perjantai 25. marraskuuta 2016

Peru kasvihuoneissa - uusi kausi alussa

Mercado de San Pedro, Cuzco - Peru
Uusi kausi on alkamassa ja seuraavasta kaudesta tulossa varmasti erittäin mielenkiintoinen, joka tulee myös näkymään blogissa. Idätyksessä on jo lähes 30 uutta Perulaista chililajiketta, vastaavia kun ei varmasti ole missään kasvamassa. Lähes kaikki uudet lajikkeet ovat rocotoja, jotka myöhemmin sijoittuvat kasvihuoneisiin ja pihamaalle sitten kesällä. Lajikelista on nyt julkaistu blogissa http://kaksikasvihuonetta.blogspot.fi/p/chilit-2017.html

Uuteen kauteen lähdetään teemalla "Peru kasvihuoneissa", koska useimmilla kasveilla on perulaiset juuret. Kasvatukseen tulossa myöhemmin monia muitakin Suomen oloissa varmasti erikoisia kasveja. mm. mustaa maissia, erilaisia perunalajikkeita, passionhedelmää ja pitayaa muutamia mainitakseni.

Ensimmäiset uudet rocotolajikkeet menivät koe-idätykseen jo pari viikkoa sitten ja loput viime viikon sunnuntaina. Ensimmäiset kasvit ovat jo sirkkalehdillä ja lähes 20:ssä siemenessä on jo elämää näkyvissä kuoren ulkopuolella.

Perulaisia rocotoja 
Perunoita Pisacissa
Mercado de San Camilo, Arequipa
Paahdettua maissia Punossa

5 kommenttia:

 1. No onpa mahtava valikoima Rocotoita. Tunnetko yhtään niiden ominaisuuksia etukäteen... esim. viljelyvarmuudesta (itäminen mukaanlukien) tai mitkä kestävät syyskylmää kaikkein parhaiten... tietysti itse syötävän osan ominaisuudet olisivat ne kaikkein mieleniiintoisimmat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki ominaisuudet selvinnee vasta kun pääsen niitä kasvattamaan. Alkuperäisistä kasvatuspaikoista ei ole tietoa, mutta kylmänkestävyydessä on tuskin kummenepia eroja täällä markkinoilla oleviin rocotoihin, kun ovat perun andeilta haettu jossa yöt voivat olla todella kylmiä myös pakkasöitä. Tuolla on myös useita jättirocotoja jotka ovat andien alemmilta vyöhykkeiltä jossa on lämpimämpää, nämä toki voivat olla herkempiä kylmälle.

   Poista
 2. Kyllä meitä nyt hemmotellaan. Ensin Chilitunarin pitkä juttu rocotoiden historiasta ja nyt tämä heti perään. Todella mielenkiintoista! Iso peukku ja onnea uutukaisten kanssa. :)

  VastaaPoista
 3. Jätit voisi mennä (kylmässä) kasvarissa parhaiten... tarkoitus oli minunki laittaa Rocotoita kasvamaan vaan eipä tainnut taaskaan tulla mitään. Armonaikaa (uusinta)idätyksille ois ehkä enää parisen viikkoa. Iso ruukku + syksyllä kasvariin auttaisi kyllä jonkin verran...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä ehtii hyvin idättämään rocotoja. Itse olen aikaisemmin kylvänyt siemenet itsenäisyyspäivänä, mutta tänä vuonna sitten aikaisemmin kun oli noita uusia lajikkeita. Jos haluaa jo kesällä satoa niin kasvihuonekausi (jos sellainen on) on syytä aloittaa jo maaliskuussa.

   Poista