keskiviikko 16. maaliskuuta 2016

Tomaattien koulinta

Kulunut viikko on ollut erinomainen Euro-Serren Tropic -kasvihuoneessa. Lämpöä ja aurinkoa on nyt riittänyt lähes 10 tuntia päivässä ja tänään lämpötila ylitti 20 astetta jo kymmenen jälkeen aamupäivällä.

Nyt oli myös hyvä hetki koulia tomaatit ensimmäistä kertaa maitopurkkeihin, joissa ne saavat kasvaa aina siihen asti kun ne siirretään lopullisiin kasvupaikkoihin joko Monexin kasvihuoneen penkkeihin tai sitten ruukkuihin. Tomaatit kylvettiin tänä vuonna 20 helmikuuta ja ikää taimilla on nyt vajaat kolme viikkoa.

Tomaattien esikasvatuksessa meni kaikki uusiksi tänä vuonna. Tomaatit kylvin mainioihin Eazy Plug -kuutioihin jotka ovat tiiviiksi puristettua multaa, kookosta ja perliittiä, keskellä kuutiota on pieni reikä siemenelle. Valaisimena toimi Super Saga 430W Led valaisin, jota en täydellä teholla polttanut kuin ehkä yhden päivän. Lannoitteina oli Atamin Bcuzz Multa A+B -ravinteet, juuriravinne Root Stimulator, sekä lisäravinne ATA XL. Kaikki käyttämäni tuotteet löytyvät VP-Lux:n verkkokaupasta.

http://www.vplux.fi/tuotteet.html?id=107/277
http://www.vplux.fi/tuotteet.html?id=6/117107
http://www.vplux.fi/tuotteet.html?id=54/446
http://www.vplux.fi/tuotteet.html?id=54/484Tomaattien kasvatus siirtyi nyt kasvihuoneeseen ja taimista kehittyi vajaassa kolmessa viikossa tukevia ja hyvänoloisia kasveja. Lannoitteetkin toimivat erinomaisesti myös tomaateille.

 Tomaatin rungot ovat erittäin paksuja pienessä Eazy plug -kuutiossa ja juuristo elinvoimaista.

 Tiny Heart on hauskannäköinen jykevä minikasvi.

Kasvualustaksi maitopurkkeihin tuli Kekkilä White 420 -turve, johon olen sekoittanut myös jonkin verran perliittiä. Turve on erittäin tasalaatuista ja hienorakenteista, sama kasvualusta on käytössä myös Monexin kasvihuoneen maapenkeissä jonne pääosa tomaateista istutetaan, sekä kaikissa ruukuissa ja amppeleissa.

Tomaatit pääsivät nyt siis ensimmäistä kertaa kasvihuoneeseen ja maitopukeissa ne saavat kasvaa siis siihen asti kun ne istutetaan lopullisiin kasvualustoihin. Tomaatit olen yleensä istuttanut maapenkkeihin huhti-toukokuun vaihteessa ja samalla aikataululla mennään varmaan tänäkin vuonna.

Kokeeksi laitin pari pientä amppelitomaatintainta jo nyt suoraan amppeleihin ja katsotaan miten ne tuolla lähtee kasvamaan.

Tein blogiin tomaatinkasvatusohjeet viime vuonna ja linkit laitan nyt tähän samalla mukaan.
http://kaksikasvihuonetta.blogspot.fi/2015/03/tomaatinkasvatuksen-b-c.html
http://www.kaksikasvihuonetta.blogspot.fi/2015/05/tomaatinkasvatuksen-b-c-taimien-istutus.html

4 kommenttia:

 1. Aikaisessa menet, mutta mikäs on mennessä, kun on lämmin kasvihuone. Minulla tomaatit ovat juuri sirkkalehdillä, mutta ulos vientikin on suunnitteilla kuukautta myöhemmäksi kuin sinulla kasvihuoneeseen siirto. Näillä mennään ja syödään sitten vähän myöhemmin omia tomaatteja.
  Hienoja, tukevia taimia sinulla, ovat saaneet hoitoa ja valoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä täältäkin löytyy pieniä taimia ja mm.ulos menevä Sibiria on myös vasta sirkkalehdillä, ei meinannut sitten millään siemenet itää ja vasta kolmas uusintakylvö tuotti yhden taimen.
   Isommille taimille tulee vääjäämättä kasvutauko, koska olosuhteet vaihtuivat nyt niin paljon kun mentiin kasvihuoneeseen, valotuskin loppuu ellei sitten tule kovin pilvisiä päiviä. Öisin pidän kasvihuoneessa alle 10 asteen lämpötiloja ja päivisin tuolla voi olla yli 30 astetta eli tomaateillakin on totuttelemista olosuhteiden muutoksiin.

   Poista
 2. Onpas sinulla mielenkiintoinen blogi. Löysin blogisi facebookin puutarhabloggaajien sivuston kautta. Kiva löytää uusia blogituttavuuksia; liityinkin lukijaksi samantien. Tervetuloa vastavierailulle. - Mukavaa alkavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi, mukava kuulla jos tällainen ehkä vähän erilainen blogi kiinnostaa. Ilman muuta pitää käydä katsastamassa myös sinun blogisi ja hyvää viikonloppua myös sinne.

   Poista