perjantai 18. syyskuuta 2015

Euro-Serre Tropic kasvihuoneen varustelua

Syksy on jo pitkällä ja pikkuhiljaa ajatukset ovat jo siirtymässä ensi kauteen. Syyskuussa on ollut hyvä aika laitella uutta Euro-Serren kasvihuonetta kuntoon sisäpuolelta.  Ensi kauden taimikasvatus kun tapahtuu lähinnä tässä isommassa ja paremmassa kasvihuoneessa. Huoneeseen tulee talveksi kuplamuovit lisälämmöneristystä varten ja sitä varten kattoon on nyt asennettu vaijerit, joiden päälle katon kuplamuovit levitetään. Seinälle tulevat muovit kiinnitetään klipsuilla, jotka tulevat alumiiniprofiilin uraan.


Katon vaijerit ovat muovitetut ja 3mm paksua, ne menevät huoneen päädystä päätyyn harjan alapuolella, joten huoneen harja-osa on talvella pois käytöstä. Kahden metrin seisomakorkeus takaa kuitenkin miellyttävän oleskelun huoneessa muovien ollessa paikalla.


 Toisessa päässä oleva vanttiruuvi mahdollistaa vaijerin kiristyksen, jos se jostain syystä löystyy kun vaijerin jänneväli on viisi metriä, tosin mitään painoa ei noihin vaijereihin edes kohdistu.

Kasvihuoneen hyllyrungoissa on nyt ritiläpöytä, joka on lämpökäsiteltyä kuusta. Jos taimiruukuista vuotaa kasteluvettä niin se ei jää pöydälle makaamaan, vaan pääsee valumaan tuolta lattialle.

Pöydän päälle tuli led -paneelit, jotka tulevat käyttöön varmaan vasta ensi vuonna kun taimikasvatus on taas vauhdissa, nyt ne oli siinä vain kokeilun vuoksi. Valojen kannatuskettingin saa kätevästi tuettua huoneen kattotuolien profiileihin.

 Alumiiniprofiilia olevaan huoneeseen saa helposti rakennettua vaikka minkälaisia "systeemejä". Koska huoneen runkoprofiilit ovat paksuja ja jäykkiä, niin painon kanssakaan tuskin tulee ongelmia, mitä tahansa tuonne sitten ripustaakiin.

Vaikka vasta on syyskuun puoliväli ja satokin paljolti keräämättä, niin ensi kausi syyhyttää jo sormissa, kun ensimmäistä kertaa pääsee kasvattamaan kasveja hyvissä olosuhteissa. Vielä en osaa ajatella koska tuolla jotain kylvetään ja koska kausi 2016 yleensäkin alkaa. Riippuu myös tulevan talven ankaruudesta ja mitä kasveja yleensäkin talvetetaan. Voi kuitenkin olla että ensimmäiset rocotot joulukuussa idätetään vielä olohuoneen nurkassa, mutta varmaankin viimeistään helmikuussa tämä kasvihuone on jo täydessä käynnissä kun ainakin chilejä, tomaatteja, yrttejä ja perunoita kasvatetaan silloin.

Parina viime vuonna minulla on chilien suhteen ollut melkoisen matala profiili, mutta ensi kauden kasvatuslistaa on jo suunniteltu ja lajikelistalla on jo pituutta enemmän kuin kahtena edellisvuotena yhteensä. Lajikkeita tulee ehkä parisenkymmentä, chililajikkeissa erikoisuudet ja kokeilut varmaan loistavat poissaolollaan. Toivon mukaan tulevaisuuden erikoisuuksia ovat lähinnä sitrushedelmät, oliivit, passionhedelmät jne.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti