maanantai 10. syyskuuta 2018

Rocoto Java - Cabe Gendot

Rocoto Java C.pubescens on varsin erikoinen uusi tuttavuus tälle kaudelle. Siemenet sain jo pari vuotta sitten ja siinä pussin päällä luki vain Rocoto Java, eli tämä olisi Indonesialainen rocoto.
Indonesialaiselta ja malesialaiselta chiliharrastajalta sain sitten lisätietoa kyseisestä lajikkeesta. Jaavalla tosiaan kasvatetaan rocotoa, jota paikalliset kutsuvat nimellä Cabe Gendot. Todennäköisesti tämä minunkin chili on sitten oikealta nimeltään Cabe Gendot, nimestä voi pyyhkiä yli myös sanan rocoto, koska se viittaa lähinnä etelä-amerikkalaiseen ja erityisesti perulaiseen pubescensiin.
Cabe Gendot on tiettävästi ainoa pubescens jota Indonesiassa kasvatetaan, lähinnä Jaavan viileämmillä ylänköalueilla, joista näitä tuodaan alas kaupunkien toreille myytäväksi. Miten Cabe Gendot sitten on päätynyt Indonesiaan ? siihen en saanut selitystä ja sitä tuskin kukaan tänä päivänä enää tietääkään.
Cabe Gendotia on kuulemma kahta väriä, keltaista ja punaista, joista punainen on yleisempi. Tätä lajiketta käytetään Indonesiassa myös vihreänä.

Itselläni tämä kasvi on tuottanut ongelmia koko kauden ajan. Todennäköisesti kaikki johtuu huonoista siemenistä, jotka itivät jo heikosti. Kasvi kasvoi selvästi huonommin taimikasvatusvaiheessa kuin muut rocotot ja sama tahti on jatkunut koko kesän ajan. Se on ollut talonpäätykaapissa, josta sen siirsin Euro-Serren kasvihuoneeseen. Podeja on varsin vähän ja kaikki ovat vielä raakoja ja pieniä. Erikoista on myös se että podien muoto voi vaihdella paljonkin, kuten kahdesta yllä olevasta kuvasta näkyy. Siitä ei ole mitään tietoa minkä värisiksi podit joskus kypsyvät ja toivonmukaan sentään ehtivät kypsyä ennen kauden loppua. Alkuperänsä vuoksi mielenkiintoinen lajike vaikka sillä ei muuten niin suurta arvoa ole perulaisten joukossa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti