sunnuntai 18. tammikuuta 2015

Pelargonit ja tomaatit

Pistetään blogiin (joka toimii myös viljelypäiväkirjana) muistiin että tänään tuli kylvettyä pelargonien siemenet. Yhtä riippapelargonia lukuunottamatta kaikki siemenet tuli hankittua Thompson & Morganilta viime syksynä. Tarkoitus olisi ottaa pelargoneista vielä pistokkaita sitten keväämmällä. Samalla turpeeseen meni myös sinisarja, villichili Ulupiga Extra Large F2 ja kaksi tomaattia, viimeisen parin vuoden aikana olen kylvänyt kaikki tomaatit samaan aikaan helmikuun lopulla. Tänään tuli myös kylvettyä banaani passionhedelmä joka ei viime vuotta itänyt ja samasta pussista oli nämäkin siemenet, joten odotukset eivät ole kovin korkealla sen suhteen.


Tomaateista
Tomaattilistalla on nyt 11 lajiketta ja kolme suosikkia on siellä vuodesta toiseen, tähän joukkoon on neljäntenä pyrkimässä myös Eksootika, joka on mitä parhain oranssi luumutomaatti. Amppelitomaateista ykkössuosikki on ollut jo monena vuonna Tumbler F1, joka on nopeakasvuinen ja pehmeäkuorinen herkkutomaatti, runkokirsikkatomaateista paras on Sungold F1, kasvi on erittäin suurikokoinen ja vaatii kasvihuoneesta aurinkoisen paikan tuottaaksen makeita herkullisia tomaatteja. Runkotomaatti Erk on taas ykkössuosikki isoista tomaateista. Erkin vahvuus ei välttämättä ole maku, vaikka se onkin ihan hyvä perustomaatti sekä leivälle, salaatteihin kuin tomaattikastikkeihin. Erk sen sijaan on erittäin satoisa tomaatti jonka hedelmät tulevat isoissa ryppäissä ja tomaatit ovat myös virheettömiä ja muutenkin tasalaatuisia koko kauden ajan,

Tumblerin seuraksi amppelitomaatiksi oli hakusessa tänä vuonna joku toinen lajike. Koska Tumbling Tomin siemenet on mitä sattuu niin Kauppilasta löytyi tänään lajike Firecracker F1, joka on minulle täysin uusi tuttavuus. Ilmeisesti Firecracker ei ole mikään kovin satoisa, mutta kauniin näköiset punaraidalliset tomaatit on kuvissa ja hybridinä toivon mukaan myös maukas. Näistä lajikkeista kylvin yhden siemenen tänään ja loput tomaatit olisivat vuorossa helmikuun lopussa.


Rocotot tuli myös koulittua uusiin isompiin ruukkuihin joissa ne saa olla siihen asti kun menee kasvihuoneeseen esikasvatukseen varmaankin maaliskuussa.
Ensimmäiset kukkanupun alut ovat ilmestyneet Rocoto Santa Nataliaan, myös Chile de Sedassa on ensimmäiset nuput jo tuloillaan, todennäköisesti nuo tippuvat pois kun kasvit ovat vasta kuukauden ikäisiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti