keskiviikko 13. tammikuuta 2016

Kasvihuone pakkasen kourissa

Euro-Serren kasvihuone joutui viime viikolla varsinaiseen tulikokeeseen kun kovat pakkaset tulivat ryminällä myös tänne varsinais-suomeen. Enimmillään pakkasta taisi olla lähes -27 astetta ja huone oli silloinkin kokonaisuudessaan toiminnassa, tarkoitus oli lähinnä testata miten tuolla saa lämmön pysymään n. +5 asteessa. Varmuuden vuoksi huoneessa oli kaksi lämmitintä koska pinta-alaa on yli 20 neliötä ja ajoittain molemmat lämmittimet olivatkin yhtäaikaa toiminnassa.
Yhtenä aamuna ollut hetkellinen sähkökatko hieman pelästytti ja sen vuoksi oli pari päivää myös kaasulämmitin käytössä, mutta minimiasetuksilla. Kaasulämmitinkin tuli nyt siis testattua tositoimissa ja varsin pätevä laite kaikinpuolin, ja pitää yksin kovillakin pakkasilla huoneen selvästi plussan puolella. Minimiteholla 11kg kaasupullolla lämmittää lähes 100 tuntia, eli väliaikaiseen lämmitykseen laite soveltuu hyvin.

Koska talvetettavia kasveja on varsin vähän niin ne muuttivat nyt huoneessa olevaan pienoiskasvihuoneeseen joka on pinta-alaltaan noin 3 neliötä.

Talvetushuoneessa lämpötila on nyt n. +7 astetta ja isommassa huoneessa +1 astetta, ja sen verran olen siellä nyt lämmitystä pitänyt ettei mene pakkaselle, ainakin toistaiseksi. Valaisimena talvetushuoneessa on 150W ESL. Näin jatketaan nyt ainakin toistaiseksi kun uudet kasvatettavat taimet ovat vielä pieniä ja mahtuvat toistaiseksi sisälle kasvamaan.

Osa rocotoista tuli viikonloppuna koulittua ja ne saavat nyt valoa n.13 tuntia vuorokaudessa Lumatekin monimetallivalaisimesta, joka nyt otettiin ensimmäistä kertaa käyttöön. 

4 kommenttia:

 1. Nyt pakkasen lisäksi on myös lunta. Oletko kasannut lunta muoviseinien eristeeksi tai siirtänyt lunta pois seiniltä? Vaakakupeissa taitaa olla lumen eristävä vaikutus ja sen tuoman kosteuden mahdollisesti aiheuttamat haitat muoville.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lunta ei täällä ole vielä niin kovin paljoa satanut, hyvä jos 10 senttiä on maassa ja nyt varmaan sateet loppuvat ainakin toistaiseksi. Sen sijaan nurkissa olisi vielä yksi paketti finnfoamia jota voisi tuonne huoneen alareunoihin laittaa.

   Poista
 2. Mieletön juttu, että sait noin hyvin pidettyä huoneen plussalla. Meillä pihasaunan talvetushuone on elänyt myös arktisissa olosuhteissa. Paukkupakkasilla kävin tarkastamassa huoneessa tilannetta. Termostaatti oli säädetty plus neljään, mutta finnfoamin ansiosta lämppäri ei kertaakaan puhaltanut vierailujeni aikana. Ainoa, mikä herätti huolta oli lattialla ollut kastelukannu, jonka vesi oli jäätynyt. Jää nähtäväksi, mahtaako herkimmät kasvit selvitä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla kävi samalla tavalla tuon kastelukannun kanssa silloin kun se oli vielä ison huoneen lattialla niin vedessä oli pieni jääkerros, ilmeisesti kivilattia sitten hohkasi niin kylmänä vaikka huoneessa oli plussaa. Nyt kastelukannu on pienoiskasvarissa jossa finnfoam pohja ja jää sulanut kannusta.

   Poista