lauantai 3. marraskuuta 2018

K54-68 ukrainalainen runkotomaatti

K54-68 on varsin erikoinen tomaattilajike, jonka siemenet ovat peräisin TomatoEdeniltä.  Ainakaan tuolla koodinimellä siemeniä ei enää sivustolta löydy. Tälle ukrainalaiselle lajikkeelle ei ollut varsinaista nimeä vielä viime talvena kun nuo siemenet sieltä sain. Tomaatti on ollut erittäin satoisa kasvihuoneessa ihan marraskuulle asti, nyt keräsin viimeiset hedelmät pois kun kasvi vihdoin päätyi kompostiin.

K54-68 tomaatit ovat kooltaan tavallisia runkotomaatteja pienempiä, mutta kuitenkin selvästi suurempia kuin kirsikkatomaatit. Väri on kaunis syvä oranssi ja siinä on pieniä keltaisia raitoja. Entäs se maku sitten. Se on ollut aikamoinen pettymys, sillä tomaatit ovat varsin mauttomia ja kovakuorisia, ehkä tämä lajike sitten sopii tomaattikastikkeisiin muiden lajikkeiden sekaan, tuorekäyttöön varsin mitään sanomattomia, koska niin paljon parempiakin lajikkeita on olemassa. Varsin erikoista on ollut myös se että kypsät tomaatit tuntuvat säilyvän kasvissa ikuisuuden, lähes kuukausikaupalla, johtuu varmaan juuri siitä että kuori tomaatilla on varsin paksu. Hyvin vähän tomaatteja on mennyt pilalle, vaikka kypsiä on ollut kasvissa aina marraskuulle asti, huoneessa kun on ollut varsin kosteaa ja kylmää viime viikkoina.

Vielä kuluneella viikolla tomaatissa oli useita varsin suuriakin tomaattiterttuja. Tomaatit tulivat suurissa tertuissa ja ne kestivät yllättävän hyvin kasvissa ilman tukemistakin. Parasta tässä lajikkeessa oli runsas satoisuus ja erittäin hyvä säilyvyys, yhtä hyvää säilyvyyttä en ole ehkä missään tomaattilajikkeessa koskaan havainnut, oikein muuta hyvää sanottavaa tästä lajikkeessa ei olekaan.

Tomaattien makuarviot tältä kaudelta päättyvät nyt tähän. Jonkinlainen yhteenveto tomaattikaudesta on ehkä vielä tulossa marraskuun aikana blogiin.

2 kommenttia:

  1. Näitä on ollut mielenkiintoista lukea ja olisin kiva, jos tekisit vielä koosteen :) Itse jatkan vielä jossain vaiheessa tomaattien arvioinnin parissa ja haaveilen siitä hetkestä, kun pääsee taas aloittamaan taimikasvatukset :D khih

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, ihan mukava kuulla että näitä vielä jaksetaan lukea vaikka tomaattikausi rupeaa olemaan varmaan jo kaikilla ohi. Eihän siihen oikeastaan montaa kuukautta ole enää kun taas pääsee tomaatteja kylvämään.

      Poista