maanantai 26. lokakuuta 2015

Kasvihuoneen sähkölämmittimet

Sähkökäyttöinen kiertoilmalämmitin on varmaan yleisin lämmitin harrastekasvihuoneessa. Kasvihuoneisiin saa melko helposti sähköt, jolloin lämmittimen voi asentaa huoneeseen joko väliaikaisesti tai vaikka kiinteästi. Esittelen tässä kolme lämmitintä, joista kaksi on tarkoitettu kasvihuoneeseen ja kolmas lämmitin sisäkäyttöön. Tälläkin voi kasvihuonetta lämmittää tietyin varauksin. Lämmittimen koko määräytyy pitkältikin lämmitettävän pinta-alan mukaan, sekä millaista lämpötilaa kasvihuoneessa halutaan pitää.
Kuvan kaksi ensimmäistä lämmitintä on tarkoitettu nimenomaan kasvihuonekäyttöön ja kolmas muovikuorinen lähinnä sisälämmitin, jota olen käyttänyt myös kasvihuoneessa.

BioGreen Phoenix on tarkoitettu suurempiin kasvihuoneisiin max.16 neliötä. Lämmittimen kuori on ruostumatonta terästä ja se on roiskeveden kestävä. Lämmittimessä on kolmen metrin virtajohto, joka helpottaa asentamispaikan valintaa, jollei halua käyttää jatkojohtoa.

Lämmittimessä on kolme tehoaluetta 2800W/1800W/1000W, lisäksi pelkkä ilman kierrätys jolla voi helpottaa kosteuden poistoa kasvihuoneesta esim.syksyllä. Termostaatti on 10 portainen 2,6 asteella jaollinen joten max.lämpötila termostaatilla +26 astetta. Kaikkiin kiertoilmalämmittimiin on suositeltavaa asentaa erillinen digitaalinen termostaatti jolloin huoneen minimilämpöä on helpompi ohjata. 
Tässä lämmittimessä kaikissa teho-alueissa on mahdollista valita myös jatkuva ilmankierto, vaikka lämmitysvastus sammuisikin välillä. Jatkuva ilmankierto mahdollistaa tasaisemman lämmön jakaantumisen huoneeseen. Ilmankierto 460m3/h. Tämän Pro-mallin hinta n.279€

BioGreen Palma on tarkoitettu kasvihuoneisiin joiden max. koko n.12 neliötä. Lämmittimen rakenne on pitkälti samanlainen kuin Phoenix -mallissa ja kuori ruostumatonta terästä ja roikevedenkestävä. Tehoalue 2000W sekä pelkkä ilmankierto. Ilmankierto 160m3/h. Virtajohto 2,5m. Tämän lämmittimen hinta n.99€

 Kolmantena ns. halpislämmitin malli Biltema. Tehoalueet 2000W/1000W sekä pelkkä ilmankierto. Laitteessa myös oma termostaatti, mutta toimivuudeltaan varsin kelvoton. Hintaluokassaan 10-15€. Ei varsinaisesti sovellu kasvihuoneen lämmittämiseen heikon puhaltimen vuoksi.

BioGreenin lämmittimissä esitetyt soveltuvuudet kasvihuoneiden koon mukaan vain suuntaa antavat, sillä suuri merkitys on mm. kasvihuoneen lämmöneristävyydellä sekä ilmatilavuudella jota halutaan lämmittää, kasvihuoneet kun ovat eri korkuisia.
Mikä on sitten oikea lämmitin. Riippuu pitkälti miten suurta tilaa halutaan lämmittää ja millaista lämpötilaa halutaan. Mitä isompi ja kalliimpi lämmitin niin sitä parempi puhallin joka lämpöä huoneeseen puhkuu. Usein vain tuijotetaan pelkkään lämmittimen tehoon kun valitaan lämmitin. Jos valitsee marketin halpislämmittimen niin se käytännössä käy kokoajan kuumana ja tuhlaa sähköä, koska puhaltimet ovat näissä varsin surkeat. Myös lämpötilan jakautuminen on tällaisella lämmittimellä hyvin epätasainen. Soveltuu lähinnä pienen minikasvihuoneen lämmittämiseen jossa ei ole vaaraa kosteuden pääsystä lämmittimeen. 

2 kommenttia:

 1. Missä myydään tuota Phoenixia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Willab Garden ja BioGreen myyvät noita. Itse tilasin Saksasta BioGreeniltä kun sai halvemmalla.

   https://www.biogreen.de/en/produkte/gewaechshausheizungen/elektro.html
   http://www.willabgarden.fi/produkt/lampopuhallin-phoenix/2307-1261

   Poista