keskiviikko 10. helmikuuta 2016

Tomaatit 2016

Tomaattien kylvö on kohta käsillä ja tässä jonkinlainen ennakkokatsaus tulevaan kauteen. Chilien ohella kun tomaatit ovat tärkeimpiä viljelykasveja minun kasvihuoneissa.


Kahdella lajikkeella otin varaslähdön jo tammikuun puolivälissä ja kuvissa amppelitomaatti Tumbler F1 ja Banana Legs. Ensimmäiset kirsikkatomaatit syödään todennäköisesti huhtikuussa. Tomaatin siemenet kylvän yleensä helmikuun lopussa ja sillä aikataululla satoa rupeaa saamaan runkotomaateista juhannuksesta lähtien. Näillä näkymin siemenet kylvän viikkojen 7 ja 8 vaihteessa. Lähes kaikki tomaatit menevät Monexin kasvihuoneen maapenkkeihin ja osa myös pihalle ja terasseille ruukkuihin. Tropic -huoneeseen jää ehkä vain joku amppelitomaatti.

Lajikkeita on vuosittain runsaat kymmenen ja tämän vuoden listalla niitä on 16 kpl. Tumbler ja Firecracker ovat amppelitomaatteja ja loput runkotomaatteja. Tomaatteja olen kasvattanut kasvihuoneessa jo yli kymmenen vuotta ja mukana vuodesta toiseen ovat ikisuosikit Erk ja Tumbler. Yleensä vuosittain mukana on uusia kokeiltavia lajikkeita muutama ja loput vanhoja tuttuja jotka hyviksi todettu jo vuosia sitten. Tänä vuonna uusia lajikkeita listalla on puolet eli peräti kahdeksan.

 • Tiny Heart
 • Banana Legs
 • Indigo Rose
 • Sibirian
 • Heinz 2653
 • Nimbus F1 Hybrid
 • Gigantomo F1 Hybrid
 • Andine Cornue
Tänä vuonna kasvatuksessa on myös Cuore de Bue eli häränsydän, jota olen viimeksi kasvattanut varmaan 5 vuotta sitten ja se on hirmuisen satoisa ja suurikokoinen lajike, toinen jättiläislajike on mielenkiintoinen uutuus Gigantomo. Listan ainoa luumutomaatti on Andine Cornue. Kasvatuksessa on joka vuosi myös kirsikkarunkotomaatteja ja tänä vuonna niitä edustaa Indigo Rose ja Sungold F1.
Satoa tomaateista olen parhaimpina vuosina saanut pitkälti yli 50 kiloa, viime vuoden tomaattisato oli kuitenkin heikko amppelitomaatteja lukuunottamatta kun aikaa ja mielenkiintoa tomaattien hoitamiseen oli lopulta liian vähän vaikka taimikasvatus hyvin onnistuikin, siitä on hyvä lähteä parantamaan tänä vuonna.

Tomaatit kylvän sisällä ja esikasvatukseen ne menee kasvihuoneeseen. Maapenkkeihin tomaatit istutetaan ehkä toukokuun alussa. Tein blogiin viime vuonna myös kaksi tomaatinkasvatusopasta joihin tässä vielä linkit.

5 kommenttia:

 1. Mulla oli viime vuonna Banana Legsiä pari puskaa, saatiin hiukan satoakin vanhempien DIY kausihuoneessa. Epäilen, etteivät olleet ihan parhaimmillaan, olivat aika mauttomia. Tänä vuonna mullakin uusi yritys viime vuotisilla, jospa niihin sais makuakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On noita tomaattilajikkeita niin valtavasti että aika mitäänsanomattomia on paljon joukossa ja tämäkin voi olla sellainen. Vaaleaksi kypsyvät tomaatit harvoin ovat parhaimmasta päästä.

   Poista
  2. Kellanvihreäksi kypsänä jäävä Malachite box yllätti maullaan ja makeudellaan viime kaudella.
   Vähän outoa syödä "raakaa" tomaattia mutta tätä lajiketta voin suositella. Muuten olen vaaleiden lajikkeiden suhteen samaa mieltä.

   Poista
 2. Great White (=Big Ivory) oli huomattavan hyvä vaalea lajike, tosin olen kasvattanut sitä vain kertaalleen kun lajikkeita on aikas paljon kokeiltavaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä tietää, pitää joskus kokeilla.

   Poista