torstai 3. maaliskuuta 2016

Lannoitevertailuja

Käytössäni on tällä hetkellä kaksi erilaista vesiviljelylannoitetta. Molemmat lannoitteet ovat kaksikomponenttisia ja Bcuzzin Hydro A + Hydro B ovat  nestemäisinä stokkiliuoksina joista niitä on helppo annostella. Yaran Hydro ja Calcinit ovat jauheena ja niistä olen tehnyt vastaavat stokkiliuokset joista niitä sitten annostellaan vesiviljelykasveille. Lannoitevertailuja olen nyt tehnyt chileille

Kuvassa on kaksi taimikäytössä olevaa NFT vesiviljelylaitetta. Vasemmalla olevassa vihreässä laatikossa on chinensejä joiden ravinneliuos on tehty Bcuzzin lannoitteista, lisäravinteena ollut ATA XL -ravinnetta. Oikeanpuoleisessa laatikossa on kaksi baccatumia, yksi chinense ja yksi rocoto. Nämä kasvit on lannoitettu Yaran vesiviljelylannoitteilla ja lisäravinteena ollut parin viikon ajan Yaran Krista. Verttailu ei ole mitenkään tasapuolinen kun kasvit ovat erilaiset. Lannoiteväkevyyttä olen pyrkinyt pitämään molemmissa EC 1.3 - 1.5 paikkeilla mutta alle viikossa ne ovat väkevöityneet molemmilla lannoitteilla noin EC 2.0 paikkeille. Yaran lannoitteet laskevat paremmin liuoksen PH -arvoa joka ollut 5.7 - 5.9 välillä. Bcuzzin lannoitteilla PH ollut aika tasaisesti 6.5. Alle kuuden PH sopii paremmin paprikakasvin kasvatukseen. Valaisimena ollut Led Finlandin 120W Led -valaisin, joka ollut hieman lähempänä vihreän laatikon kasveja koska se on korkeampi.

Lannoitteiden paremmuutta on vaikea arvioida, koska kasvitkin ovat erilaiset, mutta voin ainakin todeta että ensimmäistä kertaa kokeilussa olevat Bcuzzin lannoitteet sopivat erinomaisesti chilien kasvatukseen.

Madame Jeanetten C.Chinense lehti on aikamoinen ja Bcuzzin lannoitteita saaneet chinenset ovat ainakin kasvattaneet isommat lehdet kuin Yaran Hainan Yellow Lantern joka on korkeampi ja kukkii tällä hetkellä. Melkein tekisi mieli valita paremmaksi lannoitteeksi Bcuzz:n, mutta muuttujia on kuitenkin liian monia että paremmuutta lannoitteiden välillä voisi tehdä. Jatkossa lannoitteiden vertailu jatkuu ja kun kasvit siirretään omiin kasvatuspaikkoihin ja laitteisiin niin saavat samoja lannoitteita kuin tähänkin asti eli katsotaan miten tilanne kehittyy.

http://www.vplux.fi/tuotteet.html?id=54/146
http://www.vplux.fi/tuotteet.html?id=54/484

5 kommenttia:

 1. Yksi tekijä vertailussa on tietysti hinta, joka on Yaralla murto-osa Bcuzzista.

  VastaaPoista
 2. Mikä on muuten Yaran annostelumäärä ja hinta ?

  VastaaPoista
 3. Yaran lannoitteethan on suunnattu lähinnä ammattipuolelle ja niitä myydäänkin vain maatalouskaupoissa ja ilmeisesti ihan nikottelematta ei joka pojalle ole myyty, itse sain suhteellisen helposti nelisen vuotta sitten kun 25kg säkit hain. Calcinitin hinta taisi olla n.20 euroa ja hydro jotain 60-65 euroa. Stokkiliuoksen teen sekoittamalla kilon jauhetta 10 litraan vettä eli stokkia tulee 250 litraa säkistä eli noilla pärjää todella pitkään.
  Kun Bcuzzeja laitetaan 1 ml/litraan ja Yaran lannoitteita n. 5-6 ml/litra niin saadaan suurinpiirtein samanlaiset lannoitepitoisuudet, tosin pikkaisen meni mutu tuntumalla kun mittarilla yleensä sekoittelen lannoitteet ja tämä pitäisi tarkistaa.

  Mielestäni molemmilla lannoitteilla on kuitenkin paikkansa vaikka riittoisuus Yaralla on ihan toista luokkaa. Suurempia järjestelmiä ja kasvimääriä kasvihuoneissa pyörittelevälle harrastajalle Yara on ollut itsestäänselvyys jo vuosia, mutta kerrostalon parvekekasvattaja tuskin hakee 25 kg säkkejä muutamaa hydroa varten.

  VastaaPoista
 4. Näinpä, saahan tätä Bcuzzia myös 1componenttina ja myös isommissa määrissä jolloin hintakin hiukan edullisempi.

  VastaaPoista
 5. Ilmanmuuta molemmille on paikkansa ja käyttäjänsä. Ei tuo Bcuzzkaan pahan hintaista ole ja riittoisaa nestemäiseksi lannoitteeksi. Yaran myynti kuluttajille tuntuu olevan sattumankauppaa, jotkut myy kyselemättä, toiset ei ollenkaan.

  VastaaPoista