maanantai 15. huhtikuuta 2019

Kasvihuoneiden kastelujärjestelmät

Kasvihuoneiden automaattiset kastelujärjestelmät on aikaisempina vuosinakin esitelty blogissa, mutta tässä kuitenkin vielä kertauksena vaikka ne ovat pysyneet varsin muuttumattomina useamman vuoden ajan. Ilman automatisoitua kastelua kun tässä mittakaavassa kasvattaminen olisi varsin mahdotonta.

Euro-Serren kasvihuoneessa on tippukastelujärjestelmä amppeleille ja oven pielessä on suuri lähes 200 litran tynnyri, josta vesipumppu pumppaa vettä ajastetusti kasveille.

13mm runkoletku kiertää huoneen päädystä ja menee huoneen keskellä vaijeria pitkin (yläkuva).

Runkoletkusta tulee haaroitukset 4mm letkuilla jossa päässä tippusuuttimet amppeleille.

Monexin kasvihuoneessa on kaksi tippukastelujärjestelmää ihan samalla periaatteella kuin Euro-Serren huoneessakin on, toinen on amppeleille ja toinen maapenkeissä oleville tomaateille. Maapenkeissä olevassa järjestelmässä on lisäksi välissä verkkosuodatin (musta mötikkä lattialla) sekä magneettiventtiili (vaaleansininen laite) joka sulkee vedenkulun runkoletkussa kun kastelu päättyy, lappoamisperiaatteella kun vesi voisi vielä kulkea letkussa vaikka pumppu olisikin jo pysähtynyt.

Runkoletkusta menee taas haarat jokaisen kasvin kohdalla tippusuuttimelle joita on yksi tai kaksi kasvia kohden.


Amppeleiden runkoletku taas kiertää käytävien molemmilla sivuilla kettinkiä myöten jossa amppelit roikkuvat.

Mitä kaikkea tällaisen järjestelmän rakentamiseen sitten tarvitaan ja mitä ne maksavat. Ajastin, vesisäiliö, vesipumppu, letkuja, erilaisia L ja T-haaroittimia sekä tippusuuttimia. Vesisäiliöitä saa koosta riippuen halvimmillaan parilla kympillä kuten myös vesipumppuja. Vesipumpuksi kannattaa valita malli jossa on riittävästi nostokykyä sekä pumppu joka imee veden säiliöstä pohjia myöten ennenkuin sammuu, uimurimallit kun sammuttavat pumpun vaikka säiliössä on vielä vettä pumpun korkeuden verran. Letkuja ja liittimiä kuten myös edellämainittuja laitteita saa mm. VP-Luxilta, pumppuja ja vesisäiliöitä saa myös monista muista liikkeistä. Letkut ja liittimet maksavat yhteen järjestelmään ehkä kympin verran. Ajastimia on kaupoissa monenlaisia mutta parhaiksi olen todennut Brennenstuhlin digitaaliset ajastimet, jotka kestävät myös kasvihuoneolosuhteissa, vedensyötön voi ajastaa niissä minimissään yhdeksi minuutiksi kerrallaan. Yhden tippukastelujärjestelmän hinnaksi tulee noin 60-70 euroa. Letkut ja liittimet ovat niin halpoja että systeemin laajentaminen ei kovin montaa euroa maksa. Itselläni on yhdessä järjestelmässä yleensä alle kymmenen kasvia. Tippukastelujärjestelmän rakentaminen on hyvin helppoa kunhan vain on valinnut oikeat letkut, liittimet ja muut tarvikkeet, työkaluksi riittää tavallinen puukko muoviletkun katkomista varten. Yhden tippukastelujärjestelmän tekemiseen ei varmaan tuntia enempää saa aikaa kulumaan.  

  

1 kommentti:

  1. Totta, tiputtelukastelujärjestelmän rakentaminen ei ole vaikeaa. Me viime kesänä rakensimme kasvihuoneen pihallemme ja laitoimme kastelujärjestelmän. Aion vielä muutamia kasveja kasvattaa.

    VastaaPoista