torstai 29. lokakuuta 2015

Satokauden päätösTämän vuoden satokausi on tullut päätökseen kun eilen keräsin lähes viimeiset rocotot Riesen Gelbin varataimesta. Chilejä oli tänä vuonna kovin vähän kasvatuksessa ja yhden annuumin lisäksi kaikki muut olivat rocotoja. Lähes koko chilisato tuli kasvihuoneen viidestä rocotosta joista neljä oli amppeleissa. Punnittu vuoden rocotosato oli lopulta n.36,5 kg
Rocotoja aloin punnitsemaan vasta elokuun alusta, joten aikaisemmin tuorekäyttöön kerätyt podit ovat pois laskuista kuten myös annuumi Leek, josta ei satoa tullut varmaan kilonkaan verran kun kasvi joutui lähes täydellisesti matojen syomäksi. ehkä tuohon kokonaissatoon voisi lisätä noin 1,5 - 2 kg joka meni vaa`an ohi.
Satokausi oli monella tapaa poikkeuksellinen. Kasveja tuli hoidettua ja lannoitettua huonosti alkukesästä alkusyksyyn. Alkukesä oli kiireinen toisen kasvihuoneen rakennusprojektin takia ja juhannuksen jälkeen olin polvileikkauksen takia kokonaan kykenemätön hoitamaan kasveja pari viikkoa, silti kausi oli erinomainen. Kasvihuonekelit olivat lähes täydelliset tänä vuonna rocotoille. Kesä -ja heinäkuussa oli sopivat +20 asteen lämpötilat kasvihuoneessa ja elokuusta pitkälle lokakuuhun oli lähes pelkkää auringonpaistetta pääsatokauden aikana. Rocotosato oli myös erittäin hyvälaatuista pitkälle lokakuuhun, jolloin pakkanen lopetti kasvihuonekauden Monexin huoneessa. Loppusadosta runsaat 3 kg päätyi lopulta kompostiin.
Neljästä rocotoamppelista tuli lähes 20 kg satoa. Riesen Gelb NFT-vesiviljelyssä antoi 14,6 kg ja kasvi oli varsinainen satohirmu. Yli 100 gramman podeja tuli tänä vuonna 75 kpl, mm. Santa Natalia kypsytti yli 100 gramman podin ulkona jo heinäkuun lopulla, joka on hyvin poikkeuksellista.

Vuoden suurin rocoto löytyi syyskuun alussa, joka on samalla suurin koskaan kasvattamani chilihedelmä.

Tomaatteja en tänä vuonna punninnut kuin muutaman kilon, lähes koko sato meni tuorekäyttöön ja runkotomaattien suhteen kausi oli heikko, ehkä kymmenisen kiloa satoa enintään. Kirsikkatomaatteja tuli sensijaan valtavasti neljästä amppelista, joten tomaateistakaan ei ollut pulaa koko vuonna kun satokausi alkoi jo keväällä.
Tomato Ananas

2 kommenttia:

 1. Tuo on hyvä havainto, että kesä oli rocotoille suotuisa kasvihuoneessa, kuten se oli parvekkeellakin. "Normaalikesänä" ne tuottavat hyvin ulkonakin, mutta ei näin viileällä.
  On tuo Riesen tosiaan jättiläinen, tuolla olisi jo voittanut monta kasvatuskisaa. Makuarviosi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auringonpalvojat ei kesästä tykänneet, rocotonkasvattaja kyllä tykkäsi. Yleensä keskikesällä kasvihuoneessani on pikkaisen liian kuuma, lähes +30 astetta. Keväällä ja alkukesällä muodostunut sato kyllä kehittyy ja kypsyy mutta uudet kukat tippuu, toista oli tänä vuonna. Elokuusta lähtien taas pelkkää auringonpaistetta ja yöt rupesivat jo viilenemään ja taas pubet tykkäsivät.
   Kasvatuskisat ovat jo monen vuoden takaa eikä vertailukohtaa ole tämän päivän lajikkeisiin, saksalaisethan tuosta saaneet yli 200 grammaisia.

   Maku Gelbissä oli rocotoksi hyvää keskitasoa, yleensä tykkään keltaisista rocotoista enemmän ja maku oli hieman canariomainen ja poltettakin enemmän kuin keskitason punaisessa manzanossa. Kasvuhäiriöitäkään ei pahemmin ollut kuten muissa isoissa jalostetuissa on ainakin minulla ollut (Giant ja punainen Riesen). Joihinkin kypsyviin podeihin tuli pehmeitä läiskiä kuten bluesmankin raportoi. Kokeilen uudelleen ensi vuonna. Haluatko itse kokeilla ? mullastakin sain kymmenkunta yli satagrammaista.

   Poista