sunnuntai 15. joulukuuta 2019

Yacón - sadonkorjuu

Yacón - perulainen inkojen maa-omena oli tänä vuonna ensimmäistä kertaa viljelyssä. Tämän juurikasvin sato tuli kerättyä vasta joulukuussa ja sen olisi voinut tehdä jo paljon aikaisemminkin. Yacónin kasvatus osoittautui lopulta erittäin onnistuneeksi ja juurakon paino oli lopulta noin 10 kg ja syötäviä mukuloita oli koko juurakko täynnä.

Tästä lähdettiin ja Yacón oli suuressa 50 liran ruukussa ja se oli ollut viileässä kasvihuoneessa jo syyskuun lopulta lähtien, kesän se oli ulkona jossa viihtyi mainiosti. Itse kasvi oli jo varsin nuutunut kun leikkasin sen lyhyeksi.

Kasvi oli istutettu Bi Grow Mix -multakookosseokseen jota sain VP-Luxilta testattavaksi viime talvena. Tässä kasvualustassa Yacón viihtyi erittäin hyvin.
https://www.vplux.fi/fi/product/kasvualusta-multa-ja-kookos-bio-grow-mix/545



Ruukun kannoin kasvimaalle jossa purin juurakon joka siis oli täynnä valtavia Yacónin mukuloita. Isoimmat mukulat olivat jo haljenneet ja painoa kuvan mukulalla oli yli 700 gr.



Uudelleen istutettavat juurakot ovat tuossa rungon tyvessä josta mukulat alkavat kehittymään.


Isoimmat mukulat menivät vaa´an kautta ja painoa niillä oli yli puoli kiloa. Mukulat muistuttavat bataattia ja jotkut olivat jopa pyöreitä kuin valtavia jättisipuleita, erittäin mielenkiintoinen kasvi joka oli vielä helppo kasvattaa ja viihtyi hyvin Suomen ilmastossa kesällä ulkona. Keväällä ja syksyllä Yacón oli sitten kasvihuoneessa.


Irrotin kasvista juurakoita jotka istutetaan uudelleen ruukkuun, näistä uusi Yacón kasvi saa alkunsa.


Kuvittelin että Yacónin mukula olisi tiivis ja kova joka vaatisi keittämisen, näin se ei ole vaan se on ihan syöntikypsä, pehmeä ja lievästi makea. Ehkä se olisi ollut vieläkin makeampi jos olisin kerännyt sadon aikaisemmin, mutta hyvältä se maistuu ja sopii lisättäväksi vaikka salaatteihin tai muihin ruokiin. Rakenteesta, mehukkuudesta ja makeudesta tulee hiukan mieleen vesimelooni, joka usein syödään sellaisenaan. Yacónin makua on kuitenkin vaikea kuvailla ja ehkä se makunsa puolestakin muistuttaa hiukan vesimeloonia. Käyttötarkoitusta pitää vielä tarkemmin tutkia, mutta sellaisenaan syötynä Yacón on mainio juurikasvi, jota kasvatan varmasti ensi kaudellakin kun idätän nuo uudet juurakonalut talven aikana. Lisäksi kasvihuoneessa on vielä toinenkin Yacón joka on pienempi kasvi kuin tämä. Se sai alkunsa alkukesästä halkaistusta juurakosta, josta se lähti hyvin kasvuun. Yacón on kasvi jota voin suositella muillekin kasvatettavaksi koska se viihtyi hyvin Suomen ilmastossa.  

4 kommenttia:

  1. Saako juurakkoa ostettua Suomesta jostain?
    T.Ville Virtanen

    VastaaPoista
  2. Moro itelläkin menossa kokeiluun eli oletko kasvattanut avomaalla vai ruukussa ja talveksi juurakot esim purkissa kellariin plussan puolelle...

    VastaaPoista
  3. Saisko tuota yako juurakkoa 2023 jo jostain?

    VastaaPoista