keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

Euro-Serre Tropic Plus - yksityiskohtia ja kattoluukunavaajia

Euro-Serren kasvihuone on nyt päällisin puolin valmis. Sähköt asennetaan varmaankin vasta loppukesällä tai alkusyksyllä, kesän aikana pitää suunnitella kuinka paljon esim.pistorasioita huoneessa tarvitaan. Huoneen profiileissa menee uria joihin johdot saa varmaan aika hyvin piiloon.

Kasvihuoneen kasaaminen ei sitten ollutkaan niin helppoa kuin alussa näytti. Runko nousi vielä helposti, mutta harjan rakentaminen olikin sitten hankalampaa ja mm.poikittaistukien asentaminen työlästä. Eniten ongelmia oli kuitenkin ovien asentamisessa, kun saamani ohjeet olivat aluksi virheelliset ja jostain vanhasta mallista peräisin. Ovet menivät kuitenkin lopulta hienosti paikoilleen, vaikka korkeuden säätäminen oli työlästä kun ovien kanto on ylhäällä urissa ja alhaalla sokkelissa menee kapea L-lista joka pitää oven paikoillaan, ettei se irtoa alhaalta. Joitakin ovien ruuveja vaihdoin ihan käytännön syistä torx -kantaisiin, mm. ovenkahvojen kiinnitysruuvit.

Huone on nyt ollut valmiina kohta parisen viikkoa ja kaikenkaikkiaan olen erittäin tyytyväinen valintaani, ja vaikka ongelmiakin oli niin kerranhan näitä vaan pystytetään. Huone vaikuttaa kaikinpuolin erittäin tukevalta ja laadukkaalta, jossa kasvien kasvattaminen on varmaan mieluisaa talviolosuhteissakin. Huoneessa on myös monia fiksuja yksityiskohtia jotka antavat siitä laadukkaan kuvan.

Kasvihuoneen pariovet ovat erittäin vankat ja kulkevat hyvin urissaan. Ovi on lukittava ja lähetyksen mukana tuli ylimääräinen lukkosylinteri sekä 6 kpl avaimia.

Ovet saa halutessaan lukittua myös sisäpuolelta vaikka se ihan turhaa onkin.

Ovien reunoissa ja ylhäällä ovat tiivisteet, jotka vain pujotettiin uraan ja ovat helposti uusittavissa. Ruuvin reikien päälle painettiin muoviset peitenastat.

Profiili jossa liukuovien yläpyörät kulkevat ovat erittäin hyvin koteloitu, ja on lähes mahdotonta kuvitella että urat menisivät liasta tukkoon. Ovet ovat helppo irrottaa jos huoltotoimia joskus tarvitaan. Vaikka ovien pyörät vaikuttavat melko pieniltä niin melko painavat ovet kulkevat varsin kevyesti urissaan.

Kasvihuoneen sadevesikourut ovat leveät ja erittäin vahvat. Syöksytorvet on vielä asentamatta.

Huoneen nurkkaprofiilit ovat pyöristetyt. Täytin kaikki huoneen ontot profiilit uretaanilla ja kymmenkunta pulloa uretaania meni profiilien sisälle. Lämmöneristyksen suhteen hyötyä on vaikea sanoa, mutta varmaan vankisti rakennetta ainakin entisestään.

Pieni hyödyllinen yksityiskohta tämäkin. Kaikkien kiinnitysmutterien kantojen päälle painettiin muovinen musta hattu, joten kirkkaat mutterit menivät piiloon.

Lisäksi hankin huoneeseen 4 kpl profiilien väliin kiinnitettäviä asennuslevyjä, joihin voi asentaa pistorasioita, vesihanan tai vaikka esim. ripustuskoukkuja kasvatusvälineille.

 Kasvihuoneessa on kolme kattoluukkua ja luukunavaajiksi hankin Bayliss MK7 -automaattiset avaajat. Nämä ovat tukevammat kuin perus univentit ja materiaali alumiinia. Jousi ja lukitusprikat rosteria. Saman luukunavaajan olisi saanut myös kolmella jousella, mutta jäi nyt hankkimatta vaikka hinnaneroa oli vain viitisen euroa. Nämä luukunavaajat maksoivat Willabilla noin 32 euroa. Luukunavaajat kiinnitettiin pulteilla profiilien uraan, joten mitään reikiä ei tarvinnut porata huoneen rakenteisiin.

Blogin välilehteen Euro-Serre Tropic Plus - on lisätty kuvia valmiista kasvihuoneesta ja mm. huoneen sisäpuolen hyllyistä ja altakastelupöytärungoista.

torstai 11. kesäkuuta 2015

Aitoviiniköynnös Merlot

Merlot, vitis vinifera pääsi vihdoin lopulliseen kotiinsa. Merlotin hankin aika tarkalleen vuosi sitten ja istutin sen silloin termoruukkuun. Jo silloin oli mielessä istuttaa se Euro-Serren Tropic -kasvihuoneeseen jota ei vielä ollut edes hankittu, mutta vakavasti harkinnassa. Merlot selvisi hyvin talvetuksesta viileässä ja pimeässä autotallissa, helmi-maaliskuussa toin sen vanhaan kasvihuoneeseen jossa se on kukoistanut tähän päivään asti. Tänään sain kasvin sitten siirrettyä uuteen Tropic -kasvihuoneeseen ilman vahinkoja vaikka versoilla pituutta oli jo yli kaksi metriä.

Merlot on ainut maanvarainen kasvi uudessa huoneessa ja sitä varten huoneen perälle maahan laitettiin metrin rumpuputki huoneen pohjia rakennettaessa, sieltä se voi tarvittaessa kasvaa perustusmuurin alta ulos.

Rumpuputki naamioitiin tuonne mullan alle. Jossain vaiheessa Merlotille pitää rakentaa tippukastelujärjestelmä niin ei tarvitse huolehtia kastelusta.

Huoneen harjan uraan saa jälkikäteen asennettua pultteja joissa rengas valmiina. Köynnöksen haarat saa kätevästi sidottua huoneen kattoon.

Marjaterttuja Merlotissa ei ole kovin montaa, mutta maistiaiset noista tänä vuonna saa. Yksi marja rupeaa jo tuolla vaihtamaan väriä.

tiistai 9. kesäkuuta 2015

Kesäkuun satokatsaus

Hyvin hitaasti näyttää tänä vuonna sato kypsyvän sekä tomaattien että chilien osalta. Kevät on ollut myös hyvin poikkeuksellinen, kylmää ja sadetta on riittänyt varsinkin toukokuussa. Toisen kasvihuoneen ja pihan rakennusprojekti on vienyt myös lähes kaiken ajan joten kasveja on hoidettu huonosti ja lähinnä vettä annettu että pysyvät hengissä.

Amppelitomaatti Firecracker F1 on antanut tasaisesti satoa jo toukokuulta lähtien. Maukkaita kirjavia tomaatteja rupeaa nyt kypsymään jo isommissa määrin.

 Runkotomaatti Erk, kasveja on kaksi ja satoa näyttäisi tulevan ihan kohtuullisesti, mutta tomaatit vielä kovin pieniä, joten kylmän kevään vuoksi satokausi alkanee vasta joskus heinäkuussa.

Viime vuonna meni Sungoldin kanssa lähes kaikki pieleen. Kasvi sai jonkun kasvitaudin jo kesäkuussa ja latva kuivui pystyyn, oransseja herkkuja tuli vain kourallinen. Nyt näyttää paljon paremmalta, mutta tuskin tuoltakaan tulee satoa ennen heinäkuuta.

Leek C.Annuum, "grillichili" Leek tekee pötkylöitään ihan mukavaa tahtia, mutta ovat kovin pieniä vielä.

Tämä vuosi on hyvin poikkeuksellinen myös sen suhteen että yhtään chiliä ei vielä ole kypsynyt syöntikuntoon. Amppelirocotoilla sen sijaan menee hyvin ja tuolta on tulossa näillä nykymin komea sato. Blumatit hoitaa kastelun pomminvarmasti, joten ei tarvitse muusta huolehtia kuin vesisäiliön täytöstä ja ravinteiden annostuksesta.

Synkkiä pilviä on tullut nyt tämän kasvatuskauden ylle ja jatkon onnistuminen heinäkuussa on epävarmaa. Päivityksiä blogiin tulossa 1-2 kpl vielä ennen juhannusta, mutta sen jälkeen on pakon edestä jonkinlainen tauko tulossa.

keskiviikko 3. kesäkuuta 2015

Euro-Serre Tropic Plus - katto ja polykarbonaattilevyt

Kasvihuone on nyt saatu päällisinpuolin kuntoon ja ovet on vielä huoneeseen asentamatta. Jos rungoin kasaaminen oli vielä helppoa, niin jatko ei ole ollutkaan ihan yhtä vaivatonta. Varsinkin katon kasaaminen oli ajoittain varsin työlästä ja harjaprofiilin asentamiseen tarvittiin lopulta kolme ihmistä. Toisaalta ei ole ihme kun harjalla on pituutta yli viisi metriä. Jos harja ja päätyprofiilit oli hankalia asentaa niin kattotuolit meni helposti paikoilleen.

Hankaluutta tuotti myös katossa risteilevien pitkittäistukilistojen asentaminen. Poikittaistuille ei ollut valmiita paikkoja profiilissa ja ne piti itse asentaa vaateriin ja porata ruuveille paikat. Ihmetystä on herättänyt lukuisat tukilistat joita katossa menee, mutta kai niillä saadaan rakenteisiin sitten lisää vahvuutta. 
Poikittaistuet ovat periaatteessa käteviäkin, kun sisällä kulkevissa urissa voi kuljettaa sähköjohtoja huomaamattomasti ja tukiin saa kätevästi sidottua myös kasvien tarvitsemia tukinaruja.

Seinien levyttäminen oli lopulta varsin helppoa ja kennolevyt kiinnitettiin kumitiivistenauhalla joka painettiin profiilin uraan.

Tiivistenauha oli n.20 metrin kiepeissä ja saksilla siitä leikattiin sopivat pätkät. Kattoprofiiliin nauhan asentaminen oli työlästä ja vaati pitkät tikkaat. Kattoluukkujen kautta nauhaa pääsi painamaan tiukkaan uraan.


Huoneen levytys on lopulta valmis ja ensimmäiset kasvitkin pääsi tuonne väliaikaissijoitukseen. Liukuovien asentaminen on sitten seuraava ongelma. Saamani asennusohjeet olivat aluksi väärät ja ovirullien pultit ja mutterit, joilla myös ovien korkeutta säädetään pitää vaihtaa kokonaan uusiin.