tiistai 11. joulukuuta 2018

Bolivian ja Perun baccatumit

Ensi chilikaudelle tulee minulle kasvamaan varmaan enemmän baccatumeja kuin koskaan aikaisemmin. Yleensä en kovin montaa baccatumia chillikaudella ole edes kasvattanut, varsinkin jos vertaa rocotoihin. Baccatumit kylvetään vasta joskus tammikuun loppupuolella, mutta esittelen tässä muutamia lajikkeita jotka kaikki ovat minulle uusia.

Laminoituja baccatumien taimitikkuja leikkaamista vailla. Kaikkia kuvan lajikkeita en kasvata ensi kaudella
Alkuperäiset lajikkeet kiinnostavat minua eniten, ja siksi lähes kaikki kasvatukseen tulevat lajikkeet ovatkin Boliviasta ja Perusta. Bolivialaisia baccatumeja ovat mm. Aji Chinchi Rojo sekä Aji Chicotillo, molemmat ovat varsin pienehköjä ja kapeita hedelmiä tekeviä lajikkeita. Sen sijaan varsin mielenkiintoinen uutuus on Giant Bolivian baccatum -nimellä oleva chili. Tämä lajike on jonkinlainen variaatio Aji Pacay -baccatumista, erityistä siinä on jättimäinen koko, tämä baccatum on muodoltaan ja kooltaankin samantyyppinen kuin iso Aji Amarillo, värikin on samanlainen oranssi, mutta koko on vielä selvästi suurempi mitä Aji Amarillo on, tämä erikoinen baccatum pääsee kasvamaan parhaille paikoille Monster-NFT -vesiviljelylaitteeseen ja Euro-Serren huoneeseen. Saamiani kuvia tästä baccatumista en valitettavasti voi blogiin julkaista kun ne eivät ole omiani, kuvissa ihmisen kämmenellä olevat hedelmät ovat kuitenkin erittäin suurikokoisia.

Aji Ayuyo on perulainen baccatum, joka on kotoisin Amazonin sademetsistä, tämän hienon lajikkeen toi Eurooppaan italialainen kasvattaja muutama vuosi sitten. Aji Ayuyon hedelmät ovat pienehköjä pisaran mallisia ja väriltään monivivahteisia, hedelmissä kun on keltaisen, punaisen ja violetin värejä, erittäin kaunis hedelmä. Aji Trompito ja Aji Melocoton ovat myös perulaisia lajikkeita. Varsinkin Aji Melocotonia on kehuttu erittäin hyvänmakuiseksi, hedelmäiseksi ja rapsakaksi baccatumiksi. Varsin normaalikokoinen kapeahko tyypillisen chilin muotoinen hedelmä kypsyy lähes valkoiseksi, todennäköiseksi tämäkin hieno lajike päätyy vesiviljelyyn ja kasvihuoneen parhaille paikoille. Tulevasta baccatum kaudesta odotan paljon, koska ennakkotiedot lajikkeista ovat niin mielenkiintoiset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti