perjantai 11. syyskuuta 2015

Zilga, tarhaojukkaviini

Zilga on varmaankin suomen yleisin puutarhoissa kasvatettava viiniköynnös. Zilga on latvialainen jaloste jota ei kasvateta meilläkään kasvihuoneessa, koska se menestyy hyvin ulkona ilman talvisuojaustakin. Olen ottanut Zilgasta parina vuonna pistokkaita hyvällä menestyksellä kevätleikkauksen yhteydessä. Tänä keväänä otin pistokkaat joskus maaliskuussa ja ne ovat olleet Monexin kasvihuoneessa tähän päivään asti.
Pistokkaita on kolme ja yksi niistä on kasvanut erittäin hyvin ja on jo lähes metrin mittainen. Pistokkaiden ottaminen on varsin helppoa ja kätevä tapa monistaa kasvia. Pistokkaaseen saa jäädä muutama silmu ja varsi vain laitetaan ruukkuun kosteaan tavalliseen puutarhamultaan. Suojahuppu on syytä pitää pistokkaan päällä, kunnes silmut ovat puhjenneet ja kasviin alkaa kasvamaan juuria.

Varsinainen kasvi kasvaa terassin pohjois-sivulla, josta haarat kasvavat valokatteen alle terassin ruokapöydän yläpuolelle, kasvi on upea silloin kun se on täynnä marjaterttuja pöydän yläpuolella. Zilgan olen istuttanut joskus vuonna 2006 tai 2007, eli ikää kasvilla on kohta kymmenen vuotta. Zilga on viime vuosina tehnyt hyvin satoa joka toinen vuosi. Tämä vuosi on huono, ja marjaterttuja tulee vain kymmenkunta. Viime vuonnna satoa tuli yli 15 kg. Täynnä siemeniä olevat marjat on yleensä mehustettu ja kerran olen viiniäkin Zilgasta tehnyt.

Tänä vuonna kevät ja kesä ovat olleet kylmät ja sateiset. Zilgakin heräsi talviuniltaan vasta joskus toukokuussa, siitä huolimatta harvat tummansiniset tertut näyttävät kypsyvän tänäkin vuonna. Ensi viikoksikin on luvattu lämmintä syyssäätä, joten vielä hiukan raa at marjat varmaankin kypsyvät ennen pakkasia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti