lauantai 11. lokakuuta 2014

Viljelyharrastuksen alkutaipaleet

Viljelyharrastuksen voisin laskea alkaneen 2000-luvun alussa kun vastavalmistuneen OK-talon pihaa rupesin rakentamaan. Ensimmäisestä pienestä porkkanapenkistä saatu vaatimaton sato oli suuri asia entiselle kerrostalo-asukille joka ei ollut koskaan kasvattanut mitään. Siitä kiinnostus siirtyi pääasiassa tomaatteihin kun lajikkeita löytyi netistä ja kaupoista lukematon määrä, ja kaikkea piti tietysti päästä kokeilemaan.
Ensimmäiset tomaatit kasvattelin isoissa puulaatikoissa lasitetulla terassilla, ja taisi silloin mukana olla jo jokunen paprika ja kurkkukin. Ensimmäiset chilit Cayenne ja Hot Lemon tulivat mukaan vasta joskus 2007 tai 2008.
 Tomaatteja terassilla v.2005

Ensimmäinen kasvihuone löytyi loppukesällä 2004 paikallisen puutarhamyymälän poistomyynnistä. Juliana Compact oli kooltaan vain n.5 neliötä. Vaikka huone oli pieni ja heppoinen, niin sekin palveli varsin hyvin viitisen vuotta pääasiassa tomaattien kasvatuksessa, vaikka muitakin vihanneksia mahtui mukaan joka vuosi.

Julianan ensimmäinen viljelyvuosi 2005
Tumbler tomaattiamppeleita vuonna 2007


Blumat automaattikastelua vuonna 2005

 
Kasvihuoneharrastus meni ison askeleen eteenpäin vuonna 2009, kun myin Julianan pois, ja tilalle hankin suomalaisvalmisteisen Monexin kasvihuoneen jolla kokoa oli 12,4 neliötä. Monexin rakenne on myös huomattavasti vankempi kuin edellisen huoneen ja mm. kennolevyjen paksuus on 10mm, kun Julianassa ne taisi olla 4mm luokkaa. Samalla viljelyn pääpaino siirtyi chileihin ja kasvihuonekausi 2009 päättyikin vasta viikkoa ennen jouluaattoa. Chilit ovat olleetkin pääasiallinen viljelykasvi viime vuosina.

Monexin huone pystytettiin keväällä 2009
Seuraava suuri askel kasvihuoneharrastuksessa otetaan ensi vuonna kun pihalle nousee n.20 neliön kokoinen Euro-Serren valmistama huone. Tämä on taas pykälää parempi kuin nykyinen Monexi, ja vastaa myös rakenteeltaan jo lähes ammattikasvihuonetta vaikkakin paljon pienemmässä koossa. Jatkossa kasvatuksetkin ovat varmasti monipuolistumassa tulevan huoneen myötä.
 
 
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti