perjantai 7. joulukuuta 2018

Lannoitteita ja kasvualustoja

Uusi kausi on taas alkamassa ja lähikuukaudet keskitytään jälleen lähinnä taimikasvatukseen. Tulevan kauden taimikasvatuksen osalta olisi tarkoitus myös keskittyä testaamaan erilaisia lannoitteita sekä kasvualustoja.

Viime keväänä kauden jo ollessa hyvässä vauhdissa sain VP-Luxilta esiteltäväksi ja testattavaksi Vitalinkin ravinteita. Näitä Vitalinkin ravinteita tuli viime kaudella jonkin verran käytettyä, mutta kesken kauden ei mitään tarkempia testailuja voinut tehdä, ihan hyviltä ja toimivilta lannoitteilta ne kuitenkin vaikuttivat. Sain VP-Luxilta myös Vitalinkin startti ja juuristolannoitteen, joita en enää kesken kauden edes lähtenyt kokeilemaan. Nyt kun ensimmäiset chilien siemenet on jo kylvetty, on hyvä lähteä testaamaan joillakin chileillä juuri Vitalinkin starttilannoitteita, ja myöhemmin myös noita kasvulannoitteita joita kokeilin jonkin verran jo viime keväänä.
Perinteisesti lannoitan chilejä ja tomaatteja aina, oikeastaan ihan kylvöstä lähtien ja itävät siemenetkin saavat jo mietoa lannoiteliuosta. Jo lähes kymmenen vuotta olen käyttänyt ensimmäiset 2-3 viikkoa Nutriforten starttilannoitetta, joka on toiminut erittäin hyvin sekä chileillä että tomaateilla.

Ensimmäiset chilit, 18 lajiketta C.pubescenseja eli "rocotoja" tuli kylvettyä itsenäisyyspäivänä. Tulevista taimista osaa lannoitan Nutriforten starttilannoitteella, ja osaa sitten Vitalinkin lannoitteilla. Mitään syväluotaavaa lannoitetestiä tästä ei saada aikaiseksi, koska lajikkeet ovat kuitenkin erilaiset, mutta ehkä jotain suuntaa antavaa kuitenkin kun eri lannoitteilla mennään ainakin taimikasvatuksen aikana.

Rocotolajikkeilla on nyt myös käytössä kolme erilaista kasvualustaa. Vesiviljelyyn tulee ensi vuonna vain neljä lajiketta, ja nämä siemenet kylvin pieniin kivivillakuutioihin. Muut kasvualustat siemeniä kylvettäessä olivat Atamin kookos sekä Novarbon kylvöseos. Atamin kookosta olen käyttänyt jo parin vuoden ajan ja se on todettu erittäin hyväksi chilinkasvatukseen ihan alusta loppuun asti. Todennäköisesti muutama amppelirocoto jää pelkästään kookosalustaan kasvamaan.

Novarbon kylvöseosta kokeilin ensimmäistä kertaa viime keväänä kukkien ja joidenkin vihannesten taimikasvatuksessa, tämä erittäin hienojakoinen ja laadukas kylvöseos vaikutti erittäin hyvältä. Nyt kokeilin kylvää myös osan rocotoista tähän Novarbon kylvöseokseen ja tässä piilee myös pieni riskin siemen. Kylvöseoksen PH on nimittäin 6,5 - 7,0, joka on varsin emäksinen varsinkin paprikakasville. Ihanne PH kasvualustassa kun olisi 5,5 - 6,0. Yleensä olen käyttänyt Kekkilä OPM 420W -turvetta, joka täyttää nämä kriteerit. Jos ongelmia tulee, niin kasvualustan saa aina vaihdettua kun ollaan vielä ihan taimikasvatuksen alkuvaiheessa.

Vesi tulee näyttämään myös oman roolinsa tämän vuoden taimikasvatuksessa. Yleensä olen vesiliukoiset lannoitteet sekoittanut tavalliseen hanaveteen, joka on täällä varsin emäksistä. Hanaveden PH on n.8.5. Kasvihuoneeseen olen kerännyt talvikastelua varten 90 litran säiliön sadevettä, joka on happamampaa ja muutenkin parempaa kuin hanavesi. Sadevettä käytän tänä vuonna myös taimikasvatuksessa ihan alusta asti. Tällä tavalla toivon mukaan pystyn laskemaan myös Novarbon kasvualustan PH:ta. Tämän vuoksi tulen todennäköisesti tekemään myös joitakin puristenesteanalyysejä varsinkin Novarbon kasvualustasta taimikasvatuksen alkuvaiheessa. 

2 kommenttia:

 1. Tapahtuuko esikasvattelu kasvihuoneessa ihan alusta asti? Kumma kun tuo Kekkilän OPM 420 W on niin vaikea löytää.. Lahden suunnalta ei saa mistään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä esikasvatus tapahtuu vielä ihan sisätiloissa kun kasvit eivät vielä paljon tilaa tarvi, jos kasvihuoneessa kasvattaisi alusta asti, niin se vaatisi huoneen lämpötilan nostoa yli +20 asteen pahimman sydäntalven ajaksi. Kasvihuonekausi alkaa uusien taimien osalta todennäköisesti helmikuun loppupuolella.

   Ainakin Turun seudulla tuota Kekkilän turvetta on ollut saatavana lähes kautta vuoden. Paikalliset maatalouskaupat mm. Hankkija eli entinen Agrimarket sitä myy kun se on ammattikäyttäjien tuote.

   Poista