tiistai 28. kesäkuuta 2016

Taistelu kirvoja vastaan on hävitty

Ei voi mitään kirvat ovat nyt ryminällä jyränneet Euro-Serren kasvihuoneessa ja näky on paikka paikoin lohduton. Biologinen torjunta kirvoja vastaan on nyt hävitty.
Sotku on nyt aikamoista ja nimenomaan osa kasvihuoneen chileistä on luonnollisesti kirvojen kohteena.

Ensimmäiset kirvat ilmestyivät jo alkukeväästä ja niitä vastaan lähdin taistelemaan harsokorennon toukilla. Ensimmäisen erän levityksen jälkeen kirvakanta pysyi hyvin kurissa ja lähti pienenemään, toisen erän toukkia tilasin parin viikkoa ensimmäisen levityksen jälkeen ja sen jälkeen kirvoja ei oikeastaan näkynyt enää paljon missään. Tilanne alkoi uudelleen pahenemaan kesäkuun alun jälkeen ja juhannuksena osa kasveista oli jo aikamoisen kirvapopulaation peitossa. Biologiseen torjuntaan on enää turha ryhtyä ja jos kasveja haluaa pelastaa niin myrkytys on viimeinen keino. Tällä viikolla kirvoja on myös löytynyt Monexin kasvihuoneen yhdestä rocotosta joten tilanne pahenee koko ajan. Ulkona on niin paljon kirvoja joka paikassa että sieltä ne varmaan ovat levinneet kasvihuoneisiin nyt kesäkuussa. Omenapuut, marjapensaat ja ruusut ovat kirvojen suosikkeja ja pihalta on lyhyt matka kasvihuoneisiin nyt kun luukut ovat vielä auki.

Tämänkin chilin kukassa näky on lohduton ja yritetään nyt vielä pelastaa mitä voidaan.

maanantai 20. kesäkuuta 2016

Podivisa

Pistetään blogiin pieni chilinhedelmän eli podin tunnistusvisa. Kuvissa on 13 eri chilipodia jotka pitäisi tunnistaa oikein. Jotta kilpailu ei olisi liian helppo osa podeista on kuvissa vielä raakoja ja mikään noista ei jää kypsyessään vihreäksi.
Kuvien lajikkeet löytyvät blogin välilehdeltä "Chilit 2016" eli kyseessä on tällä hetkellä kasvattamiani chilejä joten kuvatkin ovat omista kasveista. Kisan pääpalkinnon voittaa vain yksi tietäjä joka ensin kertoo oikeat podit ja kuvista löytyy myös kilpailunumerot podeille. Jos kukaan ei tiedä kaikkia niin seuraavaksi parhaiten ensin tiennyt korjaa koko potin. Sukua ei tarvitse tietää vain lajikenimi riittää.
Parhaiten tietäneen palkinnot ovat chiliaiheisia mm. savurocotojauhetta, tavallisia jauheita ja eri chililajikkeiden siemeniä.

Kilpailuaika on kesäkuun 2016 loppuun ja kannattaa osallistua vaikka kaikkia ei tietäisikään ja yllätyspalkinto arvotaan kaikkien vastanneiden kesken.

 
 
 
 
 
 

keskiviikko 15. kesäkuuta 2016

Ensimmäiset viinirypäleet kypsyvät

Viininviljelijän ura ei ihan vielä urkene tänä vuonna vaikka aitoviiniköynnökset Merlot ja Chardonnay ovat hyvin kasvaneetkin. Merlotissa ensimmäiset tertut alkavat kypsyä, mutta kovinkaan montaa terttua ei ole tulossa ja sama juttu Chardonnayn kanssa. Ehkä taimet ovat sitten vielä liian nuoria tuottamaan runsasta satoa.

Viiniköynnösten kasvu Euro-Serren huoneessa on jatkunut voimakkaana ja haarat menee jo tuolla huoneen harjalla. Kasvit saaneet aina välillä samaa lannoitetta kuin chilitkin, mutta pääosin on menty pelkällä vedellä. Ehkä kasvien lannoittamiseen pitäisi perehtyä paremmin.

Supaga Monexin kasvihuoneessa on jo useamman vuoden vanha ja nyt näyttää siltä että ensimmäistä kertaa satoa rupeaa kehittymään enemmänkin. Monexin kasvihuoneessa kausi alkoi paljon myöhemmin ja se on ollut kylmempi, jonka johdosta tämän viiniköynnöksen rypäletertut ovat vasta kehittymässä. Marjat kypsynevät heinäkuun aikana.

Kaksi Zilgan tainta tuli nyt myös istutettua ulos puuvaraston eteläseinustalle. Taimet on otettu pistokkaina Zilgasta joka kasvaa ulkona terassin kupeessa. Pistokkaat otettiin edellistalvena, joten tamet ovat nyt noin 1,5 vuoden ikäisiä. Mielenkiintoista nyt nähdä miten nuo lähtevät kasvuun kun ne ovat koko elämänsä olleet kasvihuoneissa.
Viime talvena otin pistokkaita myös Chardonnaysta ja Merlotista, mutta vain Merlotin toinen pistokas taisi onnistua, toisessakin on yksi lehti, mutta se ei ole lähtenyt kasvuun. Jos saan aitoviiniköynnöksiä monistettua, niin ne tulevat tulevaisuudessa ruukkuun kasvamaan jotta niitä voi siirtää kesäksi ulos ja sitten talveksi taas kasvihuoneeseen. Merlotin taimen istutan ruukkuun aikaisintaan vuoden päästä ja siihen asti se saa vielä kasvaa ja vahvistua taimiruukussa kasvihuoneessa.

keskiviikko 8. kesäkuuta 2016

Tapaus Madame Jeanette c.chinense

Madame Jeanette on ollut kovan onnen chililajike minun kasvatuksessa. Luin lajikkeen nimen syntytarinaa monta vuotta sitten jolloin kiinnostus tätä prostituidun nimen saanutta chiliä kohtaan syntyi. Ensimmäisen kerran löysin Madame Jeanetten siemeniä joskus 5 vuotta sitten, mutta en saanut niitä itämään. Toisen kerran yritin uudesta paikasta hankituilla siemenillä vuonna 2013. Nämä siemenet itivät ja keväällä kun ensimmäiset podit muodostuivat ja kypsyivät niin paljastui että siemenet olivat epäkurantit eivätkä aitoja. Kypsyneestä podista tuli hieman pyöreähkö ja punainen, kun aidon Madame Jeanetten hedelmä on keltainen ja kapeampi. Chilifoorumilla kasvattamani Jeanette tunnistettiin Surinam Red chiliksi.
Seuraavanakaan vuonna en löytänyt mistään aitoja siemeniä, joten lajike jäi unohduksiin pariksi vuodeksi. Viime talvena kun tilasin siemeniä kroatialaisesta siemenkaupasta, niin Madame Jeanette löytyi uudelleen.
 Uudet siemenet itivät hyvin, ja kasvi oli vielä helmikuussa ehkä parhaiten kasvanut chinense, isoimmat lehdetkin olivat taimi-NFT:ssä kasvaneessa kasvissa ison kämmenen kokoiset. Siirsin kasvin maaliskuussa sisävarastosta kasvihuoneeseen tilanahtauden takia. Hyvin haaroittunut lähes metrin levyinen kasvi joutui taas ahtauteen pienoiskasvihuoneessa joka oli pystytetty Euro-Serren kasvihuoneeseen. Yritin pitää huoneessa minimissään +15 asteen lämpötilaa, mutta sekään ei riittänyt Jeanettelle joka ehkä sai kylmää myös huoneen liepeiden alta. Ongelmia tuli myös kasvuun ja alalehdet alkoivat tippua järjestään ja kasvu oli heikkoa.
Huhtikuun puolenvälin jälkeen kasvihuoneessa alkoi kesäkausi ja pienoishuone purettiin. Madame Jeanette pääsi nelipaikkaiseen NFT:hen ja kasvihuoneen takaseinälle jonne aurinko paistaa hyvin iltapäivisin. Jonkinajan kuluttua ongelmat lisääntyivät ja kaikki lehdet alkoivat riippua ja lisää lehtiä tippui pois. Madame Jeanette kärsi juurimädästä ja juuristo oli muuttunut rusehtavaksi. Vetyperoksiidikuurilla kasvi toipui yllättävänkin nopeasti ja uusia lehtiä on taas tullut toukokuun aikana. Kasvin kasvu jämähti kuitenkin paikoilleen pitkäksi aikaa alkukeväällä.

Ensimmäiset podit ovat kypsyneet ja alalehdet puuttuvat joten kasvi on ankean näköinen. Liian kylmässä hedelmöittyneet podit ovat pieniä nappuloita, mutta todella kipakka polte on tallella, podeista en löytänyt oikeastaan mitään makua ja hedelmäisyyttä kovan poltteen vuoksi, nyt kasvissa kypsyy jo isompia podeja ja tämä kasvi vaikuttaa aidolta Madame Jeanettelta.

Viime viikkoina kasvi on taas lähtenyt kasvuun ja uusia lehtiä ja kukkia tulee vauhdilla, ehkä tänä vuonna vihdoin onnistaa tämän minulle hankalan lajikkeen kanssa vaikka mitään suuria satoja en tuosta odota ja tarvitsekaan, varmaankin suurin osa sadosta menee lopulta jauheeksi ja voin ainakin todeta että minäkin olen kerran kasvattanut Madame Jeanettea.

sunnuntai 5. kesäkuuta 2016

Tomaatit kasvussa

Tomaattikausi ei ole edennyt ongelmitta vaikka kasvit ovat taas hyvässä kasvussa. Kuten aiemmin kirjoitin toukokuun alussa kasvua hidasti väärät lannoitteet, mutta tästä penkeissä olevat tomaatit ovat jo toipuneet hyvin. Erikoista on myös se että yhtään kypsää tomaattia en ole vielä saanut edes amppeleista. Syynä saattaa olla se että kasveilla oli liian kylmät olosuhteet kasvihuoneessa maalis-huhtikuussa joka hidasti kasvua. Keinovaloakaan tomaatit eivät saaneet tänä vuonna oikeastaan yhtään kun ne siirrettiin kasvihuoneeseen lähes heti sirkkavaiheen jälkeen.
Kasvihuoneessa olevat tomaatit ovat kaikki Monexin huoneessa ja kuvassa kaksi amppelitomaattia Firecracker ja Tumbler jotka ovat erittäin reheviä. Raakileita kehittyy nyt paljon ja jokapuolella sekä runkotomaateissa että amppeleissa ja satoa tulee näillä näkymin riittävästi tänä vuonna, mutta ensimmäiset runkotomaatit tuskin kypsyvät vielä juhannukseksi.

Erk on totuttuun tapaan satoisin ja nopeimmin kehittyvä runkotomaateista.

Cuore de Bue "häränsydän" ja latvamätää jo raakileissa joka on ollut erittäin harvinaista minun kasvihuoneessa. Latvamätää ei ole esiintynyt moneen vuoteen eikä koskaan näin aikaisin vuodesta. Cuore de Bueta olen kasvattanut monta vuotta sitten ja tämä lajike on ollut herkkä latvamädän suhteen aikaisemminkin.

Indigo Rose on runkokirsikkatomaatti joka on vielä ollut kokeilematta. Tomaatti kypsyy ihan tummaksi.

Andine Cornue on yksi tämän vuoden uutuuksista.

Eksootika tekee jo isoja hedelmiä kasvihuoneen ulkopuolella Chinoton vieressä.

Hartzfeuer F1 on myös ulkotomaatti ja kasvanut talon seinustalla jo useamman viikon.