torstai 10. lokakuuta 2019

Kausi loppusuoralla

Euro-Serren kasvihuone lokakuussa
Vähissä ovat olleet blogipäivitykset tänä syksynä ja blogin jatko on edelleen mietinnässä. Toisaalta jokasyksyinen sadonkorjuurumba vie voimat aika perusteellisesti eikä aikaa oikeastaan ole paljon mihinkään muuhun. Jossain vaiheessa kesällä näytti siltä että kausi olisi rocotojen osalta vaatimaton, koska muutamat uudet lajikkeet tuottivat varsin heikosti. Chilikausi on kuitenkin ollut hyvä ja varsinkin Euro-Serren kasvihuoneessa on ollut kaksi huippurocotoa amppelissa, jotka molemmat ovat jo nyt tuottaneet lähemmäs 10 kg satoa, Rocoto Machu Picchu Amarillo sekä Ollantaytambo Red. Kauden voisi kasvihuoneissa muuten jo lopettaa, mutta rocotoja tulee edelleen erittäin runsaasti. Ulkorocotot kun muuttivat huoneisiin syyskuun puolenvälin paikkeilla ja satoa kypsyy niistäkin varsin runsaasti.

Rocoto Surquillo 1 on yksi erittäin hyvin ulkona satoa tehnyt jättirocotolajike jossa suurin osa podeista on vielä kasvissa. Surquillo on yksi tyypillinen Rocoto Relleno -lajikkeista ja rellenoja on tehty jo kymmenittäin tänäkin syksynä.

Kylmäsavustus on tänäkin syksynä ollut ykkösjuttu chilisadon jatkojalostuksessa. Rocotoja on kerätty jo kymmeniä kiloja ja yli puolet siitä on mennyt savustimen kautta säilöön.

Kaikki ulkona olleet kasvit on jo siirretty sisälle ja viimeisinpiä oli Yacon, joka otti pakkasharson alla ulkona siipeensä, kun pidin sitä liian kauan ulkona. Kasvi on kuitenkin jo toipumaan päin ja erittäin mielenkiintoista on nähdä tuleeko ruukusta juurimukuloita, kasvi on muuten ollut vielä koskematon.

Monexin kasvihuone on tällä hetkellä ihan täynnä. Lähes kaikki tomaatit ovat olleet kompostissa jo pitkän aikaa ja huone on täyttynyt pihan kasveista, mm.pelargoneista, hortensiasta ja monista sitruksista, jotka jäävät taas talvehtimaan Euro-Serren kasvihuoneeseen sitten kun kausi on ohi. Todennäköisesti rocotokausi jatkuu vielä pitkälle marraskuuhun.

Locoto Cochabamba Red on ollut varsinainen piristysruiske Monexin huoneessa ja isossa kasvissa on edelleen runsaasti satoa kypsymässä vaikka lokakuukin on pitkällä.

Aji Panca Euro-Serren kasvihuoneessa vetelee jo viimeisiään ja sato kerätään varmaan viikonloppuna, jonka jälkeen kasvi lähtee kompostiin. Huonetta en ole enää pahemmin lämmittänyt, jonka vuoksi tämä toiseksi viimeinen chinensekään ei enää nauti olostaan. Rocotot sen sijaan viihtyvät erittäin hyvin ja haluaisivat tehdä koko ajan uutta satoa, mutta sen suhteen on jo liian myöhäistä kun kausi tulee kuitenkin päättymään muutamien viikkojen sisällä.

Maissi White Wax

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista luettavaa.
    Meillä on melkoinen mittakaavaero viljelyksissä: sinulla kaksi kasvihuonetta, minulla yksi parveke, mutta ongelmat ja ratkaisut ovat usein yhteisiä.
    Rocotot kiinnostavat minua erityisesti, mutta valkoinen maissikin on kiinnostavan näköinen. Mites maku?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo niinpä ei tämä sen kummempaa ole ja tosiaan erot tulee lähinnä mittasuhteissa. Ihan OK tuo maissi oli mutta ei makeutta niin kuin yleensä ja sitä jäin kaipaamaan.
      Kerro vaan vaari mulle jos jotain rocotoa haluat kokeilla niin laitan siemeniä tulemaan. Laskin kesällä että olen noin kymmenen vuoden aikana kasvattanut lähes 80 eri rocotolajiketta ja taas on yli kymmenen uutta lajiketta tulossa ensi kaudelle, lisäksi siemenkansiossa on noin 10 lajiketta mitä en ole koskaan kasvattanut eli pääsisin sataan jos haluaisin, ei tää rocotohulluus näköjään ikinä laannu. Kai tätä blogia vaan pitäisi jaksaa pitää yllä, ensi kaudesta olisi mahdollisesti tulossa aika mielenkiintoinen...siis rocotojen osalta ainakin.

      Poista