lauantai 1. joulukuuta 2018

Bolivialaiset Locotot

Uusi chilikausi on taas kohta käsillä ja ensimmäisinä kylvetään rocotot eli Capsicum pubescens lajin chilit. Kausi 2019 alkaa joulukuun alkupuolella itsenäisyyspäivän paikkeilla. Pubescens chilithän ovat kotoisin etelä-Amerikan Andeilta, suurin osa lajikkeista on minulla ollut viime vuosina lähtöisin Perusta, kun sieltä noita hienoja chilejä hain parisen vuotta sitten. Perulaisethan kutsuvat pubescensejaan rocotoiksi, joka on vuosien varrella muodostunut jonkinlaiseksi yleisnimeksi puhuttaessa pubescens -lajin chileistä.

Perun naapurimaasta Boliviasta on ollut markkinoilla tarjolla huomattavasti vähemmän erilaisia "rocotoja", oikeastaan vain muutama lajike. Bolivialaiset tosin kutsuvat näitä chilejään Locotoiksi. Kauden 2019 chilinkasvatuksen pääpaino on itselläni jälleen perulaisissa rocotoissa, mutta oman uuden mausteensa tuo nyt bolivialaiset locotot, jotka tulee kasvatukseen neljän eri lajikkeen voimin.

Toista kautta kasvatuksessa on nyt Locoto Cochabamba, joka lopulta kypsyi punaiseksi. Heikosta siemenestä kasvanut kasvi antoi vain muutaman pienen hedelmän ja uuden siemenen. Ranskalaiselta chiliharrastajalta sain alkuperäisen bolivialaisen locoton siemeniä, tätä locotoa tulen kasvattamaan nimellä Locoto Jaune. Nimi jaune ei liity mitenkään Boliviaan vaan tarkoittaa keltaista ranskan kielellä. Lisäksi sain toisaalta kahden eri locoton siemeniä, jotka alunperin ovat kotoisin myös Cochabamban kaupungista Boliviasta, kuten kaudella 2018 ensimmäistä kertaa kasvanut Locoto Cochabamba. Toinen näistä on punainen ja toinen oranssin värinen lajike. Varsinkin tällä punaisella lajikkeella hedelmän koko on huomattavasti suurempi kuin yleisesti tunnetuilla bolivialaisilla locotoilla. Mielenkiintoisia uusia pubescens -lajikkeita on taas tulossa ensi kaudella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti