sunnuntai 29. tammikuuta 2017

Airrex AH-300 diesellämmitin

Euro-Serren kasvihuoneessa on uutena lämmittimenä dieselkäyttöinen infrapunalämmitin Airrex AH-300. Lämmittimen hankin syksyllä ja se on ollut marraskuun lopulta lähtien kasvihuoneessa, jossa olen pitänyt noin +6 asteen peruslämpöä läpi talven. Minimilämpö nostetaan +15 asteen paikkeille sitten kun uudet rocotontaimet huoneeseen muuttavat. Lämmitin toimii siis polttoöljyllä ja on niin tehokas säteilylämmitin, että huoneen lämpötilan saa hetkessä nostettua haluttuun lämpötilaan ja lämmitin lämmittää noin 20 neliön alueen erittäin tasaisesti. Pienillä sähkölämmittimillä tämä ei ollut mahdollista talviaikaan ellei lämmittimiä sitten olisi sijoittanut useita huoneen joka nurkkaan ja siinä ei olisi ollut mitään järkeä.
Lämmitin on siirrettävä ja pienillä pyörillä varustettu, joten sitä on helppo liikutella huoneessa vaikka laitteen paino ilman polttoainetta on 41 kg. Polttoainesäiliön tilavuus on 45 litraa ja lämmitysteho 13-15 kW.

Ilman sähköä laite ei toimi, sillä digitaaliohjattu termostaatti huolehtii lämmittimen toiminnasta ja halutun minimilämpötilan asettaminen näytöstä on hyvin yksinkertaista, sen jälkeen laite toimii itsekseen, kunhan vaan polttoainetta on tankissa. Digitaalisessa näytössä esitetään myös polttoaineen määrän taso palkeilla. Lämmittimen toimintaa huoneessa on kätevä seurata älypuhelimen kautta kun WeatherHub anturi lähettää huoneen lämpötilatiedot puhelimeen, joten tiedot huoneen lämpötiloista saa päivitettyä jatkuvasti, vaikka kotosalla ei oltaisikaan. Kun WeatherHub anturin sijoittaa korkeammalle ja lähelle lämmitintä niin puhelimesta voi tarkistaa miten usein lämmitin käy esim. yöllä kun huoneen lämpötila käväisee silloin yli 20 asteen anturin kohdalla.

  Laitteeseen tulee mukaan myös kaukosäädin jossa on magneetti. Kaukosäädin pysyy hyvin tallessa magneetilla lämmittimen kyljessä.

Lämmittimen pakoputki on laitteen päällä. Yksi parhaista ominaisuuksista on se että polttoaine palaa niin tehokkaasti että lämmittimestä ei tule oikeastaan mitään pakokaasua, pieni tuoksahdus voi tulla lämmittimen käynnistyessä. Halutessaan pakoputken voi vetää tuosta ulos, mutta se on täysin turhaa jopa näinkin pienessä huoneessa koska mitään pakokaasua ei huoneeseen jää, ilmanvaihdon on syytä olla kunnossa jotta laite saa riittävästi happea toimiakseen moitteetta. Diesellämmittimen käyntiääni on myös tasaisen hiljainen ja huoneessa voi hyvin oleskella lämmittimen käydessä.

  Lämmittimen päädyssä on ovi josta laitetta pääsee tarvittaessa huoltamaan. Polttoainesäiliö on laitteen alaosassa ja täyttökorkki näkyy kuvassa oikealla. Öljypekka -kanisterista on helppo lisätä polttoainetta lämmittimeen. Korkin vasemmalla puolella on myös tarkempi polttoainemittari josta polttoaineen määrä tankissa on helppo tarkistaa.

Polttoaineen kulutus
Polttoaineen kulutus tulee varmaankin tarkempaan seurantaan kun lämmittimen minimilämpöä nostetaan. Ulkolämpötilalla on suuri vaikutus kasvihuoneen lämpötiloihin. Nollakelillä jolloin öisin on pikkupakkasia niin polttoöljyä olen lisännyt ehkä vajaan yhden kanisterin verran viikossa, joka on noin 15-16 litraa. Kovilla pakkasilla polttoaineen kulutus äkkiä tuplaantuu kun lämmitin käy useammin. Nollakeleillä lämmitin käy ehkä keskimäärin kerran tunnissa ja päivisin harvemmin. Lämmitin lämmittää huonetta myös paljon tehokkaammin vaikka minimilämpö on +6:ssa, koska minimiarvo pitää saavuttaa ja ylittää koko huoneen alalla. Lämmittimen vieressä lämpötila nousee helposti yli +20 asteen, joten vertailua sähkölämmittimien toimintaan on vaikea tehdä.

Blogin yhteistyökumppanina aloittaa myös Airrex AH-300 diesellämmittimen maahantuoja Rex Nordic Oy, jonka sivuilta voi tarkemmin lukea lämmittimien ominaisuuksista.
http://www.rexnordic.com/fi/

5 kommenttia:

 1. Hyvän näköinen lämmitin, olisi varmaan kätevä kasvihuoneen lämmitykseen, helppo seurata kulutusta ym. Pääsisi kasvarikauden aloittamaan, vaikka heti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno ammattitason lämmitin, jolla huoneen kuin huoneen pitäisi lämpimänä helposti vaikka koko talven.

   Poista
 2. Pari ihmettelyä omien kasvihuonneitten tiimoilta. Ensinnäkin tarvitsee siis vaihtovirtaa, ei käy sähkökatkoilta turvaamiseen eikä oikein survival - varalämpölähteeksikään. Akku ja invertteri? Sitähän voisi ladata aurinkopaneeleillakin... tosin tätä menoa koht kliseen mukaan tulisi kultaisia eikä keltaisia tomaatteja. Toinen juttu ett mites kuolleet kulmat, lämpiävätkö ne kummiskin ainakin johonkin tasoon jos suurin osa kasvarista ois tuon vaikutuksen alla (vesitynnyri vähän hankalasti)? kWtteja noista kyllä lähtee todella mahtavasti, jos sähkölämmittimillä pyrkisi samaan ei ainakaan minun talossa mitkään sulakkeet riittäisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ilman sähköä laite ei toimi. Varsin tasaisesti laite tuntuu lämmittävän noin 20 neliön tilan ja tehoa taatusti riittää. Pienempään tilaan tuskin kannattaa sijoittaa ja lämpö saattaa nousta liikaakin tällöin ja toimivuus epävarmaa jos ilmanvaihto ei ole kunnossa.

   Poista
 3. Meillä on juuri tuollainen samanlainen masiina, että toiminut kyllä todella hyvin, kun välillä vaan käyttää dieselkorjaamolla huollossa. Me olemme käyttäneet sitä kasvihuoneen sijaan meidän autotallissa, jos haluaa kylmillä keleillä esimerkiksi rassailla autoja. Aika kätevä tuollainen kaukosäädin, omassani ei sellaista ole.

  VastaaPoista