maanantai 10. helmikuuta 2020

Kasvihuoneen talvi

Kulunut talvi on ollut hyvinkin poikkeuksellinen niin Euro-Serren kasvihuoneessa kuin sen ulkopuolellakin. Täällä Varsinais-Suomessa ei periaatteessa ole ollut minkäänlaista talvea. Vettä on satanut lähes päivittäin ja lämpötila on ollut lähes kokoajan plussan puolella muutamia päiviä lukuunottamatta. Lunta taisi olla maassa jokunen sentti joskus marraskuussa parin päivän ajan mutta siinä kaikki. Tammi- ja helmikuu ovat olleet kuin lokakuut yleensä, muutamia helmikuun alun pakkasöitä lukuunottamatta, ja mikään ei tunnu muuttuvan kun pitkän ajan sääennusteita katsoo.

Oikeastaan ihan sattumalta päätin jo marraskuussa että kasvihuoneesta jäisi osa kuplamuoveista pois talven ajalta. Nyt niitä en ole laittanut yhtään, eikä niitä huoneeseen tulekaan koska maaliskuuhun on aikaa enää alle kolme viikkoa.

Euro-Serren kasvihuonetta ei ole pahemmin tarvinnut edes lämmittää kun minimilämpötila on asetettu täksikin talveksi +6:een asteeseen. Edellisinä talvina olen kovimpina pakkasjaksoina käynyt mittarilla hakemassa polttoöljyä 20 litran kanisteriin parikin kertaa viikossa niin tammikuussa kuin helmikuussa, nyt taisin käydä hakemassa polttoöljyä Airrex AH-300 lämmittimeen vain kerran tammikuun aikana, lisäksi huoneesta puuttuvat vielä kuplamuovit, jotka eristävät huonetta huomattavasti talviaikaan. Huoneessa on ollut tänä talvena varsin kosteaa, koska minimilämpötila on ollut niin pieni, tosin talvehtiville kasveille ei kosteudesta ole ollut haittaa. Helmikuun alkupäivinä paistoi myös aurinko muutamana pakkaspäivänä ja huoneessa nousi nopeasti lämpötila jo lähes +17 asteeseen. Aurinko helmikuussa on vielä niin matalalla että se ei montaa tuntia huonetta ehdi lämmittämään, toista on jo maaliskuussa, jolloin huone varsinaisesti otetaan käyttöön.

Todennäköisesti maaliskuun ensimmäisellä viikolla huoneeseen muuttavat uudet kasvit, lähinnä rocotot ja siitä voisi laskea uuden kasvihuonekauden taas käynnistyvän. Minimilämpötila nostetaan huoneessa silloin +13 asteen paikkeille.

Yacónin toisesta kasvista tuli myös kerättyä talvisato helmikuussa. Uudet juurakot on myös istutettu ruukkuihin kevättä odottamaan.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti