maanantai 14. toukokuuta 2018

Eksoottiset kasvit

Avocado
Kovinkaan montaa eksoottista tropiikkien kasvia ei ole enää jäljellä. Kasvit talvehtivat viileässä kasvihuoneessa ja voi hyvin kuvitella että kovin hyvin ne eivät siellä pärjänneet. Kuitenkin Naranjillaa lukuunottamatta ne selvisivät hengissä ja ovat nyt lähteneet varsin hyvin kasvuun kun lämpöä ja valoa on riittänyt.

Edellistalvena siemenestä kasvatettu Avocado on kaikkein suurin. Kasvi kasvoi pituutta jo viime vuonna 2,5 metriin ja oli talven taitettuna kuplamuovien sisällä monta kuukautta. Ihmeen hyvin se kuitenkin pärjäsi, kun muutakaan paikkaa ei sille ollut. Lehtiä putosi paljon lopputalvesta, mutta nyt siinä on jo runsaasti uutta kasvustoa ja se voi varsin hyvin isossa ruukussa. Kasvin latva on tuolla harjalla lähes 3 metrin korkeudessa.

Pepino Dulce on vielä alle 5 litran ruukussa kasvihuoneen hyllyllä. Siinä ei montaa lehteä ollut talven jälkeen mutta nyt se on kasvanut todella hyvin ja ensi talveksi Pepino pitäisi muistaa tuoda sisälle talvehtimaan kun se on vielä varsin pieni ja sopii vaikka olohuoneen kirjahyllylle.

Joissakin Pepinon lehdissä on jotain puutosta havaittavissa, mutta kukkaterttuja on kuitenkin tullut kasviin jo useita.

Pitaya on kaktuskasvi joka on Avocadon ja Pepinon tavoin kasvatettu siemenestä toissa talvena. Se viihtyy nyt hyvin kasvihuoneen hyllyllä ja pisin lonkero menee jo puolen metrin päässä ruukusta. Pitaya talvehti sisällä ja oli myös jonkin aikaa lopputalvesta keinovalon alla chilien taimikasvatuksen aikaan.

Lanceolatum on villichili jonka myös lasken eksoottiseksi kasviksi. Se talvehti kasvihuoneessa lähes lehdettömänä ja on hyvin toipunut talvesta. Ensimmäiset kukatkin ovat jo aukeamassa tähän lähes 8 vuotta vanhaan kasviin. Lisäksi kasvihuoneessa on mm. pieni 15 sentin mittainen Mangon taimi joka ei oikeastaan ole kasvanut yhtään talven jälkeen.

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoisia kasveja :) Se sitruuna josta kehuin, että piti lehdet vihreinä talven tuolla kellarissa, pääsi kuivahtamaan ja näyttääkin nyt kuolevan. Arvaa harmittaako... Nooh, jospa hän vielä vaikka selviytyisi :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No olipa harmi jos noin kävi kun niin hyvin talvesta tuntui selviävän. Sitrukset ovat kyllä sisukkaita ja voi olla että herää vielä eloon, uudet silmut tulee kovin äkkiä kun olosuhteet vaan ovat kohdillaan ja nyt kelit ovat mitä parhaat niin pihalla kuin kasvihuoneessa.

      Poista