torstai 19. maaliskuuta 2015

Tomaatinkasvatuksen A-B-C

Tomaatteja olen kasvatellut varmaankin jo vuodesta 2003. Jonkinlaiset viljelytavat ovat muodostuneet näinä vuosina ja esittelen tässä miten itse kasvatan tomaatteja taimikasvatusvaiheessa. Yleensäkin tomaatteja on varsin helppo kasvattaa siemenestä ja vähälläkin vaivalla saa runsaasti satoa ilman kasvihuonettakin, esim. terasseilla ja ulkona.

Tomaatit olen aina kylvänyt multaan vaikka vesiviljely onkin tehokas kasvatustapa harrastelijalle. Tomaatit kuitenkin kasvavat niin voimakkaasti että latvonta on yleensä aina edessä viimeistään elokuussa kun kasvit notkuvat satoa ja latvat ovat kiinni kasvihuoneen katossa. Ylijäämätaimet ovat aina tuottaneet hyvin satoa myös pihalla ja terasseilla ruukuissaan.

Viime vuosina olen kylvänyt tomaatit pääasiassa helmikuun loppupuolella ja tänä vuonna ne itivät ihan helmikuun lopussa ja ensimmäinen koulinta oli nyt edessä taimien ollessa noin kolmeviikkoisia.

A - Tomaatit olen esikasvattanut Parasenen altakastelulaatikoissa joissa ne saa kastelua sekä altakastelumaton kautta että myös päältä suihkepullosta. Taimikennon koko tuossa on n.5x5cm. Ensimmäiset runsaat kaksi viikkoa mennään pääasiassa Nutriforten starttilannoitteella ja valaistuksena toimii loisteputket. Tomaatit sietää varsin vahvaa lannoitusta jo alkuvaiheessa ja silloin saadaan taimille vahvat rungot ja juuristo.

Tomaatintaimet ovat tarpeeksi vahvoja kun kylvölaatikkoa voi käännellä mitenpäin tahansa ja taimet seisovat vankasti pystyssä. Nyt on hyvä aika koulia ne maitopurkkeihin jossa on riittävän suuri tila juurille ja purkitkin vievät vähän tilaa jos taimia on paljon. Tämä vuonna minulla on 23 tomaatintainta joista useat varataimet menee jakoon myöhemmin keväällä.

Juuristo oli jo varsin hyvin kehittynyt taimipotissa ja ruukutuspöytä kasvihuoneessa helpottaa työskentelyä.

B - Taimet koulittu maitopurkkeihin ja tässä vaiheessa ne muuttavat pysyvästi kasvihuoneeseen jatkamaan kasvuaan. Valotusta en enää kasvihuoneessa tomaateille anna ja yölämpötilaa pidän noin +11 asteessa ja rungot vankistuvat tällöin huomattavasti. Lannoitus vaihtuu viimeistään tässä vaiheessa normaaliksi kastelulannoitteeksi ja nyt minulla käytössä yksikomponenttinen Yara Ferticare Kombi 1 -lannoite. Lannoitevahvuuden nostan pikkuhiljaa tuonne EC 2.0 paikkeille.

 
Kasvualustana olen käyttänyt Kekkilä White 420 turvetta jo idätyksestä asti. Myös lopullisissa kasvualustoissa kasvihuoneen penkeissä on samaa turvetta käytössä. Taimiboxissa olen käyttänyt myös perliittiä sekoitettuna tuohon turpeeseen, jolloin kasvualusta on vielä ilmavampaa. Tänään kokeilin ensimmäistä kertaa ruukutuksissa myös tuollaista Kekkilän karkeaa ruukutusseosta, lähinnä varataimille vertailun vuoksi.

Kaikki tomaatit maitopurkeissa ja kun en tarpeeksi aikaisin taaskaan noita ruvennut keräämään niin osa meni tavallisiin muoviruukkuihin. Alustana nyt altakastelupöytä matolla mutta todennäköisesti nuo saavat kastelun pääasiassa yläkautta kun reiät maitopurkkien pohjissa ovat varsin pienet.

C - Kun taimet ovat kasvaneet noin 40-50 senttisiksi niin ne lopulta istutetaan lopullisiin kasvualustoihin. Kasvihuoneen multapenkkeihin sekä ruukkuihin ja amppeleihin, jotka myöhemmin alkukesällä menevät ulos pihalle tai talon katetulle lasiterassille tekemään satoa. Viimeisessä istutusvaiheessa taimet jo kukkivat ja monissa on jo ensimmäiset raakileet kehittymässä. Istutus kasvihuoneen penkkeihin tapahtuu todennäköisesti tänä vuonna huhtikuun aikana ja kesäkuun lopulla ensimmäiset runkotomaatit jo kypsyvät. Viime vuonna varsinainen satokausi alkoi kasvihuoneessakin vasta heinäkuussa kun alkukesä oli erittäin kylmä.

2 kommenttia:

  1. Siinähän oli selkeä aikataulu. Minulla se menee vähän myöhempään, kun kasvihuoneen suojaa ei ole.
    Sen olen minäkin huomannut, että tosiaan viimeisessä istutusvaiheessa on kukinta syytä olla käynnissä, vaikkapa ensimmäiset raakileetkin. Minulla se, eli ulos vienti menee toukokuun lopulle, ellei ota riskiä, että voivat paleltua.

    VastaaPoista
  2. Joo näin se menee ja kasvihuoneesta on lähinnä se etu että satoa saa vähän aikaisemmin. Tomaatit ovat muutenkin erittäin kiitollisia kasvatettavia Suomen oloissa.

    Ja muille lukijoille tiedoksi ja tarkennukseksi kun esitin tuossa noita lannoitearvoja, niin mittarit eivät ole missään nimessä välttämättömiä kasvatuksessa vaan mittailen arvoja vain koska laitteen olen chilien vesiviljelyä varten hankkinut. Ja lannoitteeksi käy hyvin myös mm. Puutarhan Kesä, jota on helpommin saatavilla kuin noita Yaran lannoitteita. Annostelu vaan purkin ohjeen mukaan ja kun kokemusta karttuu niin määrän voi helposti vaikka tuplata.

    VastaaPoista