perjantai 29. huhtikuuta 2016

Amppeleiden tippukastelu

Monexin kasvihuoneeseen rakensin tippukastelujärjestelmän jo monta vuotta sitten. Kasvihuoneen ulkopuolella on 200 litran vesisäiliö josta vesipumppu pumppaa ajastetusti vettä kasveille huoneen maapenkkeihin ja amppeleihin. Amppeliliitäntä on ollut poissa käytöstä jo useamman vuoden koska se toimi epäluotettavasti ja suuttimet menivät herkästi tukkoon kun roskaa pääsi ulkona olevaan tynnyriin. Mitään roskasuodatinta en ole väliin rakentanut vaikka magneettikytkin tuolla onkin pysäyttämässä vedentulon maapenkkeihin pumpun pysähdyttyä. Amppeleille on sen sijaan ollut käytössä luotettavampi blumat tippujärjestelmä jossa painovoimalla vettä tulee blumatin suuttimista kasveille. Tämä vaan vaatii vesisäiliön korkeammalle kuin amppelit ja huoneen katossa on ollu kaksi 20 litraista ämpäriä joiden vesitilavuus on ollut riittämätön viikonlopun poissaoloja varten. Lisäksi veteen muodostunut levä on herkästi tukkinut ohuet blumat letkut.

Nyt päätin uusia tuon amppeleiden tippukastelujärjestelmän ja VP-Luxista löytyi 98 litran muovinen Flex tankki.
Flex tankki on erittäin kätevän kokoinen kokoontaitettava vesisäiliö tuonne kasvihuoneen sisälle eikä vie paljon tilaa vaikka vettä mahtuu sisälle lähes 100 litraa. Tankissa on vetoketjulla avattava kansi joten veden lisäys on helppoa, tankin sivulla on myös mm. vesihana.
http://www.vplux.fi/tuotteet.html?id=46/877

Flex tankin sisälle laitoin uppopumpun Pond 28, joka pumppaa vettä letkuja pitkin tuonne runkoputkilinjastolle.
Uppopumppu Pond 28 on myös VP-Luxin valikoimista ja on mukavan pienikokoinen pumppu tuonne vesisäiliöön. Pumppu riittää hyvin pumppaamaan vettä amppeleihin molemmin puolin käytävää. Virtajohto on kolmen metrin pituinen joten se riittää hyvin pistorasiaan ja mikä parasta pumppu pumppaa vettä lähes pohjia myöten jolloin monissa muissa pumpuissa veden tulon katkaiseva uimuri puuttuu eli tällöin se pystyy hyödyntämään säiliön vesimäärän paljon paremmin.
http://www.vplux.fi/tuotteet.html?id=171/950

Amppeleiden runkoputkilinjasto on monta vuotta vanha ja saatu käytettynä kun se oli poistettu vanhasta ammattikasvihuoneesta.


Vasemman puoleinen tippukastelusuutin on vanha alkuperäinen ja vihreäkorkkinen on uusi joka nyt kokeilussa. Todennäköisesti vaihdan kaikki suuttimet koska uusi näyttää toimivan luotettavasti eikä taida mennä yhtä herkästi tukkoon kuin vanha malli.

Kasvupenkkien tippukastelujärjestelmä on myös otettu käyttöön kun tomaatit istutin viime viikon lopulla, Koska multatilavuus on penkeissä niin suuri tippusuuttimien toimivuus ei ole niin kriittisen tärkeää kuin amppeleissa. Todennäköisesti uusin myös nämä suuttimet kesäksi.

Amppeleissa tulossa ensimmäiset rocotojen podit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti