keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

Euro-Serre Tropic Plus - yksityiskohtia ja kattoluukunavaajia

Euro-Serren kasvihuone on nyt päällisin puolin valmis. Sähköt asennetaan varmaankin vasta loppukesällä tai alkusyksyllä, kesän aikana pitää suunnitella kuinka paljon esim.pistorasioita huoneessa tarvitaan. Huoneen profiileissa menee uria joihin johdot saa varmaan aika hyvin piiloon.

Kasvihuoneen kasaaminen ei sitten ollutkaan niin helppoa kuin alussa näytti. Runko nousi vielä helposti, mutta harjan rakentaminen olikin sitten hankalampaa ja mm.poikittaistukien asentaminen työlästä. Eniten ongelmia oli kuitenkin ovien asentamisessa, kun saamani ohjeet olivat aluksi virheelliset ja jostain vanhasta mallista peräisin. Ovet menivät kuitenkin lopulta hienosti paikoilleen, vaikka korkeuden säätäminen oli työlästä kun ovien kanto on ylhäällä urissa ja alhaalla sokkelissa menee kapea L-lista joka pitää oven paikoillaan, ettei se irtoa alhaalta. Joitakin ovien ruuveja vaihdoin ihan käytännön syistä torx -kantaisiin, mm. ovenkahvojen kiinnitysruuvit.

Huone on nyt ollut valmiina kohta parisen viikkoa ja kaikenkaikkiaan olen erittäin tyytyväinen valintaani, ja vaikka ongelmiakin oli niin kerranhan näitä vaan pystytetään. Huone vaikuttaa kaikinpuolin erittäin tukevalta ja laadukkaalta, jossa kasvien kasvattaminen on varmaan mieluisaa talviolosuhteissakin. Huoneessa on myös monia fiksuja yksityiskohtia jotka antavat siitä laadukkaan kuvan.

Kasvihuoneen pariovet ovat erittäin vankat ja kulkevat hyvin urissaan. Ovi on lukittava ja lähetyksen mukana tuli ylimääräinen lukkosylinteri sekä 6 kpl avaimia.

Ovet saa halutessaan lukittua myös sisäpuolelta vaikka se ihan turhaa onkin.

Ovien reunoissa ja ylhäällä ovat tiivisteet, jotka vain pujotettiin uraan ja ovat helposti uusittavissa. Ruuvin reikien päälle painettiin muoviset peitenastat.

Profiili jossa liukuovien yläpyörät kulkevat ovat erittäin hyvin koteloitu, ja on lähes mahdotonta kuvitella että urat menisivät liasta tukkoon. Ovet ovat helppo irrottaa jos huoltotoimia joskus tarvitaan. Vaikka ovien pyörät vaikuttavat melko pieniltä niin melko painavat ovet kulkevat varsin kevyesti urissaan.

Kasvihuoneen sadevesikourut ovat leveät ja erittäin vahvat. Syöksytorvet on vielä asentamatta.

Huoneen nurkkaprofiilit ovat pyöristetyt. Täytin kaikki huoneen ontot profiilit uretaanilla ja kymmenkunta pulloa uretaania meni profiilien sisälle. Lämmöneristyksen suhteen hyötyä on vaikea sanoa, mutta varmaan vankisti rakennetta ainakin entisestään.

Pieni hyödyllinen yksityiskohta tämäkin. Kaikkien kiinnitysmutterien kantojen päälle painettiin muovinen musta hattu, joten kirkkaat mutterit menivät piiloon.

Lisäksi hankin huoneeseen 4 kpl profiilien väliin kiinnitettäviä asennuslevyjä, joihin voi asentaa pistorasioita, vesihanan tai vaikka esim. ripustuskoukkuja kasvatusvälineille.

 Kasvihuoneessa on kolme kattoluukkua ja luukunavaajiksi hankin Bayliss MK7 -automaattiset avaajat. Nämä ovat tukevammat kuin perus univentit ja materiaali alumiinia. Jousi ja lukitusprikat rosteria. Saman luukunavaajan olisi saanut myös kolmella jousella, mutta jäi nyt hankkimatta vaikka hinnaneroa oli vain viitisen euroa. Nämä luukunavaajat maksoivat Willabilla noin 32 euroa. Luukunavaajat kiinnitettiin pulteilla profiilien uraan, joten mitään reikiä ei tarvinnut porata huoneen rakenteisiin.

Blogin välilehteen Euro-Serre Tropic Plus - on lisätty kuvia valmiista kasvihuoneesta ja mm. huoneen sisäpuolen hyllyistä ja altakastelupöytärungoista.

4 kommenttia:

 1. Hieno kokonaisuus! Osaatko jo sanoa missä lämpötilassa luukut ovat avautumisen jälkeen taas kiinni?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jukka. En ole vielä niin tarkkaan ehtinyt seuraamaan luukkujen toimintaa, mutta varmaan kesän kuluessa tulee seurantaan kun aikaa riittää. Ainakin varsin hyvä ja laaja säätömekanismi avaajissa tuntuu olevan ja herkästi reagoivat lämpöön kun luukut tuntuvat avautuvan varsin herkästi.

   Poista
 2. Hieno kasvari ja paljon hyvää tietoa. Mikä oli paras tapa saada tiivisteet kattolevyjen päälle? Riittääkö pelkkä liu'uttaminen räystäältä? luulen, että pitäisi päästä painamaan tiivistettä rakoon ja nostamaan harjalla vähän profiilin päälle. Keksittekö jonkun hyvän niksin?

  VastaaPoista
 3. Oli varsin haastavaa saada tiivisteet kattolevyjen päälle, varsinkin silloin kun toinen puoli katosta oli jo valmis. Liu`uttamalla tiivisteitä en uraan laittanut vaan sain painettua ne siihen. Harjan puolella oli apuna kattoluukut joiden kautta pääsin painamaan kumilistan uraan tuolta yläkautta, mutta oli yksi vaikeimpia työvaiheita tämän huoneen rakentamisessa.

  VastaaPoista