perjantai 30. kesäkuuta 2017

Tomaattipenkkien tippukastelujärjestelmä

Monexin kasvihuoneen tomaattipenkkien kastelujärjestelmä tuli uusittua tänä keväänä. Kastelujärjestelmän periaate on sama kuin on ollut jo monta vuotta, mutta penkkien vanhat runkoletkut, tippusuuttimet ja vesisäiliön vesipumppu tuli nyt uusittua.
Vesipumpun ja letkustot toimitti VP-Lux
http://www.vplux.fi/tuotteet.html?id=171/

Kasvihuoneen ulkopuolella on  n.200 litran tynnyri, josta vesipumppu pumppaa ajastetusti vettä kasvihuoneen multapenkkeihin. Vesipumppuna on nyt VP-Luxin toimittama uppopumppu Pond 28. Pumppu vaikuttaa erittäin laadukkaalta ja sen paras ominaisuus on se että siitä puuttuu erillinen uimuri, joka markettipumpuissa katkaisee vedensyötön paljon ennen kuin säiliö on tyhjä. Uppopumppu Pond nimittäin imee veden tynnyristä pohjia myöten.
http://www.vplux.fi/tuotteet.html?id=171/950

Kastelujärjestelmän runkoputkistoon on lisäksi liitetty kaksi täysin välttämätöntä laitetta. Vasemmalla on magneettiventtiili, joka sähköisesti avaa ja sulkee vedensyötön samalla kun pumppu käynnistyy. Jos magneettiventtiili puuttu, niin lappoamisperiaatteella koko säiliö menee tyhjäksi kerralla, vaikka vesipumppu pysähtyisi. Magneettiventtiili siis sulkee vedensyötön samalla kun pumppu sammuu, ja avaa vedensyötön aina sillon kun pumppu käynnistyy.

Musta laite linjastossa on uusi tänä vuonna ja se on linjasuodatin, joka puhdistaa veden roskasta ja muista epäpuhtauksista, jotka saattaisivat tukkia pienet tippusuuttimet.

Linjasuodattimessa on helposti puhdistettava verkkosuodatin, joka ennen kuvan ottoa oli täynnä männyn siitepölyä, jonka vuoksi vettä tuli suuttimille heikosti. Koska tynnyrissä käytettävä vesi on pääosin tuotu talon sadevesitynnyreistä, niin sinne pääsee kaikkea roskaa mukaan, joka pääsisi tukkimaan tippusuuttimet ilman välissä olevaa suodatinta, joka olisi syytä puhdistaa juoksevan veden alla parin viikon välein, riippuen tietysti siitä paljonko roskaa tynnyriin pääsee.Runkoputkistoon on sitten lisätty erilaisia tippusuuttimia liitospalojen avulla aina kasvien kohdalle. Kaikkiaan kasteluletkua penkeissä kulkee kymmenisen metriä ja tippusuuttimia on toistakymmentä. Järjestelmää on hyvin helppo muokata aina tarpeen mukaan. Runkoputkisto on 13mm paksua ja tippusuuttimille tulevat letkut 4mm paksua.

Vedensyötön jaksotus tapahtuu Brennenstuhlin digitaalisen ajastimen avulla joka on esitelty jo viime vuonna blogissa.
http://kaksikasvihuonetta.blogspot.fi/2016/05/kasvihuoneiden-tekniikka-digitaaliset.html

Tomaattipenkeissä on tänä vuonna myös pari chiliä mukana ja vesiliukoiset lannoitteet sekoitetaan kasteluveteen tynnyriin. Lannoitteina on nyt Yaran kaksikomponenttiset Liva Calcinit ja Hydro, jotka soveltuvat myös multaviljelyyn. Antoliuoksen väkevyys eli EC on nyt ollut 2.0 - 2.5. Puristenesteanalyysiä en ole tänä vuonna tehnyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti