perjantai 14. elokuuta 2015

Maissia kasvihuoneessa

Maissia olen kokeillut kasvattaa muutama vuosi sitten ulkona kasvimaalla. Silloin oli varsin lämmin kesä ja satoa muutamasta taimesta sain ehkä parin tähkän verran. Maissin kasvattaminen suomen oloissa on varsin haastavaa ja lämpimänä kesänä se onnistuu ainakin etelä-suomessa. Pohjois-saksassa maissipellot on jo tuttu näky, joten kovin paljoa etelämmäs ei tarvitse mennä, niin kasvatus onnistuu jo pelloilla.
Koska loppukeväällä näytti siltä että Euro-Serren kasvihuone valmistuisi kesäksi, niin jokin nopeasti kasvava hyötykasvi piti saada tuonne puolityhjään huoneeseen kasvamaan kesäksi, että saadaan jotain vihreää huoneeseen. Maissi tuli ensimmäiseksi mieleen ja siemenet meni multaan joskus toukokuussa, esikasvatus tapahtui Monexin kasvihuoneessa, kunnes nopeasti kasvaneet taimet sai siirrettyä uuteen huoneeseen.
Kasveja tuli kaikkiaan seitsemän ja istutin ne n.12 litran ruukkuihin ja tavalliseen puutarhamultaan. Maissit kasvoivat todella nopeasti, kunhan lämpöä vaan riitti. Koska maissi on tuulipölytteinen, niin kasvihuoneessa pölytystä piti avittaa käsin latvojen kukintoa käsittelemällä. Jokaisessa taimessa on nyt tähkä tuloillaan, mutta taitavat olla vielä raakileita. Tähkän pitäisi olla kypsä, kun sen päässä oleva "ruohotupsu" ruskistuu ja tähkän pää pyöristyy.


Maissin taimia kesäkuun toiseksi viimeisenä päivänä.


1 kommentti:

  1. Lapualla eräs maanviljelijä kasvattaa maissia, noin 0,5 X 2km pelolla. Viimekesänä maissit kypsyivät, tänä kesänä ovat noin 50cm korkeita. Lehmille rehuksi kasvattaa.

    VastaaPoista