aamupäivä kasvihuoneessa oli erittäin kuuma ja lämpötila nousi lähes +30 asteeseen, kun sain tomaatit istutettua ulkona alkoi raekuuro ja tänään on sitten vuorotellen paistanut aurinko ja satanut rakeita pitkin päivää.

Heinz 2630 oli kasvanut tukevaksi maitopurkissa joka oli täynnä juuria.


Runkotomaatit yhtä lukuunottamatta penkeissä. Gigantomo on vielä istuttamatta kun on vielä kovin pieni ja jäi alussa jälkeen kun siemenet eivät meinaneet itää. Vasta toisella uusintakylvöllä sain yhden taimen aikaiseksi.
Olen varsin tyytyväinen taimiin vaikka ne ovat jonkinverran pienempiä kuin viime vuonna, sen sijaan ne olivat varsin tukevia eikä runkoa tarvinnut upottaa multaan oikeastaan yhtään. Tomaatit ovat saaneet erittäin vähän keinovaloa tänä vuonna, oikeastaan vain noin viikon verran itämisen jälkeen. Kun ne muuttivat taimikasvatukseen Euro-Serren huoneeseen valotus kaytännössä loppui muutamaa pilvistä päivää lukuunottamatta. Näin vähän en ole tomaatteja valottanut ainakaan viiteen vuoteen ja kokeilun lopputulos on mielestäni yllättävänkin hyvä.

Tomaatit istutin saman kaavan mukaan kuin viime vuonna. Hiukan syvemmälle kuopan pohjalle tuli runsas kourallinen kanankakka-merilevää varastolannoitukseksi ja turvetta väliin ja sitten tomaatin tukinaru jonka päälle taimipaakku. Linkki vielä viime vuoden tomaattiohjeeseen jossa tomaattien istutus penkkeihin.
http://www.kaksikasvihuonetta.blogspot.fi/2015/05/tomaatinkasvatuksen-b-c-taimien-istutus.html

Tomaattikoukku kasvihuoneen kattorakenteessa ja narua kiedotaan varren ympärille sitä mukaa kun taimet kasvaa tai sitten käytän tomaattiklipsuja tarpeen mukaan.

2 kommenttia:

  1. Kukkiakin jo. On ne aikaisessa omiini verraten.
    Onko sinulla kokemusta tai tietoa, miten tomaatin kukinta suhtautuu kylmiin öihin? Onnistuuko se?
    Kasvua näyttää tapahtuvan meilläkin, vaikka parvekkeella yölämmöt putoavat jatkuvasti alle 10°.

    VastaaPoista
  2. Varmaa tietoa ei ole noista kukinnan lämpötiloista. Huhtikuu ollut varsin kylmä ja noissa olosuhteissa lähes kaikki tomaatit aloittaneet kuitenkin kukinnan. Aika samoja lämpötiloja olen pitänyt edellisinäkin vuosina ja aika hyvin on lähteneet hedelmät kehittymään. Vaikka yöllä minimi ollut +6 niin pilvisenäkin päivänä lämpötila nousee lähelle +20 astetta. Nyt kun istutin tomaatit penkkeihin niin nostin samalla minimilämpötiloja parilla asteella.

    VastaaPoista