perjantai 3. huhtikuuta 2015

Pelargonien latvontaa ja pistokkaita

Pitkän pähkäilyn jälkeen tammikuussa idätetyt pelargonit tuli nyt latvottua. Kasveja oli pitkälti toistakymmentä ja juurtumaan laitettuja pistokkaita otin kahdeksasta kasvista. Koristekasvien kasvatus ei ole ihan vahvinta osaamisaluettani ja varmaan toisinkin olisi voinut tehdä mutta näin kuitenkin tein ja seuraavassa kuvasarja latvonnasta ja pistokkaiden otosta.

Tästä lähdettiin kasvihuoneessa, työvälineet ja ensimmäinen pelargoni työpöydällä. Terävä puhdas veitsi on välttämätön työkalu, lisäksi kokeilussa ensimmäistä kertaa ROOT!T juurrutussieniä ja juurrutusgeeliä.

Juurrutussienet ovat näppärä ja hygieninen vaihtoehto sekä pistokkaita että siementen idätystä varten. Sieniä varten on sopiva alusta ja minikasvihuone.

Pelargonin taimia laatikossa jossa altakastelumatto. Osa taimista kasvoi kasvihuoneessa tuossa laatikossa kuukauden verran ja kuva ennen latvontaa.

Ensimmäinen leikkaus, pistokkaisiin pyrin jättämään pari kasvulehteä.

Valmiita pistokkaita juurrutussienessä. Juurrutussienessä on valmis reikä jonne pistokas työnnetään ja reikään laitoin ensin ROOT!T -juurrutusgeeliä pullosta. Lisäksi laitoin geeliä myös leikkauspintaan.

Latvottuja pelargoneja, kyllä noihin vielä ihan mukavasti lehtiä jäi ja varsin varovaisesti leikkelin pienempiä taimia.

Valmiita pelargonin pistokkaita laatikossa ja lopuksi vielä kansi päälle. Nyt sitten odotellaan mitä tapahtuu, juurtuuko pistokkaat vai menikö koko homma pieleen. Mielelläni ottaisin kommentteja vastaan. Jäikö pistokkaisiin liian isoja lehtiä, entäs pistokaslaatikon sijoitus. Jätänkö kosteaan ja viileään kasvihuoneeseen vai pitääkö tuo siirtää sisälle normaaliin huoneenlämpöön juurutusta varten ?

5 kommenttia:

 1. Kiinnostava tapa juurruttaa pistokkaita. Jään mielenkiinnolla seuraamaan pistokkaiden juurtumista.

  VastaaPoista
 2. Laittasin huoneenlämpöön, mieluiten alalämpöön esim. lämpömaton tms.päälle, kuvun ottaisin pois :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin teen, Kotipuutarlehdessäkin taidettiin suositella ainakin kuvun pois ottoa.

   Poista
 3. Juurrutussieni vaikuttaa lupaavalta, kunhan se ei pidä pistokasta liian märkänä. Myös pistokaskasvatuksen paikan tulee olla lämmin, omani toin tuvan lämpöön. Jätän myös pari lehteä jokaiseen pistokkaaseen, suuremman lehden voi leikata pienemmäksi. Lisäksi tulevat kukkanuput tulee nyppiä pois, jotta kaikki energia säästyy juurtumiseen. Itse en laita esim. kelmua pistokkaiden päälle, sillä heidän parhain hoito on hellä heitteille jättö <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja kumarrus. Taisin kastella liian märäksi tuon sienen, ei muuta kuin komento takas,

   Poista