maanantai 3. elokuuta 2015

Elokuun alun chilikatsausChilien osalta tämä kausi on kääntymässä loppusuoralle kun siirryttiin elokuun puolelle. Satoa tulee vielä kuukausia, mutta uutta satoa kukinnoista ei ehdi enää kehittymään kovinkaan paljon. Mitä olen lukenut muiden chilinkasvattajien kaudesta niin monille tämä vuosi on ollut surkea kylmän kesän vuoksi. Samoin olisi varmaan käynyt minullekin jos olisin valinnut lajit toisin. Yhtä Leekkiä (C.Annuum) lukuunottamatta kaikki kasvit on rocotoja ja nyt uskaltaa sanoa että tämä kausi on erinomainen. Satoa tullee rocotoista varmaan parikymmentä kiloa ainakin, vaikka satokasveja on kasvihuoneessa vain viisi. Kesäkuun alussa tunnelmat kaudesta olivat vielä epävarmat, kun kuulin joutuvani polvileikkaukseen. Kasvit selvisivät hyvin ilman minua muutaman viikon ja nyt pystyn taas niitä hoitamaan jotenkin.

Ainut täysin flopannut kasvi oli Red Peruvian, joka on pelkkä viherkasvi ja saa mennä kompostiin. Viime vuonna taimi kuoli jo alkukeväällä ja nyt ei kasvista tule mitään satoa eli siemenissä täytyy olla vikaa. Kyseisestä siemenerästä en enää yritä mitään tainta jatkossa kasvattaa eli tämä lajike jää minun osaltani kasvattamatta jatkossa.

 Leek satosi heikosti koska toukat iskivät kasviin ja se joutaa kohta kompostiin. Samassa NFT:ssä paprika Gourmet. Leek on ainut kasvi jota olen kasvattanut yhtäjaksoisesti jo vuodesta 2009 jolloin chilinkasvatus varsinaisesti alkoi. Leek pysyy listoilla tulevaisuudessakin vuodesta toiseen.

Chile de Seda lähti tekemään satoa selvästi hitaammin kuin muut amppelirocotot, mutta nyt tuollakin kypsyy podeja runsaan puoleisesti. Chile de Seda on erittäin maukas ja varsin tulinen lajike, jota suosittelen kokeilemaan.

Rocotot ovat jo kasvihuoneen katossa kiinni ja eri puolilla käytävää kasvavat Riesen Gelb ja Chile de Seda kohtaavat harjalla. Riesenillä on kokoa jo noin kolme metriä ja kukkii harjalla eli syksymmällä tullee vielä toinen satoaalto kasvista.

Kasvihuoneen perällä viiniköynnösten seasta löytyy myös runsaasti podeja ja enemmänkin voi olla tuolla lehtien takana jonne ei näe.

Tänä vuonna on ominaista myös suurikokoiset podit. Kolme yli 100 grammaista on jo kerätty ja kuvan kasvi on Santa Natalian varataimi, jota en raaskinut pistää keväällä kompostiin. Se on ollut toukokuusta lähtien ulkona räystään alla lähes oman onnensa varassa, lannoitusta saanut vain pari kertaa kesällä. Tuosta kasvista keräsin yli satagrammaisen podin. UV-säteily on tarttunut voimakkaasti hedelmiin vaikka aurinkoa on ollut ajoittain niukasti tarjolla. Kasvi on surkean oloinen, mutta vajaat 20 podia tulossa ja latvus kukkii voimakkaasti.

Ensimmäinen iso Riesen Gelb ja painavin kasvattamani chili.

2 kommenttia:

  1. Vau! Oletpas saanut isoja podeja Santa Nataliasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo yllättävänkin isoja podeja on antanut ja suurin vähän yli 100 grammainen. Erinomainen rocoto ja poltettakin on nyt löytynyt ihan kiitettävästi.

      Poista