tiistai 31. toukokuuta 2016

Kurkku NFT


Kasvihuonekurkut ovat nyt kasvaneet kuukauden NFT –vesiviljelylaitteistossa ja satokausi alkoi viikonloppuna. Kurkun taimet istutin NFT:hen toukokuun ensimmäinen päivä.
http://kaksikasvihuonetta.blogspot.fi/2016/05/vappuperunat-kasvihuoneesta.html

Kurkun siemenet tilasin Virosta Seemnemaailmalta ja lajike on SUPERSTAR F1. Kurkku todellakin sopii kasvatettavaksi vesiviljelyssä ja kasvi kasvoi runsaassa kolmessa viikossa kasvihuoneen kattoon eli mittaa tuli noin kaksi metriä. Kukasta ensimmäiseen syötävään kurkkuun meni vain viikon verran, mutta nyt tahti vähän hidastuu kun useita kurkkuja muodostuu samaan aikaan. Kurkku NFT on kasvihuoneen paraatipaikalla eli eteläseinustalla.

Kurkujen kanssa kannattaa olla tarkkana ja niiden ei kannata antaa kasvaa liian suuriksi niin maku on parhaimmillaan. Kurkkuja kehittyy nyt kasvihuoneessa huimaa tahtia.


Kurkkujen juuristo on vain muutamassa viikossa levittäytynyt koko NFT –laatikon alalle. Vettä lisään laatikkoon noin kymmenen litraa päivässä. Kun kasveja on kolme, niin tämä tekee vedenkulutukseksi runsaat kolme litraa vuorokaudessa, joka on mielestäni yllättävänkin vähän kun koko kurkku on lähes pelkkää vettä.  Täysikasvuinen yli kaksimetrinen chilihän voi juoda vesiviljelyssä vettä jopa yli 10 litraa vuorokaudessa, tosin kasvikin on tällöin paljon suurempi ja rehevämpi.

Kurkkujen pituuskasvu on nyt hidastunut jonkin verran kun kasvi keskittyy noiden pitkien kurkkupötkylöiden kasvattamiseen. Kurkkujen viljely NFT:ssä on ollut varsin onnistunut kokeilu ja samat ravinteetkin ovat olleet käytössä kuin chileilläkin, hiukan eri suhteilla on kuitenkin menty. Jos jotain tekisin toisin, niin kolmea kurkuntainta en laittaisi samaan aikaan vesiviljelyyn koska silloin hukutaan kurkkuihin kun satoa tulee niin valtavasti ja kaikki kurkut valmistuu samoihin aikoihin. Ensi vuonna porrastan kasvien istutuksen varmaan kolmeen osaan, jolloin joka kuukausi laitetaan yksi kurkuntaimi NFT:hen. Pienen taimen istutuksesta kun menee satoon vain noin kuukausi vesiviljelyssä.

Latvat oli tarkoitus katkaista kun katto tulee vastaan, mutta ainakin yhden kasvin anna mennä lapetta pitkin harjalle kun ei tuo niin paljon chilejä varjosta.


torstai 26. toukokuuta 2016

Lannoitteita, kasvualustoja ja chilejä – yhteenvetoa alkukaudesta

Kausi on jo varsin pitkällä ja ensi viikolla ollaankin jo kesäkuun puolella. Kaikki näyttää tällä hetkellä varsin hyvältä. Euro-Serren chilejä vaivanneet kirvatkin ovat hyvin kurissa, ilmeisesti harsokorennon toukat lounastavat kasveissa vaikka niitä on vaikea havaita. Vihermassat ovat jo niin suuria että vaikea tuolta on mitään enää löytääkään. Yksittäisiä kirvaesiintymiä löytyy joiltakin lehdiltä. Nyt aloin ruiskuttaa saastuneille lehdille taas Neemiä.
Löysin jokin aika sitten varastosta ikivanhaa BioBizz Grow –lannoitetta ja laitoin sitä 200 litran tynnyriin josta kastelu menee tomaattipenkkeihin. Tätä ei olisi pitänyt tehdä ja tomaatit eivät tykänneet tuosta ollenkaan. Tomaatit ovat nyt jo hyvin toipumassa tästä, mutta kasvuun tuli pientä hidastetta.  Nyt sain vihdoin aikaiseksi hankkia Puutarhan Kesää, jota olen nyt laittanut autopottien 60 litran säiliöihin ja tomaattilannoitetynnyriin, lannoite on erittäin riittoisaa ja kasvit ovat jo niin suuria että kasvua ei enää tarvitse eikä jaksa säätää. Olisin tietysti voinut hankkia esim. Nutriforten 2-komponenttista lannoitetta mutta ei ollut asiaa keskikaupungille joten mennään puutarhan kesällä näissä isoissa ravinnesäiliöissä jotka ruokkivat multakasveja.
Tänä vuonna on ollut kokeilussa monenlaisia lannoitteita ja mm. kaikki VP-Luxin sponsoroimat uudetkin tuotteet ovat toimineet erittäin hyvin.

Rocotoamppelit ovat toipuneet erittäin hyvin alkukauden ahdingosta ja kasvit ovat nyt tuuheita ja podejakin on tulossa, myöhässä silti ollaan selvästi normaalista aikataulusta. Amppeleissa on kasvualustana Kekkilä White –turve/perliittiseosta sekä Atamin kookoskuitua. 

Komein kasvi on Rocoto Marlene SLP, jolla on kookoskuitua kasvualustana ja se toimii erittäin hyvin, juuristo on jo vahvaa ja runsasta kookoksessa. Atamin kookosta löytyy VP-Luxista
http://www.vplux.fi/tuotteet.html?id=48/546
Marlene on kasvattanut toukokuussa kaksi lähes puolimetristä pystyhaaraa joihin tulee jo kukka-aiheen alkuja.

Amppeleille oli käytössä Atamin Bcuzz –multalannoitteet jotka toimivat loistavasti, mutta ovat nyt loppuneet. http://www.vplux.fi/tuotteet.html?id=54/147
Varastosta löytyi lähes käyttämätön GHE:n lannoitesarja Micro-Mato-Grow joita nyt annostelen Flex tankkiin josta ruokitaan rocoto -ja tomaattiamppelit

Olen nyt käyttänyt runsaasti myös kokeiluun saamaani guanoa joka on jauhemaisessa muodossa. Sitä on nyt monissa turveruukuissa ja myös amppeleissa. Kasvimaallekin guanoa on annettu rocotoille, kurkuille ja kesäkurpitsalle.

Wilma vesiviljelylaitteisto toimii tippukasteluperiaatteella ja tiedossa oli että tuonne tulee kaaos kasvihuoneessa, kun kahdeksan kasvia on lähes nipussa.
Isoimmat baccat Aji Amarillo ja Aji Minas Gerais ovat jo huoneen katossa ja pienemmät Jalapenotkin tekevät podeja joita eri kasveissa on kymmenittäin jo tulossa.

Wilman toimintaan olen kaikin puolin erittäin tyytyväinen ja vesien lisääminenkin on helppoa. Lannoitteena on Atamin Bcuzz hydro lannoitteet ja lisäravinteet, olen nyt vähentänyt typpilannoitusta ja lisännyt kukintalisäravinteita.

Samat Atami Bcuzz –hydrolannoitteet ovat käytössä myös seinänvierustakasvihuoneen nelipaikkaisessa NFT:ssä jossa on pelkästään chilejä.
Ravinteet ovat erinomaisia, mutta annostelu on hankalaa isosta kanisterista. Liuoksille pitäisi hankkia omat hanakanisterit kuten Yaran stokkiliuoksille olen tehnyt, mutta katsotaan mitä tehdään kun nuo ovat vain väliaikaisesti käytössä.

Kaikkein parhaiten toimivat kuitenkin NFT –vesiviljelysysteemit. Jopa pahasti jumittaneet chilit ovat lähteneet hyvään kasvuun kun ovat tottuneet NFT:hen ja saaneet nauttia tauottomasta auringonpaisteesta Euro-Serren kasvihuoneessa. Kasvihuonekurkut suorastaan räjähtivät kasvuun NFT:ssa ja kasvit venyneet kaksimetrisiksi runsaassa kolmessa viikossa ja tekevät hurjasti satoa. Kurkuista tulossa oma päivitys blogiin ensi viikolla.

Monster NFT on lähtenyt hyvin käyntiin ja podejakin tulossa lähes jokaisessa chilissä. Juuristo levittäytyy jo tuonne kuitukankaan ja patolevyn väliin.
Lannoitteena tässä NFT:ssä on Yaran Calcinit, Hydro ja Krista. Samat lannoitteet ovat käytössä myös mm. Ikea NFT:issä ja valkoisen NFT kaukalon kasveilla. Ämpärihydroissa on sekä Yaran että Atamin Bcuzz lannoitteita.

Ikea NFT:t toimivat myös hyvin ja kasveina chilejä mm. Sugar Rush, Chiclayo ja Condors Peak joka tekee jo kypsää satoa.
Lannoitus on vielä ollut vesiviljelykasveilla kasvupainoitteista ja nyt ruvetaan pikkuhiljaa siirtymään lannoitesuhteissa enemmän kukintaan ja sitä myötä sadontuottoon. Kaikki vesiviljelysysteemit ovat niin vaivattomia ja tehokkaita kaikille kasveille ettei voi muuta kuin suositella jokaiselle, kasvattaa kasveja sitten kasvihuoneessa tai kerrostalon parvekkeella.

maanantai 23. toukokuuta 2016

Kesä tulee ja kasvit muuttaa ulos

Viikonloppuna muutti kasvihuoneista ulos lähes kaikki sinne menevät kasvit. Osa avomaankurkuista ja chileistä on vielä huoneessa. Kevätkelit näyttävät nyt erittäin lupaavilta ja hallaöitä ei ole luvassa enää tässä kuussa.

Kesäkukkien taimikasvatus onnistui hyvin. Vasemmalla pelargoni Tango Orange on jo rehevä ja ensimmäinen kukkanuppu muodostunut, myös samettiruusut tekevät nuppuja. Kuvassa lisäksi harjaneilikkaa ja yrttejä. Kaikki on kasvatettu siemenistä tänä vuonna.

Osa avomaankurkuista on koulittu isompiin ruukkuihin ja jäivät vielä juurtumaan kasvihuoneeseen, toinen puoli meni jo kasvimaalle.

Rocotoja ja baccatum Trepadeira do Werner ovat kasvimaalla. Yksi rocoto on ollut tuolla jo pari viikkoa ja selvästi tukevoitunut, muuten kasvit ovat ylimääräisiä ja kaikkein vaatimattomimpia.

Molemmat talon päätykasvihuoneet ovat nyt käytössä. Toisessa on neljä chiliä Nutriculturen NFT:ssä ja sinne päätyi Doux tres Long des Langdes c.annuum, PI355814 c.baccatum ja kaksi ylimääräistä chinenseä. Toisessa kasvihuoneessa on neljä kasvia autopoteissa. Trepadeira do Werner c.baccatum, paprika Tasty Grill Yellow F1 c.annuum, Leek c.annuum ja Vezanka c.annuum.

Vezankan podit näyttävät siltä mitä luvattiinkin ja tämä on serbialainen perinnechili.

Kesämökille saaristoon päätyi myös yksi chili autopottiin. Viimeksi chilejä oli mökillä kolme vuotta sitten. Serrano c.annuum on erinomainen chili tuorekäyttöön ja isoksi venähtänyt kasvi oli kasvanut varsin pienessä ruukussa joka oli täynnä juuria.

Serranon kaverina autopotissa on minitomaatti Tiny Heart joka tekee myös hedelmiä. Kasveilla upeat merimaisemat ympärillä.

torstai 19. toukokuuta 2016

Kasvihuoneiden tekniikka, digitaaliset ajastimet

Jokinaika sitten kerroin uusivani Monexin kasvihuoneeseen amppeleiden tippukastelujärjestelmän ja tippukastelusuuttimet sekä amppeleihin että maapenkkeihin.
http://kaksikasvihuonetta.blogspot.fi/2016/04/amppeleiden-tippukastelu.html
Kaikki tippukastelusuuttimet ovat nyt vaihdettu ja tähän mennessä olen käyttänyt mekaanista ajastinta vesipumpun ohjailuun. Mekaanisella ajastimella lyhin päälläoloaika on 15 minuuttia ja tämä on turhan pitkä aika kun nuolitippusuuttiimet syöttävät vettä varsin runsaasti.
Nuolitippusuuttimessa ei veden tiputusmäärää pysty säätämään, joka vihreäkorkkisessa suuttimessa onnistuu kun vesi tulee korkista. Amppeleihin ja maapenkkeihin olen nyt asentanut molempia suuttimia.

Vedensyöttöä varten hankin kokeiluun nyt kaksi digitaalista ajastinta. Toinen on amppeleille ja toinen maapenkkeihin.
Saksalaisen brennenstuhlin ajstimessa lyhin asetettava toiminta-aika on 1 minuutti ja viikko-ohjelmia saa asetettua ajastimeen 20kpl. Minuutin aika riittää hyvin amppeleiden kasteluun pari kertaa päivässä ainakin vielä tähän aikaan vuodessa. Kesällä tarvitaan varmaan jo useampia kastelukertoja vuorokaudessa. Ajastimet ovat IP44 roiskevesisuojattuja.

Mikään uusi juttu nämä digitaaliset ajastimet eivät ole. Ensimmäisen joka taisi olla mallia "Biltema" hankin jo monta vuotta sitten. Tämän ajastimen ongelmana oli että digitaalinen ohjelma sekoaa ja tilttaa aina välillä eikä se tämän vuoksi ole luotettava. Ilmeisesti laite ei kestä kasvihuoneen kuumia ja kosteita olosuhteita. Tämän vuoksi kokeillaan nyt eri merkkisillä ajastimilla jos näihin nyt voisi luottaa. Yhden ajastimen hinta oli runsaat 13 euroa.

Euro-Serren kasvihuoneessa on ollut käytössä talven ajan BioGreen Phoenix -sähkökiertoilmalämmitin jonka esittely blogissa oli viime syksynä.
http://kaksikasvihuonetta.blogspot.fi/2015/10/kasvihuoneen-sahkolammittimet.html

Tähän asti laite on ollut lattialla, mutta sen voi ripustaa myös kattoon roikkumaan, jonne sen nyt laitoin lattialta tilaa viemästä. Lämmin ilmahan tahtoo nousta ylös ja siksi laitteen sijoitus lattialla on järkevämpi, mutta nyt kun kesäaika alkaa ja lämmitintä tarvitaan harvemmin niin sijoitin sen kattoon roikkumaan. Puhaltimessa voi myös kierrättää pelkkää ilmaa.

lauantai 14. toukokuuta 2016

Kasvihuoneiden lämpötilat toukokuussa

Edelliset kaksi viikkoa ovat olleet erittäin aurinkoiset ja vielä lämpimät molemmissa kasvihuoneissa. Tämä on näkynyt myös kaikkien kasvien kasvussa ja vihermassa huoneissa lisääntyy hyvää tahtia. Nyt alkaneet sateet tulivat sopivaan aikaan kun neljä käytössä olevaa sadevesitynnyriä olivat jo lähes tyhjentyneet parin viikon aikana. Kasvihuoneiden vedenkulutus ollut lähes 800 litraa parin viikon aikana. Ihan koko totuutta tämä ei kerro sillä monien vesiviljelylaitteiden resot ovat nyt täydempiä kuin pari viikkoa sitten.

Lämpötilojen kehitys uudessa Euro-Serren huoneessa on ollut erittäin positiivista, varsinkin kun huonetta viilentävää vihermassaa on vielä paljon vähemmän kuin sitten keskikesällä. Aurinkoa huoneet saavat nyt lähes 14 tuntia tauotta. Euro-Serren huoneen maksimilämpötilat ovat vain harvoin nousseet yli 30 asteen iltapäivisin ja keskilämpötila päivisin ollut noin +28 astetta. Kaikki huoneen kolme kattoluukkua toimivat, mutta pariovia olen pitänyt kiinni ja lukittuina päivisin ja viikonloppuisin kun ollaan poissa kotoa. Iltaisin toinen ovi on välillä ollut auki tuuletuksen tehostamisen vuoksi. Alkuviikolla oli jo ensimmäinen yö jolloin lämpötila ei laskenut alle +17 asteen eli lämmitys ei ollut enää yöllä päällä. Minimilämmitys asetettu nyt +15 asteeseen. Huone pitää erittäin hyvin lämpönsä ja vielä klo 22.00 jälkeen huoneessa on usein ollut yli +20 asteen lämpötila.

Pienemmässä Monexin huoneessakaan lämmitys ei enää ole ollut käytössä. Minimi kun on asetettu +6:een ja huoneen yölämpötila ollut viikolla noin +11-12 astetta. Päivälämpötila sensijaan on noussut ihan liikaa jos ovi on ollut kiinni päivällä, kahden kattoluukun voimin kun ei saada oikein mitään läpivetoa aikaiseksi ja huoneessa ollut jopa +35 astetta ja tämä ei välttämättä ole kovin hyvä asia kun huoneessa on lähinnä tomaatteja ja rocotoja. Jatkossa ovi avetaan aamulla joten lämpötila jää pikkaisen alle +30 asteen päiväksi joka sopii paremmin huoneen kasveille.

Lämpimät ja aurinkoiset kelit ovat näkyneet erityisesti kasvihuonekurkuissa jotka siirsin NFT vesiviljelyyn toukokuun ensimmäinen päivä. Kasvit ovat suorastaan räjähtäneet kasvuun ja samanlaista kasvua en kurkuissa ole ennen nähnyt näin lyhyessä ajassa.
http://kaksikasvihuonetta.blogspot.fi/2016/05/vappuperunat-kasvihuoneesta.html



Kuvissa 14 vuorokauden ero ja  kasvu kasvihuonekurkuissa.

Kurkkujen lehdet ovat jo varsin massiiviset ja lannoitesuhteet vaikuttavat onnistuneen.

Blogissa meni laskurissa 50 000 rikki jokin aika sitten ja sen kunniaksi pieni kilpailu eli mikä kasvi kyseessä ? Idätin omasta siemenestä alkukeväällä ja hyvin on lähtenyt kasvuun. Ensin oikein vastanneelle lähtee palkinnoksi siemensetti chileistä ja jostain tomaatista sekä oman mandariinikasvin siemeniä.

sunnuntai 8. toukokuuta 2016

Scotch Bonneteja ja muita chilejä

Chilikausi on sujunut varsin vaihtelevasti tänä vuonna ja ongelmiakin on ollut ihan tarpeeksi. Viimeisin ongelma on kirvat jotka tuntuu leviävän vauhdilla kasvista toiseen Euro-Serren kasvihuoneessa. Biologinen torjunta ei ole toiminut eikä Neem öljy, jota olen ilmeisesti ruiskinut kasveille liian harvakseltaan.
Muutama viikko sitten tuli kokeiluun VerdaProtect, putkilo joka sisältää useita erilaisia vainokaisia jotka loisivat kirvoihin, nyt on kokeilussa harsokorennon toukat eikä niitäkään ole vielä ollut näkyvissä kirvoja popsimassa.
Alkukausi oli hankala ja monien chinenselajikkeiden siemenet itivät huonosti tai ei ollenkaan, lisäksi kasvatus liian kylmässä kasvihuoneessa ei toiminut ja sisällä oli liian vähän tilaa käytössä kun lajikkeita on nyt 40 ja kasveja vielä paljon lisää.

Nyt on vihdoin kesä alkanut myös kasvihuoneessa ja chilit ovat viihtyneet hyvin ja kasvu alkanut todenteolla myös monissa lajikkeissa joiden taimikasvatus sujui huonosti.

Tänä vuonna on kokeilussa useita erilaisia Scotch Bonnet variaatioita ja vain yksi lajike on kasvanut hyvin.


Bahama Mama C.Chinense on yksi Scotch Bonnet joka tottelee myös nimeä Martinique Peppers ja Jamaican Hot. Tämä kasvi on kasvanut bonneteista parhaiten ja podeja tulee suuren pöheikön sisällä useita.

Scotch Bonnet MOA C.Chinense on se aito versio eli Ministry of Acriculture Jamaicasta. Heikko startti ja kasvi on ainakin triplannut kokonsa kuluneella viikolla ja kasvaa lähinnä leveyssuuntaan.

Scotch Bonnet TFM C.Chinense on kolmas variaatio joka kasvanut yhtä huonosti kuin MOA alkuvaiheessa. True Form ja tätä lajiketta olen kasvattanut myös neljä vuotta sitten ja podit olivat aidon Scotch Bonnetin näköisiä ja vielä hyvän makuisia, pääsi tänä vuonna uudelleen vertailuun ja siemenien ja taimikasvatuksen kanssa ollut suuria ongelmia. Kaikki kolme Bonnetia ovat Monster NFT -vesiviljelyssä.

Vezanka C.Annuum on yksi mielenkiintoisimmista uutuuksista ja on Serbialainen perinnechili jonka pitäisi tehdä isoja pitkiä podeja. Ensimmäiset podit ovat jo muodostumassa kasvissa joka on autopotissa kookoksessa ja on kapea ja pitkä muodoltaan, mittaa jo metrin verran ja tämä mennee talonpäätykaappiin kesällä.

Serrano C.Annuum pääsi mukaan taas monen vuoden jälkeen ja loistavan makuinen annuumi tuorekäyttöön ja vaikka leivän päälle siivutettuna eikä kovin tulinen. Alkuperä Meksikosta ja podeja tulee vesiviljelykasvissa nyt useita.

torstai 5. toukokuuta 2016

Viiniköynnökset toukokuussa

Kuten arvata saattoi niin lämpötilan nousu  ja tauoton auringonpaiste saivat viiniköynnökset kasvihuoneessa hurjaan kasvuun.

Varsinkin Euro-Serren Tropic -kasvihuoneessa olevat Merlot ja Chardonnay kasvavat kovaa vauhtia ja kukka-aiheitakin muodostuu ihan mukavasti.
Varsinkin maanvaraisena kasvavan Merlotin kasvuvauhti on kuluneella viikolla ollut huikeaa ja lupaa hyvää kesää ajatellen. Viiniköynnökset saaneet aina välillä Bcuzzin multalannoitteita, mutta kovin paljoa en ole noille uskaltanut kastelulannosta antaa kun en tiedä miten se niille sopii, mutta hyvin näyttää sopivan ainakin satunnaisilla lannoituskerroilla noin kerran viikossa.
http://www.vplux.fi/tuotteet.html?id=54/147

Merlotin haarat saavuttavat jo kasvihuoneen harjan, Tuosta ohjaan ne kasvamaan vaakatasoon harjan suuntaisesti.

Kuluneen viikon kesäiset olosuhteen ovat herättäneet myös Monexin -kasvihuoneessa olevan Supagan talviunilta. Koska tässä huoneessa on ollut kylmempää niin Supaga aloittaa kasvunsa paljon myöhemmin, mutta tästä eteenpäin vauhti on kovaa ja uskoisin että viikon sisällä kasvua voi tulla jo lähes metrin verran jos olosuhteet vain pysyvät kesäisinä ja säätiedotusten mukaan näin todennäköisesti tapahtuu.

Myös viiniköynnösten pistokkaat ovat jo hyvässä kasvussa. Etualalla pari pienempää Merlotin pistokasta jotka otettu viime talvena. Takana olevat Zilgan taimet ovat jo lähes metrin kokoisia köynnöksiä ja pistokkaat otettu edellistalvena joten kasveilla ikää jo yli vuoden verran. Todennäköisesti istutan Zilgat ulos varaston kupeeseen tänä kesänä. Merlotin taimet saavat vielä kasvaa ja vahvistua tulevan kesän kasvihuoneessa.

Kasvihuoneiden lämpötilat
Kasvihuoneissa on nyt kesä ja lämpöä ja aurinkoa riittää aamusta myöhäiseen iltaan. Euro-Serren huoneessa minimilämmöt olen pitänyt noin +15 asteessa ja mm. tänä aamuna klo 6:45 lämpötila lähti jo nousuun kun aurinko paistaa jo aikaisin aamulla kasvihuoneeseen. Jo ennen kello seitsemää aamulla 20 astetta menee rikki. Monexin huoneessa 20 astetta rikkoutuu vajaat tuntia myöhemmin. Illalla taas kello on jo lähes 10 ennen kuin lämpötila laskee alle 20 asteen Euro-Serren huoneessa. Monexin huoneessa lämpötila laskee jo yli tuntia aikaisemmin 20 asteen alle. Maksimilämpötila Euro-Serren huoneessa on pikkaisen yli 30 astetta ja Monexin huoneessa jo noin 35 astetta, molempien huoneiden ovet ovat vielä päivisin kiinni, tuuletus kattoluukkujen kautta toimii normaalisti molemmissa huoneissa. Aurinkoa kasvihuoneet saavat jo lähes 14 tuntia vuorokaudessa tauotta ja tämä kyllä näkyy nyt kaikissa huoneiden kasveissa. Erityisesti vesiviljelyssä olevat chilit ja kurkut nauttivat aikaisesta kesästä.
  Euro-Serre Tropic -kasvihuoneen takaseinä josta ilta-aurinko vielä paistaa sisään.

sunnuntai 1. toukokuuta 2016

Vappuperunat kasvihuoneesta

Kyllä nyt kelpaa kun uudet perunat sai vappuna omasta kasvihuoneesta. Nyt ei voi sanoa että perunat nostettiin maasta vaan niitä kaiveltiin Potato Barrelin luukusta. Perunoiden lisäksi vappupöytään tuli kasvihuoneesta jääsalaatti Frilliceä ja tietysti tilliä perunoiden tykö kun Mammuth antoi ensimmäistä satoaan. Kasvihuoneiden satokausi on nyt todenteolla avattu.



Perunoiden kasvusto on jo laonnut kun kasvaneet niin hurjasti lämpimässä huoneessa. Kun hallanvaara poistuu perunatynnyri työnnetään pihalle. Tomaatit kun eivät tykkää olla samassa tilassa perunan kanssa.

Uudet perunat on vaan upeita ja herkullisia.

Kasvihuonekurkun taimet pääsivät myös NFT:hen. Vesiviljelyä en ole ennen kokeillut kurkuilla joiden sato on viime vuosina ollut varsin heikkoa.

                     
NFT -kaukalon pohjalle tulee kuitukangasta jonne kasvit saavat levittää juurensa. Kuitukangasta NFT:hen saa VP-Luxilta.
Kurkkujen NFT-kaukalo tuli Euro-Serren huoneen etelä seinustalle pöydän alle. Pöytälevy otetaan rungosta pois kun kurkut kasvavat. Korkeutta seinustalla on kaksi metriä, jonka jälkeen leikkaan pituuskasvun poikki.

Avomaankurkut ja kesäkurpitsat itivät myös vappuna kasvihuoneessa.

Tänään tuli koulittua myös samettiruusut. Pluggboxissa tulee komeita taimia ja hieno juuristo. Samettiruusut pääsivät nyt kookokseen.