tiistai 8. toukokuuta 2018

Leek, C.annuum

Leek on Capsicum annuum lajin chili. Yleensä annuumit eivät kuulu suosikkeihini. Annuumien maku on yleensä varsin tunkkainen ja mitään sanomaton ja polte varsin pistävä, perus hollantilainen markettien punainen bulkkichili on juuri tällainen ja makuarvoa sillä ei käytännössä ole ollenkaan. Leek on kuitenkin annuumiksi ihan toista maata. Ensimmäistä kertaa kasvattelin sitä chiliharrastukseni alkuvuotena 2009 ja siemeniä myydään virolaisessa nettikaupassa Seemnemaailmassa. Leekin alkuperä on todennäköisesti sitten jossain Itä-Euroopassa, missään muualla en ole Leekiin törmännyt, siemenet kerään yleensä omista kasveista.

Mikä Leekissä sitten on niin erinomaista että se on ainoa chililajike jota olen aina kasvattanut joka vuosi ainakin yhden kasvin. Parasta Leekissä on maku, joka on makeahko hieman paprikamainen ja kypsyessään punaiseksi keskitulinen. Leekin podit ovat suurikokoisia yleensä yli 10 senttisiä ja varsin paksuja. Leek sopii täydellisesti kesällä grillattavaksi juustolla täytettynä ja pekoniin käärittynä. En osaa enää ajatella kesää ilman Leekiä. Se on erittäin satoisa ja podit kypsyvät jo alkukesänä, joten tänäkin juhannuksena taatusti grillataan Leekkejä. Leek kypsyy keltaisen kautta punaiseksi ja se on hyvän makuinen jo osittain raakana eli keltaisena, jolloin poltetta voi olla varsin vähän. Usein raa`at chilit ovat hieman herneen makuisia, mutta Leekin kanssa on toisin.

Leek ei kasva kovin suureksi edes vesiviljelyssä ja kasvi on pensasmainen. Satoa se tekee siis erittäin runsaasti ja aikaisin, jonka vuoksi sen voimat kuluvat hedelmien muodostamiseen. Kasvi pitää hyvin tukea myöhemmin kesällä, koska muuten se voi romahtaa sadon painosta. Kaikki kasvin hedelmät tulee nykyään käytettyä tuoreena ja oikein muuta käyttötapaa tuolle chilille ei ole. Leek on hyvä chili myös salaattiin silputtuna hieman raakana, jolloin polte on varsin lievä ja tuo makua ja kirpeyttä salaattiin mukaan.

Leekin kukka on hyvin tyypillinen annuumin kukka. Puhtaan valkoinen ja varsin suurikokoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti