sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Capsicum Lanceolatum

Villichili Capsicum Lanceolatum on kaikkein pitkäikäisin chilikasvini. Ikää kasvilla on kohta viisi vuotta. Lance on varmaan sitkein kasvi joka minulla on koskaan ollut ja vaikka se on välillä erittäin huonolla hoidolla, niin aina se vaan toipuu joka vuosi.
Lanceolatumin kukoistusaikaa on yleensä kevät kun sen ei vielä tarvitse kilpailla muiden kasvien kanssa ja se saa hoitoa ja valoa yllin kyllin niin taimihyllyllä kuin myöhemmin keväisessä kasvihuoneessa. Kesällä ja syksyllä se jää pienessä ruukussa muiden chilien ja tomaattien jalkoihin kasvihuoneessa, myös kastelu ja hoito on surkeaa luokkaa kun satokasvit saavat kaiken huomion puutarhurilta. Vettä se voi saada yli puoli litraa kerrallaan muutaman kerran kuukaudessa ja välillä kasvi on ollut todella surkean näköinen. Pääsipähän tämä kasvi myös paikallislehti Turun Sanomien chiliartikkeliinkin pari vuotta sitten, mutta sielläkin se taisi jäädä rocotojen ja muiden chilien jalkoihin.

Joulukuun 19.päivä kasvi oli leikattu alas tapiksi, ja nyt noin kuukautta myöhemmin se on taas kukoistuksessaan tuuheana pensaana ja kohta aukeaa myös talven ensimmäinen kukka Lanceolatumissa. Kasvuvoima on ollut hyvä Lancessa joten juuristo taitaa olla hyvässä kunnossa, vaikka multaakaan ei ole koskaan vaihdettu.
 


Tänään pääsi kivivillaan myös loput chilien ja paprikoiden siemenet joten kylvöt capsicum suvun edustajille on tältä kaudelta tehty (sanomatta paras). Viime viikolla multaan kylvetyistä pelargoneista pääosa iti hyvin vaikka pari lajiketta onkin vielä itämättä. Myös molemmat amppelitomaatit ovat nyt sirkoilla.

Viime viikolla uusiin ruukkuihin koulittujen rocotojen kasvu on hidastunut koska kasvit tekevät nyt uusia juuria isommissa ruukuissa.
Jotkut chilinkasvattajat latvovat taimiaan jotta ne haaroittusivat paremmin. Itse en ole koskaan pitänyt tuota tarpeellisena kun ne ovat haaroittuneet muutenkin minulla ihan hyvin. Rocotot aloittavat nyt haaroittumista ja kuvassa PI585273, joka on haaroittunut hyvin noin 7 sentin korkeudelta, muutkin taimet ovat nyt haaroittumisvaiheessa ja tästä alkaa nyt rocotojen leveyskasvu.


ja nyt se sitten aukesi....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti