sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

NFT "Nutrient Film Technique"

Vesiviljelysysteemi NFT tuli minulla ensimmäisen kerran käyttöön noin 2,5 vuotta sitten ja koko systeemi mullisti ainakin oman chilinkasvatuksen kun kasvit kasvoivat yli kaksimetrisiksi kesän aikana ja antoivat kilokaupalla satoa.

NFT:n toimintaperiaatehan on varsin tuttu jo monille ja varsin yksinkertainen, eli lyhykäisyydessä vettä kierrätetään vesipumpun avulla kasvatuskanavalla olevien kasvien juuristolle ja valutetaan taas kanavan toisesta päästä takaisin kanavan alapuolella olevaan ravinneliuossäiliöön eli "resoon".

Ihan ensimmäinen NFT laite oli Nutriculturen GT205, jonka ostin syksyllä 2012. Talvella tuo sai olla mallina kun rakensin Ikean Trofast -laatikoista NFT:n joka sai nimen IKEA NFT. Ikea NFT oli lopulta niin helppo väsätä että niitä tuli tehtyä kymmenkunta ja loppusyksyllä laatikoissa kasvaneet chinense chilit tuottivat lopulta kymmeniä kiloja satoa.

Tulevaan Euro-Serre Tropic -kasvihuoneeseen on sitten tulossa seuraava isompi Tee-se-itse NFT ja tilansäästämisen vuoksi tuo ravinnesäiliö eli reso on tarkoitus upottaa maan sisään. Riittävän suuri reso löytyi talven aikana ja suorakaiteen muotoinen säiliö on tilavuudeltaan 200 litraa. Tämän säiliön mitat on esitetty ES Tropic sivulla jossa on kuva huoneen sisustuksesta. Koska kasvihuoneen kaivuutyöt alkavat noin kahden kuukauden kuluttua niin tuolle resolle tuli nyt rakennettua laatikko joka upotetaan maan sisään sitten kun huoneen pohjia rakennetaan. NFT tulee käyttöön vasta kaudelle 2016.

  Vesivaneerista rakennettu laatikko joka ulkopuolelta vuorattu finnfoamilla, tämä komeus menee sitten maan sisään. Laatikon saumat on tiivistetty sisäpuolelta ja tarkoitus on vetää tuonne myös sähköt eli tuplapistorasia koska kaksi vesipumppua tulee jatkossa pyörimään sisällä olevassa resossa, laatikolle tulee myös kansi sitten myöhemmin.
Reson päälle huoneen lattialle tulee sitten tuo kasvatuskanava jonne menee neljä tai viisi kasvia riippuen miten iso kanavasta lopulta tulee ja tämä on vielä suunnittelun alla. Kolmemetrinen se saisi minimissään olla.


Tänä vuonna NFT -kasveja on vain kolme. Annuumit Leek ja Gourmet (tavallinen vihannespaprika) pääsivät viikko sitten taimi NFT:hen ja kasvien koko on jo kaksinkertaistunut viikon sisällä.

Kasvihuoneessa Ikea NFT:ssä on rocoto Riesen Gelb. Kasvi haaroittui hyvin alhaalta ja siipienväli nyt noin 60cm.

                                                                   Riesen Gelb -kukka

2 kommenttia:

  1. Tuosta Riesenistä saattaa tulla jumalattoman iso loppukaudesta. Jos sulla amppelipubet ovat olleet aivan mahtavia, uskon melko vakaasti että tällä kasvilla lyödään ennätyksiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No katsotaan nyt, syksyyn on pitkä matka ja kaikkea voi tapahtua. Noita jätti-Rieseneitä on muuten kaksi, toinen turpeessa ja puolet pienempi. Olen ajatellut tuon multa Riesenin kesäksi ulos jonnekin isoon saaviin ja katsotaan jos vaikka sieltä saisi nyrkinkokoisen möllykän.

      Poista