torstai 30. maaliskuuta 2017

Rocotot ja NFT

Koska tänä vuonna on kasvatuksessa kymmeniä uusia perulaisia rocotolajikkeita niin monet niistä kasvatetaan nyt NFT vesiviljelylaitteistoissa. Kahtena aikaisempana vuotena on rocotoista vesiviljelyssä ollut vain yksi kasvi Riesen Gelb, joka on siinä myös hyvin menestynyt. Pari vuotta sitten satoa tuli lähes 15 kg ja viime vuonna kasvi antoi satoa runsaat 8 kg.

Tällä hetkellä NFT laitteistoissa on 17 kasvia, joista osa on vielä taimi-NFT:ssä. Mitään kasvuspurttia ei yhdenkään kohdalla ole vielä tapahtunut, mutta kun kelit lämpenevät niin toivon mukaan rocotot lähtevät kasvuun.

Taimi NFT:ssä on nyt 5 kasvia, joista osa menee talonpäätykaappeihin mutta vasta touko-kesäkuun vaihteessa koska lämmitystä ei siellä ole käytössä. 2 kk pitäisi kasvien tuossa pärjätä, joten siirto voi olla todella hankalaa, sillä kasvit voivat olla todella suuria parin kuukauden päästä.

Tässä sitten kuvakollaasi muutamista perulaisista rocotoista jotka lähiaikoina ovat päässeet NFT:hen

Rocoto de la selva Lima joka on Monexin kasvihuoneessa ja Ikea-NFT:ssä.

Rocoto Pico Mucho Monster NFT:ssä ja Euro-Serren Tropic kasvihuoneessa, jossa loput NFT rocotot ovat tällä hetkellä.

Rocoto Puno Orange joka myös Monster NFT:ssä ja kaikista kasveista varmaan rehevin.

Rocoto Amarillo Arequipa joka neljän kasvin Chilitarvikkeen kaukalossa.

Rocoto Puno Amarillo kukkii runsaasti ja sama kasvupaikka kuin edellisellä.

Rocoto Surquillo 1 ja kasvaa samassa kaukalossa kuin kaksi edellistä.

Euro-Serren kasvihuoneessa siirryttiin myös kesäaikaan viime viikonloppuna, kun huoneesta purettiin kaikki kuplamuovit pois. Huoneessa on nyt koko ilmatilavuus käytössä harjaa myöten ja valoakin tulee huoneeseen huomattavasti enemmän. Uskoisin että huhtikuun aikana kasvit lähtevät hyvään kasvuun kun vielä tottuvat uusiin kasvupaikkoihin ja kasvu-alustoihin.

3 kommenttia:

 1. On kyllä melkoiset systeemit ja viljelmät sinulla! Jos nyt ihan peruspuutarhatonttuna haluaisin kokeilla chiliä - luultavasti avomaalla - niin olisiko jokin Rocoto siihen sopiva? Taitaa kyllä olla jo auttamattoman myöhäistä etsiä edes siemeniä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan ne aikamoiset systeemit ja kun kerran on koukkuun jäänyt monta vuotta sitten niin koukussa vaan ollaan edelleen tähän kasvihuone ja chili touhuun.
   Chilien suhteen rupeaa tosiaan olemaan jo liian myöhäistä jos satoa haluaisi saada tänä vuonna. Rocotot tosiaan sopii Suomen ilmastoon ja ulkokasvatukseen mitä parhaiten kun korkeilta alueilta ovat kotoisin, Taimikasvatusaika kun vaan on niin mahdottoman pitkä ja viimeistään vuodenvaihteessa olisi pitänyt idätykset aloittaa. Chilin siemeniä saisi kyllä täältä vaikka mitä ja ehkä joku kasvikin voisi ylimääräisenä tuolta vielä löytyä.

   Poista
  2. Täytyypi olla ensi vuonna ajoissa hereillä ja kääntyä puoleesi siemenkaupoille. Miniäni on Nepalista ja kaipaisi jotain muuta kuin kaupan chilejä. Hänelle lähinnä haluaisin kasvattaa, vaikka kyllä me itsekin paljon chiliä syödään.

   Poista