tiistai 15. joulukuuta 2015

Lannoitetestit alkavat

Hitaasti itäneet chilit rupeavat pikkuhiljaa heräämään eloon ja ensimmäiset taimet ovat nyt sirkkalehdillä. Tämä tietää sitä että lannoitetestit alkavat. Alkuvaiheessa pienet taimenalut saavat fosforipainoitteista juuristolannoitetta että saadaan kasvulle hyvät edellytykset.
 Juuristolannoitteista testiin tulee nyt Bcuzz Root Stimulator, Atamin Rootbastic ja Nutriforten Starttilannoite, jota olen käyttänyt aikaisemminkin ja se on todettu toimivaksi mm. chileille.

Root Stimulator ja Rootbastic ovat nestemäisessä muodossa ja Root Stimulatorin kanssa käytetään  kaksikomponenttista multalannoitetta Soil A + Soil B. Juuristolannoitteita käytetään yleensä pari ensimmäistä viikkoa taimen itämisen jälkeen.
Bcuzz ja Atami lannoitteita löytyy VP-Lux:n verkkokaupasta jossa aineiden koostumuksesta myös tarkempaa tietoa.
http://www.vplux.fi/tuotteet.html?id=54/446
http://www.vplux.fi/tuotteet.html?id=54/150
http://www.vplux.fi/tuotteet.html?id=54/147
Starttilannoite on jauhemaisessa muodossa josta se liuotetaan veteen. Pienten taimien ravinnearvo on alkuvaiheessa hyvä pitää n. EC 0.8 - 1.0 arvossa edellyttäen että kasveille on hyvä valotus. Jos omistaa EC -mittarin niin oikea lannoitevahvuus on varsin helppo tehdä.

Olen nyt myös jonkinaikaa kokeillut PH tasapainoittajaa pHix-!T PH 6.0, jonka luvataan pitävän liuoksen PH lukemassa 6.0 ainakin parin viikon ajan.
http://www.vplux.fi/tuotteet.html?id=55/516
Ensi kokemukset nesteestä ovat olleet erittäin positiiviset ja lannoiteliuoksen PH on tosiaan pysynyt arvossa 6.0. Varsinkin vesijohtoveden PH on yleensä niin emäksistä että vaikka arvoja säätää kohdilleen, niin PH tuntuu aina nousevan liian korkeaksi. Paprikakasveille antoliuoksen ihanne PH olisi 5.0 - 5.5, mutta 6.0 on myös ihan hyvä.

Kaikista juuristolannoitteista olen tehnyt sopivan liuoksen sumutinpulloihin, joilla annostus pienille taimille hoituu kätevästi.

Eazy plug -kuutiossa itänyt Turbo Puben taimi sirkkalehdillä, Kaikki itäneet taimet saavat samanlaisen valotuksen 220 wattisesta loisteputkipaneelista. Valotusta annan nyt noin 13 tuntia vuorokaudessa.

3 kommenttia:

 1. Huh, kuulostaa blondille ihan tähtitieteeltä, mutta seuraamukset kiinnostaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti kuulostaa monimutkaiselta koska niin monta lannoitetta nyt käytössä, mutta yhdellä setillä pärjää. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan juuristolannoitetta ihan kaikille kasveille niin hyötykasveille kuin kukillekin. Viime talvena sain mm. huippuhienoja pelargonintaimia kun ruokin niitä starttilannoitteella alkuvaiheessa. Mikään mittari ei ole välttämätön kun annosteluohje on purkin kyljessä, ehkä hifistelijät käyttää mittaria niin saa säädettyä lannoitevahvuudet just eikä melkein eikä sekään ole välttämätöntä.

   Poista
  2. Muistan, pelargonintaimesi olivat kadehdittavia :)

   Poista