lauantai 8. lokakuuta 2016

Kasvihuoneen puhdistus, pesu ja desinfiointi

Euro-Serren kasvihuoneessa on kasvatuskausi päättynyt. Viikolla sain viimeisetkin chilit sadonkorjuun jälkeen kompostiin ja talvetettavat kasvit kuten sitrukset siirrettiin väliaikaisesti autotalliin, jotta huone saatiin tyhjäksi. Tänään oli sitten vuorossa kasvihuoneen pesu ja desinfiointi.

Jotta työ sujui tehokkaasti niin käytössä oli hyvät työvälineet. Koska kesällä huoneessa oli suuri kirva-invaasio ja syksyllä vihannesyökkösen toukkia, niin huone oli syytä siivota perusteellisesti ja huolellisesti. Hyvistä apuvälineistä huolimatta aikaa meni reippaasti yli kolme tuntia. Työvälineinä oli erittäin tehokas akkupuhallin, märkä/kuiva-imuri sekä höyrypesuri.

Ensin käyttöön tuli akkupuhallin jolla irroitin huoneen profiileista kuivanneet lehdet ja muut roskat, jotka olivat kuivuneet rakenteisiin. Puhaltimella irtosi hyvin roskia rakenteista ja maksimiteholla se olisi irrottanut jopa kennolevyn seinästä joten täydellä teholla sitä ei voi kasvihuoneessa käyttää. Irtoroskat lakaistiin lattialta pois.

Seuraavaksi oli vuorossa huoneen rakenteiden imurointi. Puhaltimen irrottamaa töhnää sai hyvin imuroitua, varsinkin kun laitteessa on mukana monenlaisia imusuuttimia.

Sitten oli vuorossa ehkä kaikkein paras laite kasvihuoneen puhdistukseen eli höyrypesuri, jota kokeilin ensimmäistä kertaa Monexin huoneessa jo vuosi sitten.


Tulikuuma höyry irroitti viimeisetkin liat huoneen rakenteista ja kapealla harjapäällä pääsi hyvin puhdistamaan alumiiniprofiilin ahtaita koloja. Mainio laite kun sitä voi käyttää lähes koko ajan lattialla seisten. Kun profiilit ja kolot oli pesty niin vuorossa oli huoneen kennolevyt.

Mikrokuituliina ja kuuma vesihöyry irrottivat hyvin seinistä kasvien ja kirvojen jättämän keltaisen töhnän ja kattolevyjen pesukin sujui hyvin lattialta käsin kun varsi oli riittävän pitkä. 

Tässä kuvassa näkyy miten hyvin lika irtoaa lattiamopilla ja puhdasta jälkeä tulee.

Likaista mikrokuitumoppia sai olla jatkuvasti pesemässä juoksevassa vedessä hanan alla.

Tämän jälkeen pesin vielä käsin pesusienellä huoneen hyllyt, hyllyrungot ja katon poikittaistukipalkit, jonne oli hankala päästä tehokkaasti puhdistamaan höyrypesurilla.

Sitten oli vuorossa huoneen huuhtelu puutarhaletkun kevyellä vesisuihkulla. Onneksi iltapäivällä paistoi aurinko, niin huone kuivui nopeasti kun lämpötila nousi yli 20 asteen huoneen sisällä. Apuun tuli myös uudestaan akkupuhallin jolla sai vettä irrotettua huoneen rakenteista ja katosta lattialle, jolloin huone kuivui nopeammin.

Viimeisenä työvaiheena oli huoneen desinfiointi Virkon-S desinfiointiaineella, jolla ammattihuoneitakin pestään. Lähes 8 litraa Virkonia sumutin huoneen rakenteisiin ja lattialle. Virkonilla desinfioin myös maan sisällä olevan NFT säiliön ja sen laatikon.

Paineruiskulla sai aikaiseksi hyvän virkon sumutuksen ja aine sai kuivua rakenteisiin. Todennäköisesti toistan tämän käsittelyn vielä myöhemmin uudestaan.

Kasvihuone on nyt valmis talvikautta varten. Huoneen viisimetrinen puuritiläpöytä tuli talveksi taas takaisin ja puuritilät pesin ja desinfioin huoneen ulkopuolella.

Tarkkaan en nyt vielä tiedä kauanko pidän huoneen tyhjänä ja lämmityskin saa olla pois päältä, jos pakkanen puraisee niin ihan hyvä, sillä viiniköynnöksille siitä tuskin on haittaa. Syy kasvihuonekauden aikaiseen lopetukseen oli lokakuun lopussa edessä oleva parin viikon matka, jonka jälkeen olisi jo aika myöhäistä tämän huoneen pesu ja talvikuntoon saaminen. Monexin huoneessa on vielä yksi tomaatti ja rocotoja, jotka saavatkin jäädä sinne varmaan reissun ajaksi ja tämä huone pestään varmaan joskus marraskuussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti